Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Emberi mulasztás miatt járhat pórul az Év sportolója

A címvédő magyar vitorlázó, Érdi Mária a kilencedik helyen jutott be az éremfutamba az ILCA 6 (korábbi Laser) hajóosztály argentínai világbajnokságán. Az Év női sportolójának választott versenyzőt a harmadik futamában olyan váratlan nehézségek hátráltatták, ami a dobogós helyezését is veszélyeztetheti.

2024. 01. 10. 12:35
ÉRDI Mária
Hága, 2023. augusztus 20. Érdi Mária az olimpiai hajóosztályok hágai vitorlázó világbajnokságán, a korábbi Laser, jelenleg ILCA 6 hajóosztályban versenyez 2023. augusztus 20-án. Érdi aranyérmet nyert. MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal Fotó: Sem van der Wal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdi Mária először nyerte el az esztendő legjobb női sportolóját megillető trófeát a hazai sportújságírók hagyományos szavazása alapján – miként arról a Magyar Nemzet is beszámolt. A magyar vitorlázó azonban nem tudott részt venni az Operaházban rendezett M4 Sport – Az Év sportolója gálán, mivel az argentínai világbajnokságon versenyez, ahol egy bosszantó hiba miatt veszélybe került az éremszerzés lehetősége. 

 

Egy csavar volt a ludas 

A Mar del Platán címvédőként versenyző magyar vitorlázó a keddi első futamban a tizenhatodik helyen zárt, majd a másodikban saját bevallása szerint nem vitorlázott jól, és végül a huszonnegyedik pozícióban végzett. Az előző kettőhöz hasonlóan változó, bizonytalan széljárás és -erősség mellett rendezett harmadik futamban hatodik volt, amikor a csavarok meglazultak a hajóján, emiatt fel kellett adnia a küzdelmet – írta meg az Origó. Az MVM SE hajósa így ugyan kilencedikként ott van a döntőben, de ha az utolsó, végül feladott futamban hatodikként futhatott volna, akkor ötödikként kerül az éremfutamba, és lett volna esélye akár a dobogós helyezésre is. Az éremfutam jelentősége, hogy az ott elért eredmény dupla szorzóval számít. 

 

Kérelmet nyújtottak be 

Bosszantó hiba miatt került ilyen helyzetbe a világbajnok magyar vitorlázó, de nem szeretné annyiban hagyni a dolgot. – Méltányossági kérelmet nyújtottunk be, a tárgyalásra beidézték a hajók szállítóját is, akitől mindenki bérelte az eszközt. Ő nem tagadta, hogy még a világbajnokság előtt kiderült a hajók típushibája, mindegyikben kicserélték ezt a két csavart, kivéve éppen az enyémben – nyilatkozta az Év sportolója gálán az Év női sportolójának választott Érdi Mária.

A női egyszemélyes olimpiai hajóosztály világbajnokságán 46 ország 102 sportolója indult. Ott van a mezőnyben a hajóosztály négy világbajnoka és legutóbbi két olimpiai bajnoka is. Szerdán az első tíz helyezettnek éremfutammal, a többieknek zárófutammal ér véget a világverseny. Remélhetőleg Érdi Mária a nehézségek ellenére is a legjobbat hozza ki magából.

 

Borítókép: Érdi Mária az olimpiai hajóosztályok hágai vitorlázó világbajnokságán, a korábbi Laser, jelenleg ILCA 6 hajóosztályban versenyez 2023. augusztus 20-án (Fotó: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.