Csúcsra ér a házigazda az olimpián vagy ezt a címet is behúzzák a spanyolok?

Férfi labdarúgásban pénteken rendezik meg a döntőt a párizsi játékokon, a Parc des Princessben a házigazda Franciaország Spanyolországgal csap össze 18.00-tól. Mindkét csapat a második ötkarikás aranyára hajt.

2024. 08. 09. 11:07
Paris 2024 Olympic Games - Soccer
Spanyol boldogság Marokkó legyőzése után. Vajon lesz okuk örömködni a péntek esti finálét követően is? Fotó: Kiko Huesca
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpián általában a háttérbe szorul a labdarúgás, az idei finálé azonban már csak azért is érdekesnek ígérkezik, a hazai csapat vívja azt a spanyol ellen. A bronzérem sorsa már csütörtökön eldőlt, Marokkó zárt harmadikként a tornán, miután 6-0-ra legyőzte Egyiptomot a bronzmeccsen.

 

Út a döntőbe

A franciák a csoportból az Egyesült Államok, Guinea és Új-Zéland megelőzésével jutottak tovább, a negyeddöntőben pedig Argentínát győzték le. E négy mérkőzésen még gólt sem kapott a játékosként világ- és Európa-bajnok korábbi labdarúgó, Thierry Henry által felkészített együttes, amely az egyiptomiak hosszabbítás utáni legyőzésével vívta ki a helyét a döntőben. A négy között igencsak rezgett a léc, a franciáknak csupán a 83. percben sikerült egyenlíteniük, végül a ráadásban két gólt szerezve kerültek aranyközelbe.

A spanyolok a csoportszakaszból egy vereséggel léptek tovább, majd Japánt 3-0-ra, az elődöntőben pedig Marokkót – szintén hátrányból fordítva – 2-1-re verték meg. Spanyolország felnőtt válogatottja júliusban megnyerte az Európa-bajnokságot, komoly fegyvertény volna, ha alig egy hónappal később az olimpiai csapat is csúcsra érne.

Paris 2024 Olympic Games - Soccer
A spanyolok Marokkót verték meg az elődöntőben (Fotó: EPA/Kiko Huesca)

 

Kik alkotják a csapatokat?

Az olimpiai futballtornán hagyományosan a kijutott nemzetek 23 éven aluli játékosaiból álló csapatok versenyeznek egymással, kiegészülve három idősebb játékossal. A franciáknál a Sevilla védője, Loic Bade, a Crystal Palace támadója, Jean-Philippe Mateta és a lyoni csatár Alexandre Lacazette került be a keretbe a fiatalok mellé. A legnagyobb név viszont a mindössze 22 éves Michael Olise, aki két gólnál és négy gólpassznál jár az olimpián, néhány hete a Bayern München nem is sajnált érte 53 millió eurót kifizetni a Palace-nak – írta a Mandiner. A spanyolok kerete alapvetően a Barcelona-nevelésekre épül, „túlkorosként” a Bolognával pazar idényt futó Juan Miranda, illetve a Gironával hasonlóan kiemelkedően teljesítő Abel Ruiz tagja a csapatnak.

 

Magyarország még mindig az éremtáblázat élén

Franciaország 1984-ben, Spanyolország pedig 1992-ben nyerte meg először, és máig utoljára a labdarúgótornát a nyári játékokon, így valamelyik válogatott ma véget vet a hosszú várakozásnak. A spanyolok a három évvel ezelőtti, tokiói olimpián ezüstérmesként végeztek, miután hosszabbítást követően kikaptak a braziloktól, Franciaország viszont a sikerén kívül csak egyszer, 1900-ban volt döntős. Érdekesség, hogy 124 évvel ezelőtt is Párizs volt a rendező.

A férfi futballtornán olimpiai éremtábláját két háromszoros győztes, Magyarország és a brit válogatott vezeti.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.