Vuelta-rajt: Valter Attila és rengeteg sztár a mezőnyben

Valter Attila zsinórban a negyedik évben is indulhat háromhetes körversenyen. A magyar bajnok kerékpáros három Giro-részvétel után idén a Vuelta a Espana mezőnyének tagja lesz. Csapata, a Jumbo–Visma történelmi tettre készül: a holland sztáralakulat lehet az első az országúti kerékpár történetében, amely egy éven belül mind a három Grand Tour legértékesebb trikóját megnyeri. Ennek érdekében a Giro d’Italia és a Tour de France idei bajnoka, azaz Primoz Roglic és Jonas Vingegaard is a keret tagja.

2023. 08. 26. 6:20
Vuelta a Espana Valter Attila
Fotó: Facebook/Attila Valter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton barcelonai csapatidőfutammal kezdődik, szeptember 17-én pedig a madridi befutóval zárul az idei Vuelta a Espana. A spanyol körverseny mezőnyében idén magyar kerékpárost is találunk, indulását múlt vasárnap jelentette be csapata, a Jumbo–Visma. A hollandok éve eddig szenzációs, Primoz Roglic megnyerte a Giro d’Italia összetettjét, pedig megvédte Tour de France-elsőségét. A Vueltán mindketten ott lesznek, hogy a csapatnak meglegyen a történelmi triplázás, ez pedig azt is egyértelműen előrevetíti, hogy mit tartogathat a Vuelta Valter Attila számára.

Vuelta a Espana Valter Attila Primoz Roglic
Primoz Roglic szelfizik, Valter Attila is jó hangulatban a Vuelta a Espana csütörtök esti csapatbemutatóján (Fotó: Twitter/La Vuelta)

 

Milyen szerepe lehet Valter Attilának az idei Vueltán?

Valter Attila a piros-fehér-zöld magyar bajnoki trikóban minden bizonnyal sok szakaszon feltűnik majd a főmezőny élén tekerők között. A Jumbo–Visma szereti kézben tartani a versenyeket, s bombaerős keretet állított össze a Vueltára. A két kapitány természetesen Roglic és Vingegaard lesz, akik magyar társuk szerint egyenlő bánásmódra számíthatnak csapaton belül.

– Mindketten a győzelemre hajtanak, de nem fognak egymás ellen versenyezni. Nagyjából féltávnál vagy akár hamarabb ki fog rajzolódni, ki az esélyesebb az összetettben, akkor felé tolódik el a csapat. Persze elképzelhető, hogy egészen a végjátékig esélyesek lesznek, akkor elég nehéz feladatunk lesz, hogy mindkettőjüket egységesen segítsük – mondta Valter Attila, aki ezúttal kizárólag segítői szerepkörben szerepel, nem versenyez majd egyéni szakaszgyőzelemért.

– Két olyan kapitánnyal megyünk, akikkel bőven lesz lehetősége a csapatnak szakaszt nyerni, ezt nem kockáztathatjuk azzal, hogy egy szökéssel fárasszam magam és a saját sikeremet próbáljam elérni – hangsúlyozta a magyar kerekes.

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy Valter Attila hosszú távon is megelégszik ezzel a szerepkörrel, a magyar bajnok emlékeztetett rá, hogy Vingegaard is végigjárta az utat: a dán első Vueltáján, 2020-ban 46. lett összetettben, miközben feladatát ellátva Roglicot győzelemhez segítette. Vingegaard most már kétszeres Tour-győztesként legalább akkora sztár, mint szlovén csapattársa.

Annak ellenére, hogy Valter egyéni ambícióit háttérbe szorítja a Vueltán, juthat neki nagy pillanat, ahogy az augusztus közepén rendezett burgosi körön is viselte egy napig az éllovasnak járó lila trikót. A Jumbo–Visma tavaly megnyerte a Vuelta a Espana csapatidőfutamát, ezt követően a sor tagjai naponta adták át egymásnak a piros trikót, a nyolc jumbós kerékpáros közül négy is tekerhetett az áhított mezben.

Mire készül a Jumbo–Visma csapata a Vueltán?

Azzal a kerettel, amelyben Roglic és Vingegaard is ott van, a holland sztárcsapat célja természetesen nem is lehet más, mint az összetett győztesnek járó piros trikó. Ha ez összejön, akkor egy éven belül mindhárom körverseny győztesét a Jumbo–Visma adná, márpedig erre még soha nem volt példa.

Az egyetlen csapat, amely úgy-ahogy közel került a triplához, a Sky volt 2018-ban, ám Chris Froome Giro-sikere és Geraint Thomas Tour-győzelme után a Vueltára nem nevezett igazi sztárt, legjobbja, David de la Cruz a tizenötödik helyen zárt a spanyol körverseny összetettjében.

A Vuelta-rutin Roglic mellett szól, ő már háromszor is megnyerte a spanyol háromhetest, viszont tavaly, amikor a két kiválóság szintén társkapitányként kezdte a Tour de France-t, Vingegaard lett a győztes.

Kik az idei Vuelta legnagyobb esélyesei?

Korábbi Grand Tour-győztesként természetesen Roglic és Vingegaard is a favoritok közé tartozik, ám a Vuelta a Espana 2023-as kiírása hemzseg a sztároktól. A sor élére Valter Attila csapattársai mellett a címvédő belga Remco Evenepoel (Soudal–Quick Step) kívánkozik, aki összetett éllovasként kényszerült feladni koronavírus miatt az idei Girót.

További két korábbi háromhetes-bajnok is indul: a már említett 2018-as Tour-győztes Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), aki egészen az utolsó időfutamig vezette az idei olasz körversenyt Roglic előtt, valamint a 2019-es Giro-bajnok Richard Carapaz (EF Education–EasyPost), a mezőnyverseny olimpiai bajnoka.

A hazaiak tavaly két összetett dobogósnak is tapsolhattak, de az idei a mezőny alapján az egyik legerősebb Vuelta lesz a történelemben, így Enric Mas (Movistar) és Juan Ayuso (UAE Team Emirates) számára fel van adva a lecke, ha meg akarja ismételni tavalyi teljesítményét. Utóbbi csapattársa, a szlovén Tadej Pogacar kis túlzással az egyetlen igazán komoly hiányzó, de az UAE keretében így is akad még egy Grand Tour-dobogós, az idei Giro-harmadik Joao Almeida.

Az útvonal is a mezőnyhöz méltó lesz, már a harmadik szakasz komoly hegyi befutóval zárul Andorrában, ahová ebben az évben költözött ki Valter Attila a jobb edzésterep miatt. Összesen kilenc etap zárul hegyi befutóval, köztük olyan legendás emelkedőkön, mint a Tourmalet vagy az Angliru. Az utolsó előtti, huszadik szakaszon pedig tíz kategorizált emelkedőt is le kell majd küzdeniük a kerékpárosoknak. 

Borítókép: Valter Attila először indulhat a Vuelta a Espanán (Forrás: Facebook/Attila Valter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.