Aján Tamás miatt Budapest is bűnhődik

Budapestről Lausanne-ba költözik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF), amelyet a következő tisztújító közgyűlésig Ursula Papandrea vezet. Nem is kérdés, hogy miért: a felfüggesztett elnöknek, Aján Tamásnak minél kevesebb befolyása legyen az ügymenetre.

2020. 04. 24. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Insidethegames portál szerint a végrehajtó bizottság meghosszabbította a januárban ideiglenes jelleggel ügyvezető elnökké kinevezett sportvezető megbízatását. Az amerikai Papandrea honfitársával, az Egyesült Államok Súlyemelő Szövetségét vezető, átmenetileg helyettes főigazgató Phil Andrews-zal irányítja majd az IWF-et.

„A végrehajtó bizottság világossá tette, hogy a vezetőségnek napi szinten Lausanne-ban kell dolgoznia, az lesz az igazi központunk” – mondta Papandrea, aki az IWF 115 éves történetének első női vezetője.

Ne legyenek kétségeink, hogy a döntést mi indokolta. Budapesti látogatása után Papandrea maga panaszkodott arra, hogy Aján a felfüggesztése ellenére Aján Tamás irányítása alatt működik az iroda, amelynek hivatalosan Aján veje, Ádámfi Attila a vezetője.

Az IWF-et eddig irányító Aján Tamás a vele szemben felhozott vádak súlya alatt megtörve a múlt héten mondott le az elnöki tisztségről, vagy ahogy ő fogalmazott, visszalépett. Visszavonulását a tokiói olimpia halasztásával indokolta, miután már a legutóbbi választáson jelezte, többé nem indul újra a posztért, s mivel a szövetség alapszabálya azt mondja ki, hogy az olimpia befejezéséig szól a mandátum, újabb egy évet már nem akart várni a távozással. Ám ezt a dajkamesét csak a hozzá hű emberek hiszik el.

Ajánt idén januárban függesztették fel – avagy az ő verziója szerint maga kérte a tevékenysége felfüggesztését –, miután a német ARD televízió egy dokumentumműsorában pénzügyi visszaéléssel vádolta meg, és azzal, hogy a szövetség tudtával szisztematikus doppingolás folyik a súlyemelésben. A vádak kivizsgálása jelenleg is folyik, az ügy feltárására az orosz doppingbotrány felgöngyölítésében hírnevet szerzett kanadai Richard McLarent kérték fel.

A 81 éves magyar sportdiplomata visszautasította a német tévécsatorna korrupcióról és szervezett doppingolásról szóló vádjait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.