Ricciardo visszatér, de nem mexikói, hanem egy holland pilóta helyén

A Formula–1-es McLaren istállótól való búcsúja után, 2022 végén ülés nélkül maradt Daniel Ricciardo idén eddig a Red Bull tesztpilótájaként dolgozott. Kedden viszont előléptették őt az energiaitalosok, és a Magyar Nagydíjtól kezdve ismét a mezőny állandó tagja lesz.

2023. 07. 12. 12:50
Formula 1 Pirelli Grand Prix Du Canada 2023 Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo of Australia, Oracle Red Bull Racing, portrait during the Formula 1 Pirelli Grand Prix du Canada from 15th to 18th of June, 2023 on the Circuit Gilles Villeneuve, in Montreal, Canada. (Photo by Gongora/NurPhoto) (Photo by Gongora / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A McLarennél eltöltött két félresikerült idény után Daniel Ricciardo tavaly év végén ülés nélkül maradt. Már-már úgy tűnt, hogy végleg, mivel a 34 éves ausztrál pilóta után nem kapkodtak az istállók. Végül egykori csapata, a Red Bull nyújtott neki segítő kezet, és tesztversenyzőként alkalmazta a 2023-as szezonra.

De Vriesnek csak tíz futam jutott, Ricciardo veszi át a helyét
De Vriesnek csak tíz futam jutott, Ricciardo veszi át a helyét Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

Azóta több teória is napvilágot látott Ricciardo lehetséges visszatéréséről a mezőnybe. Az egyik szerint az elmúlt időszakban alulteljesítő Sergio Pérez helyét kapta volna meg a Red Bullnál, a másik pedig az újonc Nyck de Vries leváltásáról szólt a testvércsapatnál, az Alpha Taurinál. 

Péreznél egy Red Bull-pilóta sem teljesített rosszabbul a kvalifikációkon az elmúlt tizenhat évben. A mexikói versenyző az idei tízből csak négyszer jutott be az utolsó szakaszba, a legutóbbi öt alkalommal sem sikerült ez neki, ezeken a futamokon az átlagos rajtpozíciója 14,6 volt. 2007-ben David Coulthardnak volt utoljára ennél rosszabb, csakhogy az egy jóval gyengébb, győzelemre esélytelen Red Bull volt, nem a mostani világverő autó.

Úgy tűnik, ez Pérez esetében megbocsátható bűn, legalábbis a főnökei folyamatosan a támogatásukról biztosítják őt. Nyck de Vriesszel szemben viszont máris elfogyott a türelem, és kedden megvált tőle a mezőny leggyengébb alakulata, és a jövő hétvégi Magyar Nagydíjon pedig már Ricciardo ül az Alpha Tauriba. A tavaly egy versenyen beugró és azonnal pontot szerző holland versenyző idén újoncként mindössze tíz futamot kapott a bizonyításra. Csapattársával, Cunoda Jukival szemben rendre alulmaradt, míg a japán kettő, addig ő nulla pontot gyűjtött. 

A Red Bullra most kritikaözön zúdul, amiért De Vriesnek kevés esélyt adva összetörte a holland versenyző Formula–1-es álmait. Persze ez nem új keletű dolog a bikáknál, korábban Danyiil Kvjat és Pierre Gasly is hasonlóan járt, igaz, őket csak lefokozta a Red Bull, és a nagytól a fiókcsapathoz kerültek idény közben, és nem azonnal menesztette őket.

 

Ricciardo gyorsan beilleszkedik

Talán Pérezre sem hat megnyugtatóan, hogy De Vriestől ilyen könnyedén megszabadult a Red Bull. A mexikóinak azért sem árt összekapnia magát, mert a mindig mosolygós Ricciardo a Pirelli keddi tesztjén kiválóan teljesített a Red Bull-lal a silverstone-i pályán, bár az Alpha Taurival a jövőben nehezebb lesz kitűnnie. Régi-új csapatfőnöke (korábban a Toro Rossónál dolgoztak együtt) mindenesetre örül Ricciardo érkezésének.

– Nagyon boldog vagyok, hogy Danielt a csapatnál üdvözölhetem. Nincsenek kétségeink a képességeit illetően, és a csapat több tagját már ismeri, így könnyen beilleszkedik majd. A csapatunk előnyére válhat, hogy tapasztalt pilótáról van szó, nyolcszoros futamgyőztes – idézi Franz Tost szavait az Alpha Tauri honlapja. – Emellett szeretnék köszönetet mondani Nycknek az értékes munkájáért, és a legjobbakat kívánom neki a jövőre nézve.

Borítókép: Daniel Ricciardo a kanadai versenyhétvégén (Fotó: AFP/NurPhoto/Gongora)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.