Csigolyatörések, tüdősérülések: sokkoló lista a tömegbukás után + videó

Az idei Tour de France négy nagy esélyeséből három is érintett volt a baszk körverseny csütörtöki tömegbalesetében, közülük a dán Jonas Vingegaard járt a legrosszabbul, akinek tüdőzúzódása és légmelle van, a kulcscsontja és hét bordája is eltört. Remco Evenepoel bízik benne, hogy az ő kulcscsonttörése nem befolyásolja az indulását a francia körversenyen, Primoz Roglic pedig csodával határos módon törés nélkül megúszta a balesetet. Az elátkozott baszk körverseny pénteken újabb bukással folytatódott: ezúttal a kétszeres Giro-dobogós Mikel Landa került mentőautóba, vélhetően neki is a kulcscsontja tört el.

2024. 04. 05. 16:27
baszk körverseny bukás Jonas Vingegaard kerékpár
A csütörtöki tömegbukás után le is állították a versenyt Fotó: Getty Images/Tim de Waele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sincs életveszélyben a baszk körverseny csütörtöki tömegbukásának sérültjei közül. Az eset súlyosságát jól érzékelteti, hogy ennek a mondatnak is hírértéke van. A Tour de France legutóbbi két kiírásának győztese, (Visma–Lease a Bike) volt az egyike annak a három kerekesnek, akit mentővel vittek kórházba a baleset helyszínéről, neki a kulcscsontja mellett hét bordája tört el, tüdőzúzódása és légmelle van a baleset következtében. Bár hivatalos megerősítés még nincs erről, csapattársa valószínűleg lemondhat arról, hogy megvédje címét az idei francia körversenyen. Szintén a Tour de France esélyesei közül bukott Primoz Roglic (Bora–hansgrohe) és Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) is, de ők úgy számolnak, hogy ott lehetnek a június 29-i rajtnál.

Jonas Vingegaard súyos sérrülséket szenvedett
Jonas Vingegaard a földön fekszik a bukása után (Fotó: X)

Valójában Roglic esetében ez nem is kérdés, ő csodával határos módon lényegében horzsolásokkal megúszta a balesetet, amelynek során Vingegaard valósággal rázuhant.

Az erdőbe beszáguldó Evenepoel Roglicnál rosszabbul járt, lapocka-, valamint kulcscsonttörést szenvedett, ma műtik meg Belgiumban. Az időfutam uralkodó világbajnoka bizakodó, hogy az idei két, számára legfontosabb versenyén, a Tour de France-on és a párizsi olimpián már újra százszázalékos lesz.

Vingegaard egyelőre még nincs olyan állapotban, hogy nyilatkozzon, az éjszakát a kórházban töltötte, ahol jól aludt, stabil az állapota.

A dán klasszis mellett Jay Vine (UAE) és Steff Cras (TotalEnergies) sérülései a legsúlyosabbak a bukásban érintettek közül, előbbinek nyaki és háti csigolyája is eltört, utóbbinak borda- és csigolyatörése mellett a tüdeje is kilyukadt.

Újabb súlyos bukás a baszk körversenyen

Ha ennyi borzalom nem lett volna elég, pénteken újabb kiváló kerékpárost vitt el a mentő a baszk körversenyen elszenvedett bukása után. A Giro d’Italia kétszeres összetett dobogósa, Evenepoel csapattársa, Mikel Landa ugyanúgy távozott, mint egy nappal korábban Vingegaard: nyakmerevítővel helyezték mentőautóba.

Az első hírek szerint Landa is eltörte a kulcscsontját, de a képek alapján jó hírnek számítana, ha ennyivel megúszta az esését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.