Nekiestek a magyaroknak az olimpián a MOB elnöke szerint

Gyulay Zsolt állítja, a nemzetközi sajtó Hámori Luca posztjai miatt kérdőre vonta a magyar küldöttséget, hogy nem szégyellik-e magukat. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint külföldön áldozatot kreáltak a megkérdőjelezett nemiségű Imane Helifből, így a magyarok ellenséges hangulattal szembesültek a párizsi olimpia bokszbotrányában. Gyulay arról is elmondta a véleményét, hogy az ugyancsak ötödik helyezett ökölvívó, Kovács Richárd igazságtalannak tartja Hámori Luca extra díjazását, pontosabban azt, hogy neki nem jár a pluszpénz.

2024. 08. 06. 12:58
Imane Helif legyőzte Hámori Lucát a párizsi olimpia negyeddöntőjében, és a közönség egyértelműen őt támogatta. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csillapodnak a kedélyek, miután az algériai Imane Helif győzött Hámori Luca ellen a párizsi olimpia ökölvívóversenyén a 66 kilós súlycsoport negyeddöntőjében. Mint ismert, Helifet tavaly kizárták a világbajnokságról, mert túl magas volt a tesztoszteronszintje és állítólag a férfiakra jellemző XY-kromoszómával rendelkezik. Kitört az olimpia bokszbotránya, amelyben megkérdőjeleződött Helif nemisége, és most a MOB elnöke, Gyulay Zsolt az ATV-nek nyilatkozott az ügyről.

Hámori Luca nagyot küzdött a megkérdőjelezett nemiségű Imane Helif ellen. Fotó: Csudai Sándor

Gyulay elmondta, hogy a szabályzat szerint Helif jogosult volt a nők közötti versenyzésre az olimpián, mint elmondta, e szerint „a hölgy az hölgy, és mindig is az volt”. Ugyanakkor mivel sokan felháborodtak Helif szereplésén az olimpián, miután az előző meccsén 46 másodperc alatt végzett az olasz ellenfelével, aki sírva hagyta el a ringet, arra lehetett számítani, hogy Hámori Luca élvezi majd a közönség támogatását a negyeddöntőben. De pont ellenkezőleg történt.

– Mi azt gondoltuk, hogy Luca kimegy a ringbe, és mindenki őt fogja támogatni – fogalmazott Gyulay. – Erre egy olyan ellenséges közegbe érkeztünk, ami elképesztően nyomasztó volt, és nem is kívánom vissza magunknak.

A MOB elnöke azt is elárulta, hogy a Helif győzelmével véget ért meccset követő sajtótájékoztatón Hámori Luca és Fürjes Balázs együtt válaszoltak a kérdésekre, és akkor szembesültek a kemény külföldi kritikákkal. – Nekünk esett a nemzetközi sajtó, hogy nem szégyelljük magunkat, hogy ilyen posztokat rakott ki a Luca – mondta Gyulay, aki Helifről megjegyezte: – Gyakorlatilag egy bántalmazott lett, és az egész nézőközönség, az egész szurkolótábor mellé állt.

A Gyulay által említett posztokról beszámoltunk korábban, Hámori Luca az Instagram-sztorijában osztott tovább egy bejegyzést, amely szörnyként hivatkozott Helifre. A poszt hamar lekerült a magyar bokszoló oldaláról, és Hámori a meccs után nagyon sportszerűen nyilatkozott ellenfeléről, akinek sok sikert kívánt a továbbiakhoz.

Gyulay reagált a bokszbotrány anyagi vonatkozására is

Idehaza az is komoly hullámokat vert, hogy a Magyar Ökölvívó-szakszövetség bejelentette, kiegészíti Hámori Luca állami támogatását a bronzérmeseknek járó összegre, noha ötödik helyezett lett az olimpián. Ezt kifogásolta a másik ötödik helyezett magyar bokszoló, Kovács Richárd, akinek nem ajánlották fel ugyanezt a gesztust, azzal az indokkal, hogy Hámori két meccset nyert, ő viszont csak egyet.

– Teljesen igazat adok Ricsinek – foglalt állást a MOB elnöke. Gyulay Zsolt szerint elhamarkodott döntés született, és nem szabad diszkriminálni a sportolókat, a kérdést később meg kell vitatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.