Mindenki elfordult a játékosát száján csókoló spanyol szövetségi elnöktől + videó

Luis Rubiales szerint csak embervadászat célpontja. Csapata másképpen gondolja.

2023. 08. 26. 15:15
FILES-FBL-WC-2023-WOMEN-ESP-POLITICS (FILES) Spain's defender #20 Rocio Galvez is congratuled by President of the Royal Spanish Football Federation Luis Rubiales (R) next to Spain's Jennifer Hermoso after winning the Australia and New Zealand 2023 Women's World Cup final football match between Spain and England at Stadium Australia in Sydney on August 20, 2023. Spanish football federation chief Luis Rubiales' apology for kissing star player Jenni Hermoso on the lips after Spain won the Women's World Cup is "insufficient" and his gesture "unacceptable" Spanish Prime Minister said on August 22, 2023. Rubiales, 45, kissed Hermoso as he handed the Spanish team gold medals after they beat England 1-0 in the final in Sydney, provoking outrage in Spain. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: Europress/AFP/Franick Fife
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA átmenetileg eltiltotta minden nemzeti vagy nemzetközi labdarúgáshoz kapcsolódó tevékenységtől Luis Rubialest, a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnökét – jelentette a BBC

Az ügy háttere, hogy miután a 2023-as világbajnokság döntőjében a spanyol női labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte Angliát, a díjátadón Luis Rubiales váratlanul szájon csókolta Jenni Hermosót, a csapat egyik játékosát. Az esetről felvétel is készült, amely azonnal az internetre is felkerült, és óriási vihart kavart. Rubiales tetézte a bajt azzal, hogy percekkel a díjátadón történt esetet megelőzően győzelmi mámorában megragadta az ágyékát a kiemelt vendégeknek helyet biztosító páholyban, miközben tőle néhány méterre ott állt Letícia spanyol királyné és a 16 esztendős Zsófia hercegnő.

Jenni Hermoso rögtön a történtek után világossá tette, hogy „nem tetszett neki” a csók, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem tudott mit tenni, és a szövetség elnökével remek a kapcsolata, az egész nem volt több egy „spontán gesztusnál”.  Csakhogy ezzel még nem ért véget a történet. 

A médiában nem csillapodtak a kedélyek, majd a politikusok is fontosnak tartották, hogy megszólaljanak. 

Pedro Sánchez baloldali miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és úgy vélte, a bocsánatkérés nem elég. Irene Montero egyenlőségért felelős miniszter szintén kiállt Jenni Hermoso mellett.

Luis Rubiales pedig egyre jobban belebonyolódott a helyzetbe. – Az egész spontán volt, kölcsönös, euforikus, nem előre eltervezett. Ez a lényeg. Egy pillanat műve elég ahhoz, hogy eltávolítsanak engem? A végsőkig harcolni fogok – idézte őt a Nemzeti Sport.

Őszintén bocsánatot kérek, ha kell, de nem érdemlem meg, hogy egy ilyen embervadászat célpontja legyek

– figyelmeztetett.

Csakhogy magyarázkodásával közben Jenni Hermosót is maga ellen fordította. Miután a szövetség elnöke egyenesen azt állította, hogy a csók konszenzussal történt, játékosa beleegyezett, sőt kezdeményezte azt, a csatár közleményben jelentette ki, hogy minden szava hazugság, sosem történt köztük ilyen párbeszéd. Bár eleinte azt mondta, nem hinné, hogy nagy ügy lesz a dologból, később már azt állította, megkérték, hogy enyhítse az ügyben a kapitányra nehezedő nyomást.

 

Valójában egy impulzusvezérelt, szexista, a beleegyezésem nélküli, helytelen tett áldozatának éreztem magam

 

– írta terjedelmes közéeményében.

Úgy tűnik, a teljes csapat elfordult az elnöktől: a spanyol vb-győztes női focisták közös nyilatkozatban közölték: 

 

addig nem hajlandóak játszani, amíg a Jennifer Hermosót megcsókoló spanyol futballelnök nem mond le.

 

A szövetség sem tágít, szerintük viszont a játékos hazudott. Ha Luis Rubiales önként nem mond le, akár fegyelmi bizottság, rosszabb esetben bíróság elé kerülhet az ügy. Kérdés ugyanakkor az is, hogy – bármilyen ítélet szülessen is – ezek után milyen együttműködésre számíthat a csapat és a szövetség.

Borítókép: Luis Rubiales gratulál játékosainak, a sorban következik Jenni Hermoso (Fotó: Europress/AFP/Franick Fife)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.