Eredményes időszak előtt állhat a hazai atlétika

Emlékezetes döntőkkel zárult vasárnap este a budapesti atlétikai világbajnokság, korábbi csalódása után a norvég Jakob Ingebrigtsen és a holland Femke Bol is aranyéremmel búcsúzott. A vb éremtáblázatán az Egyesült Államok nagy fölénnyel végzett az élen, a világbajnokság legeredményesebb sportolója három aranyával az amerikai sprinter, Noah Lyles lett. Magyarország egy bronzéremmel és öt országos csúccsal fejezte be a hazai világversenyt. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke bizakodó a közeljövőt illetően.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 18:07
Halász Bence atlétika vb Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este hét döntővel fejeződött be a budapesti atlétikai világbajnokság. A norvég Jakob Ingebrigtsen néhány nappal korábban kedvenc számában, 1500 méteren csak ezüstérmes lett, 5000 méteren viszont megvédte világbajnoki címét, miután az utolsó métereken lehajrázta a spanyol Mohamed Katirt.

Jakob Ingebrigtsen Mohamed Katir
Egy a sok nagy befutó közül (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A jellemzően túláradó magabiztosságot mutató Ingebrigtsen kisebb betegséggel küzdött a vb alatt, s meglepően őszinte választ adott arra a kérdésre, hogy kételkedett-e az 5000-es aranyéremben: – Igen, a verseny első 4950 métere alatt.

 

A holland Femke Bolnak rosszul kezdődött, de csodásan fejeződött be a budapesti vb. Az első versenynapon néhány méterrel a cél előtt, az élen haladva elbukott a vegyes váltó befutóembereként, végül mégis két aranyérmet nyert Budapesten: előbb 400 méteres gátfutásban, majd a világbajnokság utolsó döntőjében, a női 4×400-as váltó befutóembereként. A vegyes váltóhoz képest nehezebbnek tűnt Bol feladata, nem az élről, hanem tízméteres hátrányból kellett megnyernie a versenyt, kiváló hajrával mégis megcsinálta. – Ez volt az egyik legfontosabb futásom valaha – hangsúlyozta a holland klasszis.

Férfigerelyhajításban India és Pakisztán is történelmet írt: előbbi az olimpiai bajnok Neeraj Chopra sikerével első aranyérmét, utóbbi Arshad Nadeem második helyével első dobogóját könyvelhette el az atlétikai világbajnokságok történetében. Az Európa-bajnok Julian Weber negyedik helyével az is biztossá vált, hogy a budapesti lett az első atlétikai vb, amelyet Németország érem nélkül zárt. Sokáig Franciaország sem szerepelt az éremtáblázaton, de a férfi 4×400-as váltóban az amerikaiak mögött megnyert ezüsttel végül felkerült arra.

Nem meglepetés, hogy az Egyesült Államok végzett az élen, az amerikaiak tizenkét aranyat és összesen huszonkilenc érmet szereztek Budapesten, miközben más kiemelkedően teljesítő nemzet nem volt. A legeredményesebb sportoló, három arannyal (100 m, 200 m, 4×100-as váltó) távozhat, ennél többet az USA mellett az országok közül is csak a négy-négy világbajnoki címet bezsebelő Kanada és Spanyolország szerzett.

Összesen negyvenhat ország szerzett érmet, köztük Halász Bence kalapácsvetésben elért harmadik helyével Magyarország is. Kevésen, mindössze huszonkét ponton múlt, hogy nem lett még egy bronzérmünk: Krizsán Xénia a dobogóról ennyivel, az olimpiai szinttől egyetlen ponttal maradt el hétpróbában. Öt versenyszámban is új magyar csúcs született a világbajnokságon, ebben a kategóriában Molnár Attila volt a főszereplő, aki 400 méteren 44,84-es országos rekorddal elődöntőbe jutott, emellett tagja volt az egyaránt csúcsdöntő 4×400-as vegyes és férfiváltónak is. A huszonegy éves Molnár a következő években még tovább fejlődhet, akárcsak a 100 méteren elődöntős Takács Boglárka, aki tegnap ünnepelte a 22. születésnapját.

– Jövőre Eb és olimpia lesz, utána világbajnokság Tokióban, mi pedig a 2028-as Los Angeles-i olimpiáig nem állhatunk meg. A mostani fiataloknak a 2026-os Eb-től kezdve 2028-ig jöhet a csúcsformája, és vélhetően azok is velünk lesznek még – például Halász Bence, –, akik most vitték a prímet, szóval az nagyon eredményes időszak lehet, ha megvannak az anyagi eszközök, megvan a tudásfejlesztés és a befektetett munka – hangsúlyozta a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós a szervezet honlapján megjelent értékelő interjújában.

Borítókép: Halász Bence szerezte a magyar érmet a budapesti atlétikai világbajnokságon (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.