„Sz…rt se láttunk” – Botrány a Vuelta-nyitányon

Finoman szólva sem nyerte el a kerékpárosok tetszését a Vuelta a Espana nyitószakasza. A barcelonai esti csapatidőfutam során a sötétség és az eső kombinációja rossz látási viszonyokat eredményezett, amit Valter Attila is szóvá tett. A magyar kerékpárosnál sokkal keményebben fogalmazott a spanyol kerékpáros körverseny címvédője, Remco Evenepoel.

2023. 08. 27. 7:07
Jonas Vingegaard Primoz Roglic Valter Attila
Fotó: Twitter/Team Jumbo–Visma cycling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyolok terve nem vált be. Barcelona szépségét akarták megmutatni a világnak a Vuelta a Espana nyitószakaszán, a 14,8 kilométeres csapatidőfutamon. Azonban a csapatok számára nem voltak egyenlőek a feltételek, az esti időpont miatt a később indulók rosszabb látási viszonyok között tekertek, a kerékpárosok dolgát ráadásul az eső is nehezítette. finoman, a címvédő Remco Evenepoel élesen kritizálta a spanyol körverseny szervezőit.

Vuelta a Espana Barcelona
 Hiába a szép környezet, a barcelonai Vuelta-rajt nem sült el jól (Fotó: Twitter/La Vuelta/Charly Lopez)

A magyar versenyzővel felálló Jumbo–Visma eredetileg a csapatidőfutam esélyesének tűnt, mégis csak a középmezőnyben, a tizenegyedik helyen zárta a szakaszt. Valter Attila és társai nemcsak a sötéttel és az esővel küzdöttek meg, a Tour de France-bajnok defektet kapott, őt meg kellett várniuk.

– Nem kockáztattunk két összetett esélyessel a csapatban, de a kanyarokban így is gyorsan mentünk. Majdnem teljesen sötétben versenyeztünk, az utcai lámpákat még nem kapcsolták fel, ez egy kicsit veszélyes volt. Alig láttunk valamit és mi még nem is az utolsó csapat voltunk – nyilatkozta a szakasz után Valter Attila, aki azt is elárulta: úgy tudja, a csapatok között szavazás lesz arról, hogy a rossz látási körülmények miatt utólag neutralizálják a szakaszt, azaz ne számítsanak bele az összetettbe a szombati történések.

Teljesen persze nem lehet a csapatidőfutam eseményeit kivenni az egyenletből, a bukások nyomait nem lehet egy szavazással eltüntetni. Utolsóként a címvédő Remco Evenepoel csapata, a Soudal–Quick Step vágott neki a távnak, s a belga klasszis egyáltalán nem fogta vissza magát, amikor elmondta a véleményét a szakaszról.

Nevetséges, hogy sötétben rendezték meg a csapatidőfutamot, sz...rt se láttunk. 

Nagyon veszélyes volt a pálya, tele vízzel, nem cirkuszi majmok vagyunk. Persze az esővel nem lehet mit kezdeni, de a kezdési időponttal lehetett volna. Talán tudhatták volna, hogy estére sötét várható – kritizálta a szervezőket Evenepoel, aki szerint annyira veszélyes volt a szakasz, mintha 200 km/h-val, világítás nélkül száguldoztak volna az autópályán.

Az eredményeket tekintve egyébként Evenepoel nem is járt rosszul, a két legnagyobb riválisával, Valter Attila csapatának társkapitányaival (Primoz Roglic, Jonas Vingegaard) szemben huszonhat másodperc előnyre tett szert.

Vasárnap már hagyományosabb, nappali mezőnyszakasz vár a spanyol körverseny résztvevőire, a befutó helyszíne ismét Barcelona lesz.

Borítókép: Célban Valter Attiláék, a magyar kerékpáros a kép jobb szélén (Forrás: Twitter/Team Jumbo–Visma cycling)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.