Sokba kerülhet a magyar játékvezetőknek minden komoly tévedés

Bár néhány ítélet okkal borzolta a kedélyeket a csaknem két hete véget ért bajnoki idényben, soha olyan kevés súlyos hibát nem követtek el a magyar játékvezetők, mint most. Az adatok azt bizonyítják, hogy a VAR kimondottan jót tett a futballunknak, Hanacsek Attila, a Játékvezetői Bizottság elnöke pedig elárulta: a hibáknak olykor magas az áruk.

2024. 05. 30. 4:45
Berke Balázs áll a legközelebb ahhoz, hogy bekerüljön az európai elit játékvezetők kategóriájába Fotó: Szabó Miklós Forrás: Nemzeti Sport
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb az, hogy nem történt igazságtalanság. Bár a Fehérvár híveit talán a tények sem győznék meg, hiszen a Diósgyőr ellen önfeledten ünnepelték a bronzérmüket jelentő gólt a szurkolóikkal együtt, amikor egy géniusz elvette a gólt, a csapat pedig maradt a negyedik helyen. A géniusz megnevezés egyébként Bartosz Grzelak vezetőedzőtől származott, és természetesen a VAR-kocsiban ülő döntéshozóról beszélt – aki talán nem géniusz, ám jól döntött. Nem millimétereken, hanem harminc centin múlott minden, a támadó játékos ennyivel volt előrébb, mint kellett volna, azaz jó ítélet született.

A fehérváriak összeomlottak a meg nem adott gól után  Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

Mindez azon a háttérbeszélgetésen vált ismét bizonyossá, amelyet az MLSZ Játékvezetői Bizottságának az elnöke, Hanacsek Attila tartott a meghívott újságíróknak. Mutatott olyan példákat is mindkét profi osztályból, amelyeknél a játékvezető óriásit hibázott, és többször is elmondta: bár a számok egyértelmű fejlődésről és javulásról árulkodnak, akad bőven még tennivaló. Az egyik leglényegesebb az utánpótlás kérdése, ugyanis jelenleg mintegy ezren hiányoznak a rendszerből. Hatásos és látványos kampánnyal az év eleje óta sikerült tíz százalékkal növelni a játékvezetők és az ellenőrök számát, ez jelenleg 3084, és csaknem hatszázan állnak a vizsga előtt szerte az országban.

A mennyiség mellett természetesen rendkívül fontos a minőség is, és az NB-s osztályokban folyamatosan egyre magasabb az értékelésekkor kapott osztályzatok átlaga. Anélkül, hogy elmerülnénk az adatok végtelen tengerében, azt feltétlenül meg kell említeni, hogy a hibás döntések számának a csökkenésében óriási szerepet játszik a VAR működése. Az élvonal utolsó videóbíró nélküli idényében, 2021–2022-ben 60 súlyos, akár az eredményt is befolyásoló játékvezetői tévedés történt, a másfél hete véget ért szezonban csak 14, és ez csúcs az NB I történetében.

 

Hanacsek Attila elismerte, a kárvallottak számára ez a 14 is fájdalmas, őt pedig elnökként az keseríti el, hogy ebből 12-t korrigálni lehetett volna a VAR helyes használatával, ám ez nem történt meg (a maradék kettő második sárga lap elmaradása volt, ezt pedig nem lehet vizsgálni). Arra viszont büszke, hogy a 33 fordulóból hétben egyáltalán nem kellett ítéletet megváltoztatni az ellenőrzés után, az ezt megelőző két idényben összesen egy ilyen akadt. Sok adat bizonyítja, hogy tisztább, sportszerűbb lett a játék a VAR bevezetésével, maguk a bírók és az asszisztensek is több jó döntést hoznak a technika segítsége nélkül is.

Működésben a VAR-szoba  Fotó: Focibíró.hu

Az élvonalban lejátszott 198 mérkőzésen összesen 3834 ellenőrzés zajlott le a VAR-kocsiban, ezeknek a nagy részéről senki sem értesül, mert a pályán hozott ítéletet kicsit sem kérdőjelezték meg, végül 63 beavatkozás történt. A tévedéseknek pedig olykor magas az áruk. Ha a játékvezető rossz ítéletet hoz, a rendszer hiába korrigál, a spori pénzbüntetésre vagy egy-két fordulóra szóló pihentetésre számíthat, ami szintén fájdalmas csapás lehet a pénztárcára. Egy másodosztályú találkozó után a kirívóan nagyot hibázó bírót egy osztállyal lejjebb minősítettek, mire ő bejelentette a visszavonulását, azaz tényleg sokba került egyetlen tévedés.

Kulcsár Katalin ott lesz az olimpián a VAR-csapatban  Fotó: AFP

Fájó pont, hogy nemzetközi szinten nincsen magyar játékvezető az európai top bírók 31-es mezőnyében. Hiányoznak Zsolt István, Palotai Károly, Puhl Sándor, Vágner László és Kassai Viktor utódjai, 

honfitársaink ebben az idényben az ősszel a három európai kupasorozat közül csak az Európa-konferencialigában kaptak feladatot, nyolc selejtezőn és öt a csoportmérkőzésen, az Európa-bajnokság keretébe pedig nem hívták be őket. Az említett 31-es mezőnynek a felét a topligákban működő bírók alkotják, így a maradék mintegy ötven ország játékvezetői vetekednek a maradék 15 helyért, azaz óriási a konkurencia.

Az jó hír, hogy tavaly Berke Balázs bekerült a második vonalba, Bogár Gergő pedig a 15 legtehetségesebb európai fiatal játékvezető közé; a hölgyeknél Sipos Katalin és Molnár Réka pályázik a legtöbb eséllyel a legjobbak közé, de ahhoz, hogy célba érjenek, rengeteg munkára és eredményes menedzselésre lesz szükség.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.