Több millió forintot érő trófeák járnak a Magyar Nagydíj legjobbjainak + videó

Javában zajlanak a munkálatok a Hungaroringen, ahol a hétvégén rendezik a 38. Formula–1-es Magyar Nagydíjat. A magyar autósport szentélyébe már megérkeztek a győzteseknek járó trófeák, amiket a hagyományoknak megfelelően a Herendi Porcelánmanufaktúra készít. A hétfői sajtótájékoztatón a Magyar Nagydíj jövőjéről is esett szó, a versenyhétvégén szerződéshosszabbításra is sor kerülhet.

2023. 07. 17. 14:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előttünk álló hétvégén ismét felbőgnek a motorok a Hungaroringen. A száguldó cirkusz pilótái még nem érkeztek meg a 38. Formula–1-es Magyar Nagydíj helyszínre, de az újságírók egy sajtótájékoztató keretén belül hétfőn betekintést nyerhettek az előkészületekbe, illetve a dobogósoknak járó trófeák is leleplezésre kerültek. De előbb Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár egy fontos információt is megosztott a mogyoródi futam jövőjéről. A Magyar Nagydíjnak jelenleg 2027-ig van szerződése, így addig mindenképp biztosított a helye a versenynaptárban.

Schmidt Ádám, Simon Attila, Gyulay Zsolt, Herendi, Magyar Nagydíj, Hungaroring
Ismét herendi porcelánnal gazdagodnak a Magyar Nagydíj legjobbjai. Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

– Bízunk benne, hogy már a hétvégi Magyar Nagydíjon beszámolhatunk a szerződés meghosszabbításáról. A céldátum 2032, de nemcsak öt évre tervezünk, hanem egy további ötéves opcióval is. Ehhez garantálnunk kell, hogy 2026. december végéig teljesíteni tudjuk a korábban megszabott feltételeket, megvalósítani a fejlesztéseket – fogalmazott Schmidt Ádám.

 

Megújulás előtt áll a Hungaroring

Valószínű, hogy a jövőben már csak hat futamot rendeznek Európában, a cél, hogy ezek egyike továbbra is a Magyar Nagydíj legyen. Az infrastruktúra modernizálására ezért is nagy szükség van, erről már Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt. 

– Nemcsak a futam megrendezésével kell foglalkozni, hanem remélhetőleg hosszú a hónapig tartó tárgyalássorozat is befejeződik a hétvégén. 1985 óta nagyobb felújítás nem zajlott a pályán, és a közművek állapota veszélyeztette a biztonságos működést, ezért a víz- és áramellátás meg fog újulni a jövő év elejére. Új bejáratot is építünk, ez is jelzi majd, hogy a Hungaroring harmincnyolc év után megújul. A 2026-os futamra a főépületet és a célegyenesben elhelyezkedő főlelátót is fel kell újítani, viszont nehéz lesz úgy építkezni, hogy közben a 2024-es és 2025-ös versenyeket is probléma nélkül le tudjuk bonyolítani – mondta Gyulay Zsolt, majd hozzátette, 

telt ház és bevételi csúcs lesz a hétvégén. Tavaly közel 300 ezer néző látogatott ki a Hungaroringre, az idei futamra pedig a vasárnapi ülőhelyek már 2022 decemberében elfogytak. Februárban alig akadt belépő a hétvége bármely napjára, ugyanakkor még néhány állójegy várhatóan a futam napján is megvásárolható lesz.

Gyulay felfedte, a pálya már elérte a maximális befogadóképességét, egy nap százezer embert tud befogadni. Ugyanakkor a fejlesztésekkel egyetemben igyekeznek majd növelni a befogadóképességet is. A rajongóknak a jövőben a jegyárak emelkedésével is számolniuk kell, hiszen mint arra a vezérigazgató rávilágított, a Hungaroring a jegybevételből működik, ebből rendezik meg a futamot, illetve tartják fenn a pályát.

A Magyar Nagydíjat idén némileg szokatlan időpontban, nem a nyári szünet előtt rendezik, a mogyoródi helyett a spái futam után indulnak vakációzni a pilóták. Idővel visszakerülhet „a helyére” a hazai verseny, jövőre azonban még nem – mivel szerették volna elkerülni, hogy az olimpia megnyitójával egy időben legyen a Magyar Nagydíj.

 

 

A pilóták követelték vissza a korábbi trófeát

A Hungaroringen megszokott, hogy a dobogón végző pilóták trófeáit a Herendi Porcelánmanufaktúra készíti. A névadó szponzor változtatott volna ezen a hagyományon, de a versenyzők ezt kikérték maguknak, egykoron Sebastian Vettel panaszkodott emiatt, hogy más trófeával díjazták.

Idén nem lesz ok a panaszra, ezúttal is herendi porcelánnal gazdagodnak a vasárnapi futam legjobbjai. Idén 64 millió változatból választották ki a legmegfelelőbbnek tartott trófeát, amely egyszerre tradicionális és innovatív, tizennyolc karátos matt arany díszítést kapott. A cég igazgatója, Simon Attila felfedte, 

a díjak eszmei értéke 15 millió forint. Harmincan vettek részt a megalkotásukban, és hat hónap alatt készültek el a trófeák. Olykor előfordul, hogy az istállók másolatot kérnek az eredetiről – főleg a Red Bullra és a Mercedesre jellemző ez –, ilyenkor nekik is türelmesen ki kell várniuk a féléves elkészülési időszakot.

Így készült a trófea:

 

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 13.30, 2. szabadedzés 17.00
Szombat: 3. szabadedzés 12.30, időmérő 16.00
Vasárnap: Magyar Nagydíj 15.00

Borítókép: Schmidt Ádám (balra), Simon Attila (középen) és Gyulay Zsolt (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.