A magyar vívóválogatott kapitánya elégedett a vb szerepléssel

Udvarhelyi Gábor külön ki is emelte a párbajtőrözőknél győztes Siklósi Gergely, valamint a két második hellyel záró férfi kardozók teljesítményét.

Forrás: MTI2019. 07. 23. 17:23
SZATMÁRI András; Kim Jun Ho
Fotó: Czagány Balázs Forrás: MTI/Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi kapitány összességében elégedett a magyar válogatott szereplésével a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, és külön ki is emelte a párbajtőrözőknél győztes valamint a két második hellyel záró férfi kardozók teljesítményét.

„Az elért eredményt jónak tartom, némi árnyalattal – mondta az MTI-nek Udvarhelyi Gábor.

– Van egy arany- és két ezüstérem, ez nagyon szép teljesítmény. Siklósi Gergelyt nem lehet eléggé dicsérni, a férfi kard egyéni és csapateredmény is egészen kimagasló. A kardozó fiúk ezzel majdnem biztosan, 99 százalék eséllyel ott lesznek az olimpián.”

A női kardcsapatot illetően kiemelte a nyolc közé kerülést, és úgy vélekedett, azzal, hogy a negyeddöntős veresége után a maradék két mérkőzését megnyerve ötödik lett, megnőttek az esélyei az olimpiai részvétel kiharcolására.

A vb előtt három olyan együttes volt, amelyik jó szerepléssel közel kerülhetett a tokiói játékokhoz, ezek közül a férfi párbajtőrözőknek nem sikerült negyeddöntőbe jutniuk. A kapitány szerint ez az, ami árnyalja a pozitív összképet.

„Összekerültek az ukránokkal, akik több világbajnokságon és olimpián érmet tudtak szerezni. A fiúk olyan akarattal vívtak, hogy ez egy kicsit átment görcsösségbe. Talán enyhíti a gondokat, hogy minimális különbségek vannak a csapatok között, így ha az utolsó négy világkupára össze tudják szedni magukat, nekik is van még esélyük” – tette hozzá.

A szövetségi kapitány emlékeztetett rá, hogy a riói olimpiai bronzérmes csapatból három ember vált ki, és megjegyezte, „ezt borzasztóan nehéz ilyen rövid idő alatt pótolni”.

„Egy férfi párbajtőr csapatmérkőzés nem a gyerekek sportja” – hangsúlyozta a kapitány.

Udvarhelyi Gábor úgy vélekedett, ha nem jönne össze a tokiói kvalifikáció, akkor a következő olimpiáig beérhet a csapat, egyéniben pedig Siklósinak nagyon megnőttek az esélyei a kvótára.

„De mi nem erre, hanem a csapatra építünk” – szögezte le.

Mint mondta, a női tőrözőknek is komoly esélyük lett volna, ha a nyolcaddöntőben Kanadát legyőzik, így viszont az egyéni kerül előtérbe. „Kreiss Fanninak nagyon jók a helyezései, és az itteni 16. hellyel tovább javult a helyzete” – mondta.

A női párbajtőr csapatot épülőfélben lévőnek nevezte, amely „még nem érett arra, hogy kikerüljön az olimpiára”.

„Nagyon tehetséges társaság, utánpótlásban mindannyian jól szerepeltek. Meg kell említeni Muhari Esztert, aki felnőtt válogatott, pedig ebben az évben még kadet korú, ráadásul ő a befejező ember a csapatban, rajta van a legnagyobb teher” – fogalmazott.

A kapitány jelezte, hogy a férfi tőrcsapatnak nincs reális esélye kijutni Tokióba.

„Sajnos ez most már elég régen így van, de Dósa Dániel szintén közel áll a kijutáshoz” – tette hozzá.

Udvarhelyi Gábor úgy látja, „ha szerencsésen alakulnak a dolgok, előfordulhat, hogy minden fegyvernemben lesz magyar vívó a tokiói olimpián”.

Az előző, 2013-as budapesti világbajnokságon a mieink egy arannyal és két bronzzal zártak, ezt most egy aranyra és két ezüstre javították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.