Az öltözőbe menekült a játékvezető Van Dijk elől Hollandia kiesése után

Hollandia hiába vezetett egy korai góllal Anglia ellen a labdarúgó Európa-bajnokság második elődöntőjében, az angolok 2-1-re fordítottak és nyertek. Mindkét angol gólt a játékvezető véleményes döntés előzte meg, amit Virgil van Dijk, a holland válogatott csapatkapitánya szóvá is tett a lefújás után.

2024. 07. 11. 7:14
VAN DIJK, Virgil
A holland Virgil van Dijk, miután a csapata 2-1-re kikapott a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elõdöntõjének Hollandia-Anglia mérkõzésén a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. július 10-én Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte nem múlik el olyan kiélezett meccs az Eb egyenes kieséses szakaszában, amely után ne a bírózásé lenne a főszerep. Így van ez a Hollandia–Anglia meccs után is, amelyen Xavi Simons góljával már a 7. percben vezettek a hollandok, ám Anglia egy VAR segítségével megítélt tizenegyesből Harry Kane révén az első félidőben kiegyenlített. Már ez a gól is véleményes volt, aztán a 91. percben jött a dráma, amikor a csereként beállt angol hős, Ollie Watkins eldöntötte a továbbjutás kérdését , az akció előtt azonban a hollandok azt hitték, szögletet rúghatnak, de nem így történt. Virgil van Dijk nem volt elégedett a játékvezető teljesítményével.

KANE, Harry; VAN DIJK, Virgil
Harry Kane és Van Dijk küzd a labdáért (Fotó: EPA/Ronald Wittek)

A Liverpool holland védője elmondta, hogy a meccs után csapatkapitányként nem volt lehetősége kezet fogni a játékvezetővel, a német Felix Zwayer ugyanis olyan gyorsan bemenekült a holland játékosok elől a dortmundi stadion öltözőjébe. Van Dijk szerint ez sokatmondó.

– Nehéz így elfogadni a vereséget – kezdte Van Dijk, akinek a szavait a Daily Mail idézte. – Kemény év van mögöttünk, és volt egy álmunk, amiről azt éreztük, hogy képesek vagyunk valóra váltani. Szerintem mindent elmond a meccsről, hogy a játékvezető olyan gyorsan távozott a pályáról a lefújás után, hogy még kezet fogni sem volt időm vele. Jó lenne, ha felelősségre vonhatók lennének. De ők nem azért vannak itt, hogy beszélgessenek velünk, nekik nem kell magyarázkodniuk a meccs után, ha elrontottak valamit, nem úgy, mint nekünk, játékosoknak.

Miért reklamálnak a hollandok?

Az angolok tizenegyesből született egyenlítő gólja előtt a játékvezető először nem fújt szabálytalanságot, csak a VAR jelzésére ítélt büntetőt, erről is éles vita folyik . A 91. percben született angol gól előtt pedig holland támadás futott, és a beadást John Stones fejelte ki. A hollandok azt hitték, hogy szögletet rúghatnak, de a játékvezető kirúgást ítélt, és ebből alakult ki a győztes gólt hozó angol támadás a cserehős, Ollie Watkins befejezésével. Van Dijk reklamált emiatt, ezért sárga lapot kapott.

A holland szövetségi kapitány, Ronald Koeman az angol tizenegyes ellene emelte fel a szavát: – Véleményem szerint ez nem büntető – idézte a BBC Ronald Koemant. – Kane elrúgta a labdát, aztán összeértek a cipők. Nem tudunk rendesen futballozni, és ez a VAR miatt van. Ez tönkreteszi a labdarúgást.

Anglia a vasárnapi berlini döntőben Spanyolország ellen lép pályára.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.