Kiderült, döbbenetes összegbe kerül Kenderesi Tamás doppingügyének kivizsgálása

Hét évvel a sportpályafutása csúcsát jelentő olimpiai harmadik helyezése után élete sorsdöntőnek nevezhető eseménye előtt áll a doppingvétség gyanújába keveredett Kenderesi Tamás, aki az igazát szeretné bizonyítani a lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sportsöntőbíróság (CAS) előtt. Angol, magyar és német, a sportban járatos jogászok hozzák meg a végső döntést, várhatóan még az év vége előtt. A választott testületben Kenderesi védelmét Dávid Gyula látja el.

2023. 11. 05. 11:49
KENDERESI Tamás
Kvangdzsu, 2019. július 24. Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás szétúszása után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom hónap telt el azóta, hogy a Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) doppingvétség gyanúja miatt magyarázatadásra szólította fel az olimpiai bronzérmes úszót. Nem egy bizonyos vagy több, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján szereplő szer fogyasztása miatt, hanem azzal a hivatkozással, hogy a tőle levett minták eredményét rögzítő biológiai útlevelében megalapozott gyanúra okot adó eltéréseket fedeztek fel – adta hírül már tavaly ősszel az SzPress Hírszolgálat.

Kenderesi Tamás
Kenderesi Tamás nehéz helyzetben van Fotó: Kovács Tamás

Kenderesi Tamás mindvégig és most is folyamatosan tagadta, hogy valaha is tiltott eszközökkel próbálta volna feljebb srófolni a teljesítményét. Ám eddig hiába tiltakozott és érvelt, majd nyújtott be egyes vélemények szerint egyetemi disszertációval felérő elsődleges orvosi magyarázatot, azt a WADA szakértői idén január 11-én nem fogadták el.

Az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás vesztésre áll

A sportoló jelenleg vesztésre áll, mert idehaza a független elsőfokú doppingbizottság vele szemben elmarasztaló ítéletet hozott. Kenderesi és a képviselői ezt nem fogadták el, ezért fellebbezéssel fordultak a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz. Ahhoz az intézményhez, amit 1984-ben Juan Antonio Samaranch, egykori spanyol NOB-elnök javaslatára hoztak létre. Ahol nem tesznek különbséget a sportolók között, ahol mindenki azonos jogokkal rendelkezik, tehát nem személyre szabottan születnek a döntések, hanem a jogszabályok és a bizonyítékok alapján. Amit pedig a CAS minden érintett felet képviselő választott paneljének tagjai kimondanak, az ellen már nincs helye apellátának.

Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, érdemi nyilatkozatot sem a fellebbviteli tárgyaláson a CAS előtt felperesként megjelenő Kenderesi Tamás, sem pedig az ebben a különleges helyzetben alperes HUNADO illetékesei nem tehettek. Jobb híján csak annak a véleményüknek adhattak hangot, hogy szeretnének mielőbb a peres ügy végére érni.

A Magyar Úszószövetség kölcsönt adott

Az igazáért harcoló versenyző szemszögéből igen hosszú procedúra végéhez közeledve az SzPress Hírszolgálat arról is tudomást szerzett, hogy ennek az ügynek áttételesen a Magyar Úszószövetség egyik fontos támogatói szerződésére is volt kihatása, ám ennek ellenére a sportág vezetői jóhiszeműségüket bizonyítva, illetve, amíg csak lehet, az ártatlanság vélelmét is hangoztatva, készek voltak kölcsön formájában hozzájárulni a tetemesnek perköltségekhez. 

Ennek az összege a százezer svájci frankot is meghaladja, ami mai árfolyamon negyvenmillió forintnak felel meg. 

A felmerült költségek felét a HUNADO állta. A milliók előteremtése nem csak a fellebbező Kenderesi Tamásnak okozhatott komoly gondot, hanem a perbe fogott szervezetnek is, amelynek a váratlan kiadás miatt éves költségvetésének terhére kellett mélyen a zsebébe nyúlnia, miközben vállalt feladatait szerződéses kötelezettségeinek eleget téve változatlanul teljesítenie kell.

Egykori válogatott vízilabdázó képviseli a felperest

Nyilván sokkal jobb lett volna és persze költségkímélőbb is, ha ebben az ügyben az országhatárokon belül maradva inkább a függetlenül tevékenykedő másodfokú nemzeti doppingbizottság (a MOB választott bírósága) foglalkozik Kenderesi fellebbezésével. Ez viszont már csak azért sem történhetett meg, mert nemzetközi szintű sportolóról lévén szó – akinek 2017 és 2022 között itthon és külföldön levett 43 mintáját vizsgálták és hasonlították össze –, csak  a CAS kiválasztott tagjai illetékesek a végérvényes döntés meghozatalára. 

Jellemző a kialakult feszült helyzetre, hogy a szokásosnál lassabban felálló testület leendő tagjaival kapcsolatban született olyan személyi javaslat, amit a sportoló vitatott, de olyan is, amit a CAS nem fogadott el, ám a huzakodásnak most már vége.

A napokban felállt a háromtagú bírói testület, amelyben a nemzeti doppingbizottság nevében eljáró HUNADO delegáltja a német Ulrich Haas, a zürichi egyetem professzora, a CAS-t a döntőbíróság elnökének megbízásából az az angol James Drake KC képviseli, aki a doppingolással megvádolt orosz műkorcsolyázónő, Kamila Valijeva fellebbezésével foglalkozó panelt is vezeti, míg a felperest a hatgyermekes családapa Dávid Gyula, akinek évtizedes ügyvédi tapasztalata van, hosszú ideig vízilabdázott, magyar bajnok és a válogatott tagja is volt.

Borítókép: Kenderesi Tamásna főhet a feje (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.