Mennyi pénzt fizet Románia története első férfi úszó olimpiai bajnokának?

Hétfő este David Popovici óriási izgalmak közepette szerezte meg Románia első aranyérmét a párizsi olimpián 200 méteres gyorsúszásban. A 19 éves klasszis egyúttal történelmet is írt, hiszen ő lett az ország első férfi olimpiai bajnoka úszásban. Popovici ezért pénzjutalmat is kap, nagyjából annyit, mint amennyi a magyar aranyérmeseknek is járhat Párizsban.

2024. 07. 30. 10:58
POPOVICI, David; RICHARDS, Matthew
Az aranyérmes román David Popovici (k), az ezüstérmes brit Matthew Richards (b) és a bronzérmes amerikai Luke Hobson a 2024-es párizsi nyári olimpia úszóversenyei férfi 200 méteres gyorsúszásának eredményhirdetésén a nanterre-i Paris La Défense Arénában 2024. július 29-én. Fotó: Martin Meissner Forrás: MTI/AP/Martin Meissner
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Popovici a 2022-es budapesti világbajnokságon robbant be a felnőttmezőnyben, amikor 100 és 200 gyorson is aranyérmes volt. Ezután 2023-ban egy kis visszaesés következett a karrierjében, a fukuokai vb-n nem állt dobogóra, de idén újra nagyszerű formában van, és az olimpián máris megszerezte az első aranyát 200 gyorson.

POPOVICI, David
David Popovici dörzsölheti a tenyerét, megfizetik a román olimpiai aranyért. Fotó: MTI/Matthias Schrader

Nem volt könnyű menet, mindössze két századdal előzte meg a brit Matthew Richardsot és héttel az amerikai Luke Hobsont a hétfő esti döntőben. Gyakorlatilag fej fej mellett érkeztek a falhoz mindhárman, Popovici benyúlása volt a legjobb.

Ami nemcsak aranyat, hanem politikusi hajbókolásokat és pénzt is ér. Románia legfőbb tisztségviselői egymásra licitálva gratuláltak Popovici sikeréhez a Maszol.ro szerint.

„David Popovici szerezte meg Románia első olimpiai érmét a párizsi olimpián! Gratulálunk, David, ehhez a rendkívüli teljesítményhez!” – írta Klaus Johannis államfő a Facebook-oldalán.

„Szenzációs! David Popovici – olimpiai arany! Ez a legjobb ajándék, amit a himnusz napján egy román adhat mindannyiunknak” – posztolta Marcel Ciolacu kormányfő.

„Ma este történelmet írtál Románia számára a 200 méteres gyorsúszás aranyérmével. Ismét büszkék vagyunk rád, és büszkék vagyunk arra, hogy románok vagyunk. Fejet hajtunk a teljesítményed előtt!” – írta a szenátus elnöke, Nicolae Ciuca.

Mennyi pénzt kap David Popovici?

Popovici valóban történelmet írt, ő lett Románia első férfi olimpiai bajnoka úszásban. Ezt pedig megfizetik a románok. A Román Olimpiai és Sportbizottság minden párizsi aranyérmesnek 140 ezer eurót fizet, ami napi árfolyamon mintegy 54,7 millió forintnak felel meg.

Ez az összeg nagyjából ugyanannyi, mint ami a magyar olimpiai bajnokoknak jár Párizsban: 55 millió forint az aranyérem állami jutalmazása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.