Válogatottunk már korábban „elintézte” az első győzelmét a vb-n

Vízilabdában, különösen a férfiakra gondolva, rendre csak az aranyérmet éljük meg maradéktalan sikerként, a fukuokai világbajnokságon kivételesen az ezüst is csodaszépen csillogna, hiszen a döntősök mindkét nemnél kvótát szereznek a párizsi olimpiára. A női válogatott vasárnap Kanada, a férfi hétfőn a házigazda, Japán ellen kezdi meg a csoportkört. Ezúttal a hamarabb bemutatkozó hölgyekre összpontosítunk.

2023. 07. 16. 6:55
Bíró Attila női válogatott
Budapest, 2022. június 30. Bíró Attila szövetségi kapitány a vizes világbajnokság nõi vízilabda tornájának elõdöntõjében játszott Magyarország - Hollandia mérkõzés után a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 30-án. Magyarország-Hollandia 13-12, ezzel döntõs a magyar válogatott. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró Attila olyasmire készül, amit korábban egyetlen elődje sem mondhatott el magáról: a negyedik világbajnokságán irányítja a női vízilabda-válogatottat. Az 57 éves szakember 2015 óta szövetségi kapitány – nála hosszabb ideig, nyolc éven keresztül csak Tóth Gyula töltötte be ezt a tisztséget –, és az azóta elért eredmények indokolják az iránta megmutatkozó bizalmat. Az ő nevéhez fűződik a női szakág első olimpiai érme – bronz Tokióból –, továbbá Európa-bajnoki arany- és bronzérem, illetve egy ezüst a tavalyi, hazai rendezésű vizes világbajnokságról gazdagítja az eredménylajstromát. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt időszakban csak a mieink voltak képesek megszorongatni, sőt – miként a tokiói olimpia csoportkörében – olykor legyőzni is az egyeduralkodónak számító amerikai válogatottat.

KESZTHELYI Rita női válogatott
Keszthelyi Rita góljaira ezúttal is számíthat a válogatott Fotó: MTI/llyés Tibor

A tavalyi vb-n ez éppen nem sikerült, akkor a fináléban gyűrtek le bennünket (9-7). Bíró Attila szövetségi kapitányt máig kísérti az a mérkőzés, mivel – kis túlzással élve – emberemlékezet óta a magyar válogatott járt a legközelebb hozzá, hogy döntőben megverje az Egyesült Államokat. Ezúttal a fináléba jutás olimpiai kvótát érne Párizsba, de hasonló végkimenetel mellett az ezüst talán a fukuokai vizes világbajnokságon is hiányérzetet jelentene. A felkészülési időszakban mutatott formára mindenesetre nem lehet panasz.

– Nem szoktam az ilyen edzések eredményeiről beszélni, úgyhogy maradjunk annyiban: nagyon biztató kétkapukat játszottunk az amerikaiakkal 

árulta el a szövetségi kapitány. – Azt kell mondanom, szépen érjük el az eltervezett céljainkat. Tetszik, hogy teljesen partiban vagyunk velük – tette hozzá Bíró, aki szerint a csapat védekezése eddig remekül működik, a támadójátékon azonban még van mit csiszolni.

 

Csoportrangadóval kezd a válogatott

Persze az amerikaiak elleni lehetséges összecsapással még ráérünk foglalkozni, ugyanis velük csak a végjátékban találkozhatunk. Női válogatottunk első fellépése vasárnap 13.30-kor lesz Kanada ellen, tehát azonnal a csoportelsőségről döntő rangadóval kezdünk. A juharlevelesekkel bárki baja meggyűlhet, de az elmúlt időszakban a mieinknek nem okoztak túl sok gondot: a legutóbbi öt, egymás elleni tétmérkőzésből négyet a magyar csapat nyert, ráadásul a felkészülési időszakban barátságos meccsen hat góllal vertük őket. Bíró Attila akkor azt mondta, ez a jövőre nézve kulcsfontosságú lehet.

– A cél az volt, hogy a világbajnokságra alakítsunk ki egy olyan tekintélyt a kanadaiakkal szemben, hogy az első csoportmeccsünkön se okozhassanak gondot, és remélem, hogy ha nem is ennyivel, de ott is nyerni fogunk.

Kanada után kedden Japán, csütörtökön pedig Új-Zéland következik. Ezeken a mérkőzéseken vélhetően csak az lesz a kérdés, hogy mekkora gólkülönbséggel nyer a magyar válogatott, bár a mostani házigazda (játékvezetői segédlettel) a tokiói olimpián meglepően szoros meccsre kényszerítette a mieinket, és csak négy góllal győztünk.

Az első szakasz után a szokásos lebonyolítás szerint a négy csoportelső egyenesen a negyeddöntőbe jut, míg a második és harmadik helyezettek egy újabb mérkőzés megnyerésével kerülhetnek a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben várhatóan a hollandok vagy a spanyolok következhetnek. A hollandokkal rendre szoros meccset vívnak a mieink, a spanyolok pedig egyenesen a mumusaink. Ellenük a legutóbbi tíz mérkőzésből kilencet elvesztettünk. Itt az ideje javítani a mérlegen.

Ők szállnak harcba a kvótáért

Újdonság, hogy a szövetségi kapitányok tizenöt játékossal gazdálkodhatnak a vb-n, minden találkozó után módosíthatnak a tizenhárom fős meccskereten. Bíró Attila nagyrészt a tavalyi világbajnokságon ezüstérmes csapat tagjait választotta újra a keretébe. Tizenkettőjük mellé három vb-újonc, Neszmély Boglárka, Dömsödi Dalma és Hajdú Kata kap utazott el Japánba. 

A keret, kapusok: Magyari Alda, Neszmély Boglárka
Mezőnyjátékosok: Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Gurisatti Gréta, Geraldine Mahieu, Parkes Rebecca, Máté Zsuzsanna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Rybanská Natasa, Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Dömsödi Dalma, Hajdú Kata

Borítókép: Bíró Attila szövetségi kapitány a 2022-es vizes világbajnokságon (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.