Siklósi Gergely: Három percig arra az egy tusra készültem

Péntek este a férfi-párbajtőrválogatott megszerezte a magyar küldöttség második aranyérmét a párizsi olimpián. Koch Máté, Andrásfi Tibor és Nagy Dávid is hozzátette a magáét a magyar csapat sikeréhez, az aranytust Siklósi Gergely vitte be. Huszonhat évesen ő jelenti a rutint ebben az immár olimpiai bajnok csapatban.

2024. 08. 03. 7:11
Siklósi Gergely aranytus magyar csapat Japán olimpia 2024 vívás párbajtőr
Íme, Siklós Gergely olimpiai aranyat érő tusa Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Siklósi Gergely Tokió után Párizsban is olimpiai döntőt vívhatott. Három éve egyéniben elveszítette a finálét, a csapatunk akkor meg sem szerezte a kvótát. Idén viszont nemcsak tagja volt a mezőnynek, hanem Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid összeállításban olimpiai bajnok lett a magyar csapat.

Siklósi Gergely aranyérem magyar csapat Japán olimpia 2024 vívás párbajtőr
 Siklósi Gergely ünnepel, ötvenkét év után lett ismét olimpiai bajnok a férfi-párbajtőrcsapatunk (Fotó: Csudai Sándor)

A döntőben szinte végig a magyarok vezettek, Japán csak 1-0-nál, ám végül ráadásra volt szükség a finálé eldöntéséhez. Az aranytust Silósi Gergely adta az egyéniben aranyérmet nyerő Kano Kokinak.

Siklósi Gergely: higgadtság és rutin

Koch Máté is kiemelte, hogy ilyen kiélezett helyzetekben Siklósi nyugodt tud maradni.

– Amikor pástra léptem, tudtam, hogy Kano kiegyenlít ellenem, mert nagyon jó vívó. Három percig arra az egy tusra készültem, mindent elterveztem, és a megfelelő pillanatban megéreztem, hogy most kell támadnom – árulta el a döntő után Siklósi, aki vezérként folyamatosan hangsúlyozta fiatalabb csapattársainak, hogy ez az ő napjuk.

Csak a döntőben lépett pástra a magyar csapatból Nagy Dávid, s éppen az egyéni bajnok Kano ellen kezdett, a két asszójában összesen egy pluszt ért el.

– Itt vagyok egy hete, ismertem a csarnokot, de egészen más volt a terem onnan lentről, a völgyből, a két lelátó közül. Izgultam. Szívesebben vívtam volna többet, de nem volt ok korábban cserélni. Annak örülök, hogy nem csak formalitás volt, hogy vívtam, hogy én is kapjak érmet. Taktikus döntő volt kevés ponttal, úgyhogy minden tus számított, így nekem is fontos szerepem volt – mondta Nagy Dávid.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.