Botrány a meccsen és a meccs után, gyűlölethullám az argentinok ellen

Botrányosan ért véget az olimpia férfi-labdarúgótornájának első mérkőzése Argentína és Marokkó között. A marokkói és a francia szurkolók végig ellenségesen viselkedtek az argentinokkal, de a dél-amerikai ország rögbisei sem jártak jobban a maguk meccsén. A gyűlöletnek persze oka van, nem a távoli múltban gyökerezik.

2024. 07. 24. 19:34
Az ünneplő argentin játékosokat poharakkal és palackokkal dobálták meg, és ők nem tudták, hogy korán ünnepelnek. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roppant ellenségesen fogadták a párizsi olimpia futballtornájának első mérkőzésén Argentínát. A himnuszát Saint-Etienne-ben a Stade Geoffroy-Guichard Stadion közönsége kifütyülte, és nemcsak azért, mert a 35 ezer szurkoló többsége marokkói volt, azaz az ellenfelet támogatta. Az előrejelzések szerint az argentin válogatott az egész olimpiai alatt erre számíthat, erre utal az is, hogy a párizsi Stade de France-ban a rögbiválogatottat is végig nagy ellenszenv vette körül a Kenya elleni 31-12-re megnyert meccsen.

Fotó: AFP

A franciákban a 2022-es világbajnokság óta izzik a gyűlölet az argentinok ellen, ahol a döntőben a dél-amerikaiak 3-3 után tizenegyesekkel legyőzték őket. Tulajdonképpen nemcsak őket, hanem az egész világot meglepte, ahogyan Emílio Martínez, az immár világbajnok kapus Kylian Mbappét, a franciák sztárját – aki a fináléban három gólt szerzett! – gúnyolta, 

majd Buenos Airesben a nyitott buszos felvonulásán egy olyan babát cipelt, amelynek fejére a francia kapitány képét ragasztották. Ráadásul ezen a felvonuláson hallható volt, ahogy az argentin szurkolók rasszista módon sértegették Mbappét és a francia csapatot.

Ez az izzó gyűlölet másfél hete erősen fellángolt, amikor Argentina megnyerte a Copa Américát, és az Enzo Fernández által videóra vett ünneplés során a játékosok ugyanazt a sértő és rasszista dalt harsogták. A FIFA vizsgálatot indított, amelynek még nincsen eredménye, a franciák pedig – érthetően – nem ölelik keblükre az argentinokat.

A dél-amerikai csapat kínjait csak növelték a Marokkó elleni meccs végén történtek, erről ide kattintva olvashatnak részletesen.  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.