Révész Bulcsú mérföldkő előtt áll, világbajnok ellen játszhat

Nincs megállás a sznúkerszezonban. Múlt vasárnap ért véget Ronnie O’Sullivan sikerével az egyik legjelentősebb torna, az Egyesült Királyság Bajnoksága, szerdán pedig már elkezdődött a következő pontszerző verseny, a Shoot Out. A speciális lebonyolítású viadal mérföldkő lesz a tizenhat éves magyar játékos, Révész Bulcsú karrierjében, aki először szerepel pontszerző verseny főtábláján. Az ősszel már Angliában készülő Révész Bulcsú csütörtökön igazi nagyágyú, a 2005-ös világbajnok Shaun Murphy ellen léphet asztalhoz.

2023. 12. 07. 4:56
Révész Bulcsú
Budapest 20230304 Snooker Sznúker 2023 Magyar Sznúker Gála Fotó Koncz Márton Nemzeti Sport Révész Bulcsú Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton Forrás: (Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2023-as esztendő már mindenképpen különleges lesz Révész Bulcsú számára. A tizenhat éves sznúkerjátékos tavasszal szerepelhetett a világbajnokság selejtezőjében, majd ősszel a jelenlegi szintjén szóba jöhető második legértékesebb verseny, a Egyesült Királyság Bajnokságának (UK Championship) kvalifikációjában is elindulhatott. (A nagy hármas, az úgynevezett Triple Crown harmadik versenyére, a Mastersre a világranglista első tizenhat helyezettje kap meghívást.) A múlt vasárnap véget ért UK Championship selejtezőjében Révész Bulcsú emlékezetes, 140-es bréket lökött, de végül 6-3-ra kikapott az angol Hammad Miah-tól, aki néhány héttel korábban már nyert a 2019-es világbajnok Judd Trump ellen is.

OMV VI. Hungarian Snooker Gala 2023
Révész Bulcsú sznúker
Révész Bulcsú a világbajnok Shaun Murphy ellen játszhat a Shoot Out első fordulójában (Fotó: AFP/Szaniszló Róbert)

– Vegyesek az érzéseim, hiszen volt esélyem a győzelemre, de nem játszottam igazán jól. Az első frémet én nyertem, aztán elveszítettem hármat, ráadásul eléggé fájdalmasan. Annak örülök, hogy nem hagytam, hogy az idegeim kikészítsenek, az a 140-es brék tényleg fantasztikus volt. Rosszul nem lehetett kijönni ebből a mérkőzésből, értékes tapasztalatokat szereztem. Legközelebb majd legyőzöm – értékelte lapunknak a Miah elleni mérkőzést Révész Bulcsú.

A sor a héten Swansea-ban, a Shoot Outtal folytatódik, az első pontszerző versennyel, amelynek a főtábláján játszhat a tehetséges magyar fiatalember.

– Szakmailag nézve a vb és a UK selejtezője talán többet ér, valljuk be, azok fontosabb versenyek, mint a Shoot Out. Ez a verseny igazi lutri, de azért mégiscsak egy profi pontszerző verseny, lesz közönség, tévés közvetítés. A szponzorokat tekintve például inkább lehet mérföldkő ez a torna, mint a világbajnokság selejtezője.

Révész Bulcsú és a gyors játék

A Shoot Out különlegességét az adja, hogy a többi rangos versennyel ellentétben nem öt-tíz frémet kell nyerni a továbbjutáshoz, hanem egyetlen, maximum tízperces frém alatt dől el a mérkőzés. Néhány további szabálybeli eltérés is akad a hagyományos játékhoz képest, a leglátványosabb, hogy a mérkőzés első felében tizenöt, a másodikban tíz másodperc áll a sznúkeresek rendelkezésére egy-egy lökés előtt.

– Nincs idő gondolkozni azon, hogy hova tereljek, milyen golyó jöhet utána, hanem csak lökni és csinálni kell. Érdemes egy-két nappal előtte odafigyelni ezekre a dolgokra a felkészülés során, de inkább fejben kell átállni, hogy az apró különbségekre tudjon figyelni az ember. Mivel nekem egyébként is gyors a játékom, úgy gondolom, hogy kedvezhet nekem ez a speciális lebonyolítás.

Ki lesz Révész Bulcsú ellenfele?

Az év elején U18-as Európa-bajnoki címet nyert Révész ősszel utazott ki az Egyesült Királyságba a további fejlődése érdekében, a sheffieldi Victoria Snooker Akadémián játszik edzőmérkőzéseket a profi mezőny hátsó felébe tartozó vagy éppen hozzá hasonlóan erős amatőr játékosok ellen. A Shoot Out első fordulójában viszont igazi nagyágyú ellen bizonyíthat, a 2005-ös világbajnok, az aktuális világranglistán hetedik helyen álló Shaun Murphy lesz az ellenfele.

– Amikor találkoztam vele, nagyon jó fej volt, és akik közelebbről ismerik, azok is ezt mondják róla. A sietség, a rohangálás az ő játékától azért távolabb áll, a Shoot Out egyébként is összehozza a mezőnyt, itt nincs jó vagy rossz sorsolás, hanem jó vagy rossz tíz perc van. Nem gondolom, hogy kevesebb esélyem van ellene nyerni, mintha a világranglista hatvanadik helyezettjével sorsoltak volna össze – fogalmazott bizakodva lapunknak Révész Bulcsú, aki a csütörtökön 14.00-kor (tv: Eurosport 1) kezdődő délutáni program végén lép asztalhoz, várhatóan 17.45 körül, de a korábbi mérkőzések alakulásának függvényében valamivel korábban is elkezdődhet a mérkőzése.

Borítókép: Révész Bulcsú fontos lökésre készül (Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.