A gyűlölet ára: 60 001 eurós büntetést kapott egy rasszista szurkoló, mert sértegette Vinicius Jr.-t

Súlyos büntetést kapott az a szurkoló, aki a közösségi oldalakon rasszista és becsmérlő szavakkal sértegette a Real Madrid sztárját, Vinicius Juniort. Nem ő az első drukker, akit ilyen kemény bírsággal sújtanak, de az Erőszakellenes Bizottság zéró toleranciát hirdetett a gyűlöletkeltők ellen.

2024. 09. 18. 17:30
JÚNIOR, Vinícius; DE LIGT, Matthijs
Madrid, 2024. május 8. Matthijs de Ligt, a Bayern München (b) és Vinícius Júnior, a Real Madrid játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája elõdöntõjének Real Madrid-Bayern München visszavágó mérkõzésén a madridi Santiago Bernabeu Stadionban 2024. május 8-án Fotó: . MTI/AP/Manu Fernández
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már sokaknak feltűnt, hogy a Real Madrid sztárja, Vinicius Jr. szinte a szószólójává vált a rasszizmus elleni küzdelemnek a futballpályán és a nézőtéren egyaránt. Emiatt a csak gyűlöletkeltő szurkolók elképesztő otromba sértésekkel találják meg a 24 éves játékost, ám a zéró toleranciát hirdető Erőszakellenes Bizottság kiáll a játékos mellett, és azt a szurkolót, aki a közösségi oldalakon írásban és fotókkal is válogatott rasszista sértésekkel illette Vinicius Jr.-t, történelmi büntetéssel sújtotta.

JÚNIOR, Vinícius
Történelmi büntetést kapott egy rasszista szurkoló, mert sértegette a Real Madrid klasszisát, Vinicius Jr.-t      Fotó: Matthias Schrader

A magából teljesen kivetkőző drukkert 60 001 eurós bírsággal, valamint kétéves stadionokból való eltiltással büntette. Végre olyan döntés született, ami következetes folytatás esetén – hasonló bűnért hasonló büntetés – elrettentő erejű lehet, és akár lecsökkentheti vagy akár meg is szüntetheti ezt az intoleráns viselkedést a stadionokban, valamint a közösségi oldalakon. Mindenesetre ez a döntés precedenst teremthet a sportban előforduló rasszizmus elleni küzdelemben.

Az ügyben már az ügyészség is vizsgálatot indított, és a bizottság által a rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapján azt fontolgatja, hogy feljelentést tegyen gyűlölet szítása bűncselekmény ügyében. Ugyanis az ügyészség úgy véli, itt nem pusztán csak online kommentekről van szó, hanem a brazil labdarúgó méltóságának közvetlen sárba tiprásáról. Nem ártana a minél keményebb fellépés az ilyen ügyekben, ugyanis az Athletic Bilbao–Valencia mérkőzésen részt vevő szurkolót ugyanekkora pénzbírsággal és stadionbeli eltiltással sújtották szintén rasszista megjegyzésekért, ráadásul ezt a szurkolót tavaly már háromszor is szankcionálták hasonló esetek miatt.

Mindenesetre Spanyolországban nagyon komolyan veszik a rasszizmus elleni küzdelmet, ugyanis a szurkolókon kívül a Deportivo Alavést is megbüntette a bizottság 50 000 euróra, mert a klub hivatalos honlapján a figyelmeztetések ellenére reklámozza az Iraultza 1921 ultracsoportot, valamint engedélyezte a csoport graffitijeit a Mendizorroza stadionban és közvetlen környékén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.