Az amerikai sprintkirály, Noah Lyles a mai napig a mama kedvence

Ha valaki, akkor egy édesanya biztosan tudja a fia minden titkát, ismeri minden rezdülését. Keisha Caine Bishop, Noah Lyles amerikai sprinter édesanyja elárulta, mi az olimpiai és világbajnok futó titka, vajon honnan merítette azt az erőt, hogy még covidosan is képes legyen a megnyert 100 méter után a kétszáz méteres síkfutásban is dobogóra állni. Lyles nem tagadja, sikereiben hatalmas szerepe volt a párizsi olimpián is a nézőtéren neki szurkoló édesanyjának.

2024. 08. 20. 4:47
Noah Lyles és édesanyja közös öröme a 100 méteres síkfutás megnyerését követően Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki azt hitte, hogy Noah Lyles számára csak egy „kicsúszott” vb volt a budapesti világbajnokság, ahol az akkor még 26 éves sprinter megnyerte a 100, a 200 és a 4×100 aranyérmét, az hatalmasat tévedett. Az amerikai sprinter az atlétika fényes állócsillaga lett, aki most, 2024-ben, a párizsi olimpián ért fel karrierje csúcsára, amikor megnyerte a királyszámot, a 100 méteres síkfutást. Ahogy aznap este nyerni tudott – célfotóval verte a jamaicai Kishane Thompson előtt –, az a küzdeni tudás magasiskolája volt. De bemutatta ugyanezt kétszázon, ám eleinte senki sem értette, miért „csak” bronzérmes Lyles, majd kiderült, hogy napok óta covidos volt. Így már mindjárt másként tekintett rá mindenki, a nagy harcos ismét kivívta a világ megbecsülését.

Nem sokan tudták eddig, hogy a 27 éves sprinterkirály sikerei mögött nemcsak a kőkemény edzések, a rengeteg lemondás áll, hanem egy olyan családi kötelék, ami minden nehézségen átviszi Lylest. És ez a kötelék nem más, mint Keisha Caine Bishop, az amerikai sprinter édesanyja, aki a nézőtéri sokaságból előlépve,  megosztotta fia 2024-es párizsi sikerének titkait, valamint azt, hogy miként tudott feljutni az olimpiai dobogóra, és még érmet is nyerni annak ellenére, hogy covidos lett. Azt tudni kell, hogy fia sikerei mögött az édesanya rendíthetetlen bölcsessége és szeretete húzódik meg, aki mindig is az élete és karrierje legfontosabb eleme volt az eddigi 27 évében.

Az atlétika nem az, ami vagy. Ez csak valami, amit csinálsz

Caine Bishop már kiskorában belenevelte gyermekeibe annak fontosságát, hogy ismerjék önmagukat, és törekedjenek arra, hogy mindig képesek legyenek kihozni magukból a legjobbat. Ez volt az, ami mindig átsegítette Lylest a legnehezebb pillanatokon, valamint akkor, amikor a legnagyobb személyes vagy szakmai kihívással kellett szembenéznie. – Az atlétika nem az, aki vagy. Ez csak valami, amit csinálsz – emlékeztette őt az édesanyja, ragaszkodva ahhoz, hogy az igazi érték nem az érmekben vagy címekben rejlik, hanem az ember tisztességében és hitelességében. És ez segítette át a legnehezebb pillanatokon, és ez segítette akkor is, amikor megnyerve a 100 méteres síkfutás olimpiai aranyát, Lyles megerősítette, hogy ő a világ egyik legjobb sprintere.

Caine Bishop szerint fia számára az összpontosítás kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy elengedje azt a nyomást, hogy mindenáron nyernie kell, helyette egyszerűen élvezte a döntő minden pillanatát, a folyamatot, ami a dobogó tetejére repítette. Az édesanya szerint ez teljesen felszabadította a fiát mentálisan. És ugyanez történt kétszázon, amikor betegen állt rajthoz, és felszabadultan kihozta magából a maximumot.

Lyles édesanyja elárulta, hogy amikor a fia Párizsban szembesült azzal, hogy a 200 méteres döntő előtt pozitív lett a Covid-tesztje, képes volt elengedni a nehézségeket. És amikor mindennek ellenére a dobogón végzett, később azt mondta az édesanyjának: „Minden másnál büszkébb vagyok önmagamra, mert ilyen helyzetben kijöttem ide, és megszereztem azt a bronzot.”

Különös szeretet fűzi Noaht a testvéréhez, a sikereit megálmodó Josephushoz

Mint kiderült, a családban másnak is van szerepe Lyles sikereiben, és mindez szorosan kapcsolódik öccséhez, Josephus Lyleshez. – Ez valójában Josephus látomása volt, hogy testvére a csúcsra ér Párizsban. Igazán közel állnak egymáshoz, ami áldás – magyarázta Caine Bishop, utalva arra az útra, amelyet a két testvér együtt tett meg az atlétika világában. Bár útjaik különbözőek voltak, egymásból táplálkoznak, és közelségük meghatározó tényező volt karrierjükben.

Keisha Caine Bishop tanácsadói szerepet tölt be Noah életében, ám azt is pontosan tudja, mikor kell visszalépnie. Például ha olyan dolgokról van szó, mint a trendek és a divat. De a fia életének más, számos vonatkozásában konzultál vele, és szoros, tiszteletteljes kapcsolat fűzi őket össze. Noah Lyles nagysághoz vezető útja a kitartás, a kitartás és a családszeretet története. Élete minden lépésében magával vitte édesanyja tanításait és testvére inspirációját, bizonyítva, hogy minden nagyszerű sportoló mögött egy nagyszerű család áll, amely támogatja és arra készteti, hogy a legjobbat hozzák ki magukból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.