Imre Bence visszatér, Mikler marad, búcsú Párizstól

Pokoli forgatókönyv: a magyar férfikézilabda-válogatottnak a házigazda, címvédő Franciaország elleni élet-halál mérkőzésen kell kiharcolni a továbbjutást a párizsi olimpián. Chema Rodríguez a várakozásoknak megfelelően visszaemelte a keretbe Imre Bencét, Szita Zoltánt és Palasics Kristófot, érdekesség, hogy utóbbi Bartucz Lászlót váltja, tehát Mikler Roland marad a csapatban. A magyar válogatott mindenképpen búcsúzik Párizstól, csak az a kérdés, hogy a hölgyeket követve Lille-be tart-e a negyeddöntőre, vagy hazafelé...

2024. 08. 04. 9:59
Imre Bence
Imre Bence kiheverte a Dánia elleni traumát és visszatér a csapatba a Franciaország elleni sorsdöntő találkozóra Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női válogatottunk ma már csomagol és készül Lille-be, a negyeddöntőkkel ugyanis mind a hölgyeknél, mind a férfiaknál ott folytatódik a kézilabdatorna. Vasárnap eldőlt, hogy Golovin Vlagyimir csapata Svédországgal találkozik a negyeddöntőben. Chema Rodríguez vezetésével a férfiaknak is az a céljuk, hogy folytassák az olimpiát a legjobb nyolc között, de nekik sokkal nehezebb a dolguk, a franciák testén át vezet az út a negyeddöntőbe.

kézilabda, Franciaország, továbbjutás. negyeddöntő
A franciák is csak az argentinokat győzték le (Fotó: AFP/Valroff  Laurene

A magyar válogatott az Egyiptom ellen fájdalmas vereséggel (35-32) kezdte a tornát, majd legyőzte Argentínát (35-25), aztán drámai meccsen egyetlen góllal, 26-25-re kikapott Norvégiától, Dánia ellen tartalékolta az erejét (25-28).

Kevésbé közismert a címvédő franciák kálváriája, akik kikaptak Dániától, Norvégiától, döntetlent játszottak Egyiptommal és szintén csak Argentínát győzték le.

Mi szól a magyarok és mi a franciák mellett?

A hagyományok és a két keret névsora alapján mindenki rávágná, hogy a franciák a meccs esélyesei, de azért van mibe kapaszkodni:

  • Mi meg is verhettük volna a norvégokat, a franciák simán (27-22) kikaptak tőlük.
  • Miként Éles József is utalt rá, a francia csapat csupán árnyéka korábbi önmagának, Karabatic inkább csak régi érdemei elismeréseként tagja az együttesnek, amelynek nincs vérbeli irányítója.
  • A tét a franciákat nyomasztja jobban, címvédőként és házigazdaként hatalmas szégyen lenne a kiesés.

Persze van három, ezeknél talán fontosabb körülmény, ami a franciák mellett szól:

  • Várhatóan pokoli hangulat lesz a csarnokban.
  • A játékvezetők nyilván inkább a franciákat segítik majd.
  • A franciáknak a döntetlen is elég, nekünk nyernünk kell.
Mikler Roland kézilabda, magyar válogatott, Franciaország
Mikler Roland kiválóan védett Dánia ellen (Fotó: Csudai Sándor)

Chema Rodríguez fontos döntést hozott

Mi mást tehetnénk, foglalkozzunk a magunk dolgával. Ahogy számítani lehetett rá, Chema Rodríguez ismét fontos döntéseket hozott a találkozó előtt. Az papírforma, hogy Imre Bence és Szita Zoltán visszakerül a csapatba. Az sem meglepő, hogy Hanusz Egon az egyik játékos, aki kikerül, az már váratlan, hogy Rosta Miklós a másik.

Beállósként így Bánhidi Bence egyedül marad. Bejött továbbá Éles József tippje, miszerint a franciák ellen Mikler Roland és Palasics Kristóf lesz a két kapus, így az olimpiai selejtező hőse, Bartucz László marad ki.

– Nagyon szerettem volna utolsó olimpiámon, és valószínűleg utolsó világversenyemen a magyar nemzeti csapat kapujába állni, és segíteni a srácoknak. Fáradtságról az én esetemben semmiképpen sem lehet szó, és tisztában voltam azzal is, Dánia vagy Franciaország ellen léphetek pályára – mondta Mikler a meccs előtt.

A mérkőzés tudósítását itt követhetik.

Esélylatolgatás Éles Józseffel:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.