Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Christian Eriksen öt percig halott volt, a gól után az Eb-múlt járt a fejében + videó

Christian Eriksen és a foci Eb kapcsolatáról mindig a 2021-es torna fog eszünkbe jutni, amikor a dán futballistát a pályán kellett újraéleszteni. Christian Eriksen azonban nemcsak visszatért a halál torkából, hanem újra magas szinten futballozik, s a 2024-es tornán végre megszerezte első Eb-gólját. Eriksen lett a Szlovénia–Dánia meccs legjobbja, csak azt bánhatta, hogy a három pontot nem szerezte meg csapata.

2024. 06. 17. 6:42
Stuttgart, 2024. június 16.
A dán Christian Eriksen (j2) játékostársaival ünnepel, miután megszerezte csapata elsõ gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának elsõ fordulójában játszott Szlovénia Dánia mérkõzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 16-án.
foci Eb 2024
Több volt egyszerű gólörömnél: Christian Eriksen visszatérését ünneplik a társak Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

még mindig csak harminckét éves. A három évvel ezelőtti dráma fényében valahogy sokkal idősebbnek tűnik. A 2021-ben megrendezett Európa-bajnokság első fordulójában, Finnország ellen Christian Eriksen szíve megállt a pályán. A játékostársai körbeállták, hogy amennyire lehet, takarják mindenki szeme elől. Eriksent újraélesztették, szép lassan visszatért az életbe, aztán a futballpályára, s végül az Európa-bajnokságra. Vasárnap Christian Eriksen gólt lőtt, és ő lett a Szlovénia–Dánia mérkőzés legjobbja.

Stuttgart, 2024. június 16.
A dán Christian Eriksen (j) megszerzi csapata elsõ gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának elsõ fordulójában játszott Szlovénia Dánia mérkõzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 16-án.
foci Eb 2024
Christian Eriksen első gólja, amit Európa-bajnokságon lőtt (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

– Ezen az Európa-bajnokságon teljesen más a történetem, mint a legutóbbin. Szerencsére rengeteg meccset lejátszottam már azóta, ami akkor történt. Magabiztos voltam a mérkőzés előtt, örültem, hogy játszhatok – mondta a meccs után a találkozó legjobbjának választott Eriksen.

Első Eb-gólját szerezte Christian Eriksen

A középpályás három éve egyértelműen a dán keret legjobb játékosaként várta a tornát, végül mégis nélküle és érte menetelt Dánia egészen a legjobb négy közé. Eriksen maga viszont még csak Eb-gólt sem szerzett az idei kontinensviadalig.

– Ott volt a fejemben, hogy eddig még nem találtam be foci Eb-n. De csak a futball járt a fejemben – idézte fel Eriksen, hogy mit érzett a Szlovénia elleni gólja után.

Dánia végül 1-1-es döntetlennel rajtolt, igaz, így is sokkal jobban áll, mint három éve ilyenkor, amikor annak ellenére jutott a kieséses szakaszba, hogy két forduló után nulla pontja volt, s kis híján a szó szoros értelmében elveszítette legjobb játékosát.

Eriksen öt percig halott volt

Sokan vannak az idei dán keretben, akik a három évvel ezelőtti csapatnak is tagjai voltak, s nagyon közelről élték át, mi történt Eriksennel a finnek ellen.

– Egyikünk sem tudta abban a pillanatban, hogy meghal-e vagy sem – idézte fel a szörnyű élményt egyikük, Yussuf Poulsen.

Maga Eriksen sem finomkodott később, amikor a drámáját elemezte.

– Öt percig halott voltam – jelentette ki.

Eriksen először a családjába akart visszatérni

A három évvel ezelőtti dráma legszívfacsaróbb képei közé tartozott, ahogy a dán csapatkapitány, Simon Kjaer Eriksen feleségét próbálta vigasztalni. A felépülése után a családja volt a prioritása a középpályásnak is, aki immár beépített defibrillátorral éli az életét.

– Az első célom az volt, hogy visszatérjek a családomba, teljes idejű apaként és férjként – szögezte le Eriksen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.