Cseh László jövője is a tét az úszók országos bajnokságán

Holnap rajtol az úszók országos bajnoksága Kaposváron, amelyen a 110-szeres aranyérmes Cseh Lászlónak aggodalmai vannak a járványhelyzet miatt, és az eredményei a jövőjét is döntően befolyásolhatják. Kenderesi Tamás pedig arra számít, hogy ott lehet Milák Kristóf nyomában, és egyre többször jut eszébe az, amikor ráijesztett Michael Phelpsre.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2020. 12. 07. 9:30
Rio 2016
Cseh László nem engedi el egyelőre az úszást Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nehéz csaták várnak rám, tartok is az ellenfeleimtől, annál is jobban attól, hogy megfertőződve térek haza az otthonomba – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak az úszok országos bajnokságának keddi rajtja előtt. – Ennél csak az lenne rosszabb, ha miattam a nagyszüleim és az édesanyám is bajba kerülnének. Tudom, hogy ez nem csupán az én aggodalmam. Nyugodtabb lennék, ha a járvány alatt kisebb lenne a mezőny, és levegősebb a lebonyolítás. Eddig, amikor csak tehettem, kerültem a sokaságot, most viszont egy félezres népes társaságba kerülök, így csupán remélni tudom, hogy mindenki egészségesen és kellő felelősségtudattal érkezik Kaposvárra.

A kétszeres világbajnoki aranyérmes és 110-szeres országos bajnok Cseh aggodalma családja egészségéért különösen érthető annak fényében, hogy a nyáron elvesztette hatvannyolc éves édesapját, idősebb Cseh Lászlót, aki a magyar úszósport történetének első junior Európa-bajnoka volt. A 35 éves klasszis 50, 100 és 200 méter pillangón, valamint 200 méter vegyesen áll rajthoz az ob-n, azaz rendkívül erős konkurenciára számíthat. A pillangószámokban Szabó Szebasztián szárnyalt a novemberben véget ért Nemzetközi Úszóligában, ahol 50 pillangón új rövidpályás országos csúcsot úszott, a hosszabb távokon pedig és személyében már évek óta világszínvonalú konkurenciája van a hazai mezőnyben is.

– Ha jól megy az úszás, abból csak erőt meríthetek, amennyiben viszont ennek az ellenkezője következne be, át kell gondolnom a jelenlegi helyzetemet és mérlegre állítani a jövőmet – hangsúlyozta Cseh, aki ezzel vélhetően arra utalt, hogy az ob-n elért eredményeitől teszi függővé azt, hogy folytatja-e a pályafutását, amelynek célja az ötödik olimpiája, a 2021-re halasztott tokiói játékok lehetne.

A már említett 200 pillangón ígérkezik a legnagyobb csata az ob-n, amelyen Cseh mellett Milák Kristóf a szám világrekordere, de a koronavírus-fertőzése miatt, amely rendkívül megviselte, még bevallottan keresi önmagát. Ezt is kihasználhatja Kenderesi Tamás, aki a 2016-os riói olimpián a szám bronzérmese volt, két éve pedig Milák mögött lett második az Európa-bajnokságon. Kettejük párharca azért is izgalmas, mert a tavalyi ob-n mindössze 23 századmásodperc volt köztük a különbség Milák javára.

– A csalódást keltő szerepléseim arra is megtanítottak, hogy óvatosan bánjak a jóslatokkal, még ha jó formában is vagyok – mondta az SzPressnek Kenderesi, aki a tavalyi világbajnokságon csak nyolcadik lett és leginkább egy botránnyal hívta fel magára a figyelmet. – Ha a legjobbamat meg tudom közelíteni, meglepődnék, ha lemaradnék a dobogóról. Új technikát gyakoroltam be, van ennek egy kis kockázata, de ha nem hibázok, akkor ott lehetek szorosan Kristóf nyomában. Új szakemberek kerültek abba a szakmai csapatomba, amelyet továbbra is Tari Imre, a mesterem vezet, ezzel párhuzamosan átalakítottuk a szárazföldi edzéseimet és a regenerációnak is több figyelmet szentelünk. Korai még visszaszámlálásba kezdeni, de egyre többször gondolok a következő olimpiára, az álmaimban gyakran jönnek elő azok a pillanatok, amikor Rióban Michael Phelpsre is rá tudtam ijeszteni.

Tehát újra összecsap az, aki Phelps legnagyobb európai riválisa volt (Cseh), az, aki egyszer ráijesztett (Kenderesi) és az, aki megdöntötte a 200 pillangós világrekordját (Milák). Alig várjuk!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.