Szégyen volt Anglia VAR-tizenegyese, állítja az angol futball legendája

Kétes játékvezetői döntések is segítették Anglia döntőbe jutását a labdarúgó Európa-bajnokságon. Az angolok egy VAR segítségével megítélt tizenegyessel egyenlítettek ki a Hollandia elleni elődöntőben, amelyet a 91. percben szerzett góllal meg is nyertek 2-1-re. Ugyanakkor még az angol futball legendája, Gary Neville is úgy értékelt, szégyen volt az angol tizenegyes megítélése.

2024. 07. 11. 7:08
KANE, Harry
Az angol Harry Kane 11-esbõl berúgja csapata egyenlítõ gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elõdöntõjének Hollandia-Anglia mérkõzésén a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. július 10-én. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia 2-1-es győzelmet aratott Hollandia ellen, s ezzel bejutott az Eb vasárnapi fináléjába, amelyben Spanyolország lesz az ellenfele. Nem múlt el ugyanakkor vitára okot adó játékvezetői ítéletek nélkül a meccs. A hollandok korai vezető gólja után Anglia a 18. percben Harry Kane tizenegyesével egyenlített ki, amihez a VAR segítsége is kellett. A korábbi 85-szörös angol válogatott Manchester United-legenda, Gary Neville szerint ugyanakkor nem ért büntetőt az eset.

DUMFRIES, Denzel; KANE, Harry
A vitatott jelenet: Kane és Dumfries találkozása. Fotó: EPA/Georgi Licovszki

– Védőként úgy gondolom, ez szégyen – jelentette ki Neville. – Ez egy teljes mértékben szégyenteljes döntés lenne bármilyen meccsen, de egy ilyen fontosságú találkozón még inkább az. Számomra ez az eset még a tizenegyes közelében sem volt. Még az angol játékosok közül sem sokan reklamáltak. Harry nyilván lent maradt a földön, várta a szerencséjét.

Mi történt?

Hollandia már a 7. percben megszerezte a vezetést Xavi Simons góljával, ám bő tíz perccel később jött az angol tizenegyes, ami fordulópontot jelentett a meccsen. A vitatott esetben Harry Kane lőtte kapura a labdát, s már elhagyta a lábát a labda, amikor a hollandok védője, Denzel Dumfries eltalálta őt a tizenhatoson belül. A botrányos múltú Felix Zwayer játékvezető először kirúgást ítélt, hiszen a lövést nem befolyásolta Dumfries ütemkésése, de a VAR közbelépett, és annak jelzésére végül tizenegyes következett, amit Kane értékesített.

Az angol közvetítés stúdiójában Neville tizenegyest kritizáló véleménye nem volt népszerű, a másik szakértő, a korábbi 33-szoros angol válogatott csatár, Ian Wright vitába szállt vele, szerinte Neville rosszul látta a dolgot, és épp az ilyen esetek miatt kell a VAR. De Neville tovább folytatta, szerinte őrület, hogy ma már mindenért tizenegyest kiáltanak, és egy védőnek hagyni kellene, hogy ilyen helyzetben blokkolni próbáljon.

Mások szerint sem volt tizenegyes

Egyébként a közösség oldalán a Liverpool legendás angol védője, Jamie Carragher is úgy fogalmazott, hogy ez nem volt tizenegyes. 

Megszólalt az esetről Denzel Dumfries is, aki elkövette a szabálytalanságot Kane ellen, szerinte viszont be lehetett fújni a tizenegyest: – A labda éppen kettőnk közé esett, szerettem volna blokkolni, de eltaláltam a lábát. Volt kontakt, így adható a büntető, vállalom is érte a felelősséget. Mindent elkövetsz, hogy megakadályozz egy gólt, erre ez történik.

A meccs lefújása után a hollandok csapatkapitánya, Virgil van Dijk is a játékvezető tevékenységét kritizálta, a Liverpool holland védője az angolok 91. percben született győztes gólja miatt is ki volt akadva, ami előtt holland szöglet jöhetett volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.