Élő közvetítés
Svájc
ÉLŐ
Olaszország

Szoboszlai Dominik be sem férne a német kezdőcsapatba?

Florian Wirtz és Jamal Musiala is bizonyított az Európa-bajnokság első fordulójában: a német válogatott két, százmillió euró fölé taksált játékosa egyaránt gólt szerzett Skócia kiütésekor. A magyar válogatott vezére, Szoboszlai Dominik gólpasszal jelentkezett a Svájc elleni vereség alkalmával, s nem is játszott rosszul, de csoportfavorit Németország ellen Szoboszlai valódi szárnyalása is kellene a bravúrhoz.

2024. 06. 19. 6:06
Szoboszlai Dominik magyar válogatott Svájc német Wirtz Musiala foci Eb 2024
Szoboszlai Dominik a Transfermarkt alapján a magyar válogatott kimagaslóan legértékesebb játékosa Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és a német labdarúgó-válogatott eltérő hadrendben játszik, így nem lehet posztról posztra összevetni a két lehetséges kezdőcsapatot Magyarország és Németország szerdai, egymás elleni mérkőzése előtt. Nagyon nem is kell: a Transfermarkt alapján egyértelmű, hogy a német csapatot egyénileg értékesebb játékosok alkotják. Az egyetlen kivétel a magyar válogatott csapatkapitánya, aki 75 millió euróval a német kereten belül is a harmadik helyen állna a sorban. Viszont éppen az a két játékos, az egyaránt huszonegy éves Florian Wirtz (130 millió) és Jamal Musiala (120 millió) lenne Szoboszlai Dominik előtt, akik a pályán a hozzá leginkább hasonló feladatkört látják el Julian Nagelsmann együttesében.

Kai Havertz Jamal Musiala Florian Wirtz Joshua Kimmich Ilkay Gündogan német válogatott foci Eb 2024 ( Szoboszlai Dominik Transfermarkt )
Jamal Musiala és Florian Wirtz is gólt lőtt a foci Eb nyitómeccsén (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Azaz szigorúan értelmezve, a Transfermarkt adatai alapján Szoboszlai Dominik sem férne be a német válogatott kezdőcsapatába. Igaz, arról már a foci Eb előtt is írtunk, hogy a keretérték és a válogatott valódi játékereje nem feltétlenül függ szorosan össze.

Vegyes tendencia: Szoboszlai csak Musialához közelített

A két huszonegy éves német kulcsjátékos közül Musiala értéke már a 2022-es világbajnokság előtt elérte a 100 milliós álomhatárt. A Bayern München játékosa néhány percet már az előző Eb-n is játszott, s bár a két meccsen kapott kilenc játékperc epizódszerepnek tűnik, a magyarok elleni csoportmeccsen akkor küldte be Joachim Löw, amikor égett a ház, azaz a német válogatott kiesésre állt.

Musiala a katari világbajnokságon már alapember volt, a spanyolok ellen gólpasszt jegyzett, az első nagy tornán jegyzett találata viszont az idei, Skócia elleni Eb-nyitómeccsen született meg. 

Musiala értéke a mögöttünk hagyott idényben csupán tízmillió eurót nőtt, kevesebbet, mint Szoboszlaié: a Liverpool magyar játékosát tavaly nyáron még 50 millió euróra lőtte be a Transfermarkt.

Szoboszlai az első nagy világversenyén szerepel idén, akárcsak Florian Wirtz. A németek másik fiatal üdvöskéje huszonegy éves korára már túl van egy súlyos sérülésen, amely többek között a 2022-es vb-szereplés lehetőségétől is megfosztotta.

Míg Musiala már korábban is sztár volt, Wirtz igazából a mögöttünk hagyott idényben nőtt ki az ígéret kategóriából, amikor a veretlenül német bajnoki címet szerző Bayer Leverkusen legfontosabb játékosa volt.

Nem véletlen, hogy Wirtz piaci értéke a magas kiinduló összeghez képest is kilőtt, tavaly nyár óta 45 millió eurót emelkedett, így jutott el 130 millióig.

Wirtz tehát megelőzte Musialát, ahogy az Eb-n is előbb szerzett gólt nála.

Szoboszlai Dominik és a magyar válogatott bizonyíthat

A találkozó előtt Julian Nagelsmann arról beszélt, hogy beférne-e a német kezdőcsapatba. A magyar bravúrhoz szinte biztosan Orbán és Szoboszlai jó játéka is kellene.

Reményeink szerint Stuttgartban mindkettejüket irigyelni fogja majd Nagelsmann Marco Rossitól.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.