Döntetlen lett a német–osztrák az Eb-n – jó ez nekünk?

A középdöntő második fordulójának utolsó mérkőzésén Németország és Ausztria 22-22-es döntetlent játszott egymással. Jó ez nekünk? Ha az elődöntőről álmodozunk, akkor nem, ha beérjük a harmadik hellyel a csoportban, akkor igen. Mindenesetre mostantól nem elég a németek elleni bravúr hétfőn a második helyhez a csoportban, az osztrákoknak is botlaniuk kellene, hogy megelőzzük őket. Vagy zárásként bravúros siker Franciaország ellen.

2024. 01. 20. 22:45
null
Köln, 2024. január 20. Az osztrák Boris Zivkovic (b) és a német Lukas Mertens a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntõjének második fordulójában, a Németország - Ausztria mérkõzésen a kölni Lanxess Arénában 2024. január 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria a hajrában már négy góllal is vezetett Németország ellen, a németek egyenlítettek, de az utolsó percben az osztrákok így is a győzelemért támadhattak. Ám eladták a labdát, helyesebben rosszul passzoltak a jobbszélsőhöz. A németeknek még maradt 15 másodpercük, lett is volna sanszuk, de nem játszották meg az üresen álló beállót, a végén az időn túli szabaddobás már semmit sem ért.

Ausztria, Németország, kézilabda eb, középdöntő, továbbjutás, elődöntő, magyar kézialabda-válogatott
Az osztrákok győzelemként ünnepelték a Németország elleni döntetlent. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A végeredmény tehát Németország–Ausztira 22-22. Ezzel a második forduló után, a Horvátország elleni győzelemnek köszönhetően Magyarország Franciaország mögé, holtversenyben Ausztriával feljött a második helyre a jobb gólkülönbségnek köszönhetően, de a végelszámolásnál az egymás elleni eredmény dönt, ami viszont az osztrákoknak kedvez.

 

A németek ellen muszáj nyerni

A magyar válogatott hétfőn Németország ellen játszik, szerdán Franciaország az utolsó ellenfelünk a középdöntőben. Ausztria hétfőn Franciaország ellen folytatja, majd Izland ellen zárja a középdöntőt. A csoport második helye érdekében a mieinknek több pontot kellene szerezniük, mint az osztrákoknak.

A németeket mindenképpen meg kell verni, ezt eddig is tudtuk. Az a papírforma, hogy a franciák az osztrákokat és minket is megvernek. Ha így alakul, akkor az utolsó fordulóban az Ausztria–Izland meccsen múlhat a sorsunk. Felettébb kérdéses, hogy a továbbjutásról, az olimpiáról, mindenről lemaradt izlandiak mennyire teszik majd oda magukat. 

 

A franciákban és az izlandikban bízhatunk

De van egy mentőkörülmény. Az utolsó fordulót – ha előtte megverik az osztrákokat – a franciák már biztos csoportelsőkként várják. Talán ők sem feszülnek meg ellenünk. Egyszer, a 2010-es Eb első fordulójában már megleptük őket, igaz, nem sokra mentünk vele. Most egy újabb döntetlen elődöntőt érne.

Persze csak akkor, ha hétfőn nyerünk a németek ellen...

 

Középdöntő, I. csoport,  2. forduló:

Magyarország–Horvátország 29-26 (13-14)
Németország–Ausztria 22-22 (11-12)
Franciaország–Izland 39-32 (17-14)

Az állás:
1. Franciaország 6 pont
2. Magyarország (91-81)
3. Ausztria 4 (80-79)
4. Németország 3
5. Horvátország 1
6. Izland 0

Borítókép: Az osztrák Boris Zivkovic (balra) és a német Lukas Mertens a férfikézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, a Németország–Ausztria mérkőzésen a kölni Lanxess Arénában 2024. január 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.