Érdi Mária főszereplő lesz az idei magyar Vitorlásbálon

Ha valaki olimpiai versenyszámban világbajnok és Eb-bronzérmes lesz, akkor nem meglepő, hogy elnyerheti az év sportolója díjat. Érdi Mária sikere mégis szenzáció volt, ugyanis első vitorlázóként kapta meg a kitüntetést hazánkban. A kiváló 2023-as évének köszönhetően Érdi Mária természetesen az év női vitorlázója címet is elnyerte itthon, immár tizenegyedik alkalommal. Az elismerést ünnepélyes körülmények között, a február 24-i Vitorlásbálon veheti át, a korábban közkedvelt eseményt hosszú idő után hívja újra életre a Magyar Vitorlás Szövetség a Balatoni Hajózási Zrt.-vel együttműködésben.

2024. 01. 30. 15:09
 Érdi Mária
Fotó: Érdi Mária archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdi Mária történelmet írt azzal, hogy a sportújságírók szavazatai alapján ő lett 2023-ban Magyarországon az év női sportolója. Az 1958 óta megtartott voksoláson korábban még soha nem nyert vitorlázó. Érdi Mária azzal érdemelte ki az elismerést, hogy tavaly világbajnoki címet és Eb-bronzérmet szerzett az ILCA 6 olimpiai hajóosztályban. A huszonöt éves magyar vitorlázó a szokatlan versenynaptár miatt egyedi módon értesült arról, hogy ő nyerte az elismerést.

 Érdi Mária
Érdi Mária jó kezdeményezésnek tartja a Vitorlásbált (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

– Éppen zajlott az idei világbajnokság Argentínában. Talán a harmadik versenynapunkon történt: kiértem a partra, és akkor már láttam a telefonomon gratuláló üzenetet. A vb-n nehéz napom volt, emiatt abban a pillanatban még nem tudtam neki igazán örülni. Amikor viszont vége lett a világbajnokságnak, akkor már nagyon boldog voltam, hiszen az egyik nagy célom volt, hogy egyszer én legyek az év női sportolója Magyarországon – idézte fel lapunknak Érdi Mária.

Természetesen a nagy célok között szerepelt a világbajnoki cím is, amelyet tavaly augusztusban, Hágában szerzett meg. Időrendben ezt megelőzte az andorai Európa-bajnokság, amelyen a harmadik hellyel Érdi megszerezte az első érmét felnőtt világversenyen. Az Eb- és a vb-dobogó után idénre mi más lehetne a cél, mint az ötkarikás érem. A kvótát a magyar vitorlázó már a tavalyi vb-arannyal megszerezte, a párizsi lesz a harmadik olimpiája lesz.

– A riói szereplésemet abszolút ajándékként fogtam fel, az utolsó kvalifikációs eseményen jutottam be a mezőnybe. Tizennyolc éves voltam, teher nélkül utaztam ki Brazíliába, s próbáltam a lehető legtöbbet tanulni. Rio tizennegyedik helye után viszont kijelentettem, hogy Tokióból már éremmel szeretnék hazatérni, ehhez képest csak egy helyet javítottam, tizenharmadik lettem. Csalódott voltam, sajnos magamhoz képest nagyon rosszul vitorláztam ott – beszélt korábbi két olimpiájáról Érdi Mária, aki szerint a párizsi játékokon tíz vitorlázó is reális eséllyel száll harcba az érmekért az ő hajóosztályában.

Ha ebből a tízből Érdi Máriának jön ki legjobban a lépés, egy esetleges olimpiai aranyéremmel az Év sportolója-szavazáson is esélye lehet az ismétlésre. Az pedig nem is lehetne kérdéses, hogy tizenkettedik alkalommal is ő lesz itthon az év női vitorlázója. A 2023-as évre szóló elismeréseket február 24-én, a Magyar Vitorlás Szövetség által újra életre hívott Vitorlásbálon adják át.

Borítókép: Érdi Mária verseny közben (Fotó: Érdi Mária-archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.