Beszállt a WADA az Aján és az IWF elleni hajszába

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatot indított a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) ellen, amely a Richard McLaren által vezetett nyomozócsoport szerint több alkalommal súlyosan megsértette a doppingellenes szabályokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 06. 15. 21:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A WADA felháborodott azon az eljáráson, ami a McLaren-jelentésből derült ki, és ami dühíti a tiszta sportolókat, a tiszta sport minden támogatóját, valamint a WADA-t. A legteljesebb mértékben elítéljük, ha beavatkoznak a doppingellenes szabályokba” – mondta Witold Banka, a WADA elnöke.

A kanadai jogászprofesszor által vezetett független nyomozócsoport négy hónapos vizsgálódás után készített jelentést az Aján Tamás irányította IWF-ről, amelyet június 4-én tett közzé. A megállapítások szerint Aján beavatkozott a doppingellenes munkába is, az IWF pénzügyeit saját hatáskörben intézte, s 10,4 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal) nem tud elszámolni.

Az IWF negyven pozitív doppingtesztet titkolt el vagy hozott nyilvánosságra késleltetve olyan sportolókhoz köthetően, akik érmesként végeztek világversenyen vagy más viadalon.

A 81 éves magyar sportdiplomata, aki 24 évig főtitkára, 2000-től pedig elnöke volt az IWF-nek, április 15-én bejelentette: a tokiói olimpia halasztása miatt távozik a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöki posztjáról. Ám a vizsgálat következtében a felelősségre vonást lehet, hogy nem tudja elkerülni. Többen büntetőjogi eljárást sürgetnek ellene.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.