Bundesliga-rajt: balhé a Bayernnél, Dárdai a Herthánál

Németországban a hagyományokhoz hűen a címvédő nyitja az idényt. Ma 20:30 órakor a Bayern–Schalke rangadóval (tv.: Sport 1) rajtol a 2020–2021-es évad a Bundesligában. Bár ismét a BL-győztes bajorok számítanak a topfavoritnak, Münchenben egy kulcsember miatt áll a bál.

2020. 09. 18. 7:00
FC Bayern Munich vs Borussia Dortmund
Lewandowski (balra) duplázott, előztek a bajorok Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kapzsi piranhának nevezte ügynökét Uli Hoeness, a Bayern München tiszteletbeli elnöke néhány nappal a Bundesliga idénynyitója előtt. Hiába zárta a bajor sztárcsapat triplával az előző évadot, az Alaba-ügy már elhomályosítja azt az eufóriát is, amelyet a mindössze négy héttel ezelőtti Bajnokok Ligája-győzelem táplált. – Ez az egész csak a pénzről szól – bosszankodott Hoeness a védő szerződéshosszabbítási mizériája kapcsán. – Mindannyian azt akarjuk, hogy Alaba nálunk maradjon, de Manuel Neuer és fizetése az értékmérő.

Alaba a Bayern 2013-as és az idei triplázásának is főszereplője volt, Hans-Dieter Flick edző ráadásul komolyan számol vele új szerepkörében, a védelem közepén. A 28 éves osztrák szerződése 2021 nyarán jár le a müncheni klubbal, így fennáll a veszélye, hogy jövőre ingyen távozik, ha nem sikerül egyezségre jutni vele. Pontosabban az ügynökével, Pini Zahavival, aki a Sport Bild információi szerint évi húszmillió eurós fizetést követel Alabának. Ennyit keres a Bayern elsőszámú sztárja, Lewandowski, aki az előző idényben 47 meccsen 55 gólt ért el.

A Bayern München játékosai nemrég még a Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelték – Fotó: José Sena Goulao / MTI/EPA

– Nem megyünk bele őrültségekbe Alaba miatt – reagált Hasan Salihamidžić, a Bayern sportigazgatója. Ha a játékos megkapja, amit akar, az bérfeszültséget szülhet az öltözőben, ha viszont távozik, az komoly veszteség lenne a csapatnak. Mindenesetre a rajt előtt biztosan nem tesz jót, hogy az egyik kulcsember és a vezetőség üzenetváltásaitól hangos a média.

Mondhatnánk, hogy Münchenben ez is belefér, mivel a bajorok zsinórban nyolc bajnoki címnél tartanak, és a legtöbben mérget vennének arra, hogy a 2020–2021-es évadban meglesz nekik a kilencedik is a sorban. Ugyan a friss BL-győztesek közül Thiago Alcántara a Liverpoolba igazolt, Philippe Coutinho visszatért a Barcelonához, Ivan Perišić pedig az Internazionaléhoz a kölcsönszerződésük lejárta után, de a Manchester Citytől 45 millió euróért megvásárolt Leroy Sanéval mégis úgy tűnik, hogy tovább bővült a Bayern támadójátékában rejlő potenciál.

A bajnok legfőbb kihívói a következő évadban is az előző ezüstérmes Dortmund és a BL-elődöntőig jutó RB Leipzig lehetnek.

Ha egyszer egy üzlet beindul – gondolhatták a Dortmund vezetői, amikor 26,5 millió eurót fizettek Jude Bellinghamért a Birmingham Citynek. A 17 éves tehetség előtt Jadon Sancho a példa, akivel egyszer már nagy halat fogott ki a sárga-fekete klub az angol utánpótlásból. Mellette a belga válogatott jobbhátvéd, Thomas Meunier számít jelentős erősítésnek, aki a PSG-től érkezett.

és csapatában, az RB Leipzigben a házi gólkirály, Timo Werner pótlása a legfontosabb feladat, aki a Chelsea-hez igazolt. A csatárkérdést „házon belül” akarta megoldani a klub, hiszen az azonos Red Bull-franchise-hoz tartozó Salzburgból érkezett a posztra a dél-koreai Hvang Hicshan, aki az előző évadban 16 gólt és 22 gólpasszt jegyzett csapattársaként.

A többi magyar érdekeltségű csapat közül Freiburgja és a Szalai Ádám-féle Mainz is elsősorban a bennmaradásért harcolhat. Ugyanakkor a legutóbb tizedik helyezett Herthának, amelyben középső fia, a 18 éves védő Márton már hivatalosan is a Bundesliga-kerethez tartozik, illene előrébb lépnie. 2019 nyarán, Dárdai vezetőedzői leköszönése után Lars Windhorst német üzletembernek köszönhetően új befektető és pénz állt a házhoz. Ennek eredményeképpen a Hertha a Transfermarkt adatai alapján ma már a hatodik legértékesebb kerettel (216 millió euró) rendelkezik a 18 csapatos német élvonalban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.