Valter Attila korábbi csapattársa győzött, a rivális korán ünnepelt + videó

A szlovén Primoz Roglic nyerte a Vuelta a Espana első hegyi befutós szakaszát, s ezzel összetettben is átvette a vezetést a spanyol kerékpáros körversenyen. Míg Valter Attila korábbi csapattársa remekelt, a Visma – Lease a Bike idei keretéből senki sem az élcsoporttal ért célba, a címvédő Sepp Kuss sem.

2024. 08. 20. 18:20
Primoz Roglic Vuelta a Espana kerékpár Valter Attila Lennert van Eetvelt
Lennert van Eetvelt (balra) először ünnepelt, aztán dühöngött, Primoz Roglic megelőzte Fotó: Getty Images/Dario Belingheri
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három portugáliai szakasz után kedden megérkezett Spanyolországba a Vuelta a Espana, s rögtön következett is az idei spanyol kerékpáros körverseny első hegyi befutós versenynapja. Az várható volt, hogy Valter Attila csapattársa, a harmadik, sprintbefutós szakasz győztese, Wout van Aert (Visma–Lease a Bike) nem fogja tudni megtartani az összetett éllovasnak járó piros trikót, az már inkább váratlan volt, hogy a holland sztárcsapatból senki nem volt ott az élcsoportban, a címvédő Sepp Kuss sem. A háromszoros összetett győztes Primoz Roglic (Red Bull–Bora–hansgrohe) drámai szakaszsikerével összetettben is az élre állt.

Plasencia, 2024. augusztus 20.
Versenyzõk a Vuelta a Espana spanyol országúti kerékpáros körverseny negyedik, a spanyolországi Plasencia és Pico Villuercas közötti, 170,5 km-es szakaszán 2024. augusztus 20-án.
Valter Attila Primoz Roglic
Hőség várt a Vuelta mezőnyére a keddi szakaszon, amelyet Primoz Roglic nyert meg (Fotó: MTI/EPA/EFE/Javier Lizón)

Nagy hőségben tekertek a versenyzők, árnyékban is harmincnyolc fok volt. Valter Attila és társai folyamatosan hűtötték magukat, sok víz fogyott a kulacsokból.

Roglic a negyedik sikerére hajt

Az utolsó kilométereken Primoz Roglic, Enric Mas (Movistar) és Lennert van Eetvelt (Lotto Dstny) lépett el, aztán még néhányan visszazárkóztak hozzájuk, végül heten értek be azonos idővel. Az addig szenvedő Mikel Landa (Soudal Quick-Step) támadását visszaverték a riválisok, Van Eetvelt már ünnepelte a szakaszsikert, csakhogy Roglic lehajrázta.

A szlovén Primoz Roglic 2019, 2020 és 2021 után negyedik összetett sikerére hajt a Vueltán, amellyel beállítaná Roberto Heras csúcsát. Ez még messze van, de a negyedik szakasz után Roglic átvette az összetett éllovasnak járó piros trikót.

Bármennyire is sokoldalú Wout van Aert, arra senki sem számított, hogy az első hegyi befutós napon ő megőrzi az összetett vezetést. Az viszont minden bizonnyal csalódás Valter Attila csapatának, hogy egyetlen kerékpárosa sem érkezett meg az élcsoporttal: a címvédő Sepp Kuss 28 másodpercet kapott a szakaszgyőztes Roglictól, a tavaly szintén a top 10-ben zárt Cian Uijtdebroeks több mint másfél percet.

Primoz Roglic tavaly még szintén a holland csapatban tekert, amely 2023-ban mindhárom Grand Tourt megnyerte. Roglic akkor a Giro d’Italia győztese lett, a Vueltán viszont visszafogta őt és a vélhetően legerősebb Jonas Vingegaard-t is a csapat vezetése, hogy ne támadják éllovas csapattársukat, Kusst.

Vuelta a Espana, 4. szakasz (Plasencia–Pico Villuercas, 170 km)

1. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull–Bora–hansgrohe) 4:26:49 óra
2. Lennert van Eetvelt (belga, Lotto Dstny) azonos idővel
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) a. i.
(...)
107. Valter Attila (magyar, Visma–Lease a Bike) 11:49 perc hátrány

Az összetett élmezőny
1. Roglic 14:33:08 óra
2. Almeida 8 másodperc hátrány
3. Enric Mas (spanyol, Movistar) 32 mp h.
(...)
100. Valter 12:37 p h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.