Ez lett az Európa-bajnokság magyar specialitásából

Az idei Európa-bajnokságon eddig hat tizenegyest ítéltek a játékvezetők, ezekből pedig mindössze kettőt váltottak gólra a játékosok. Ukrajna és Észak-Macedónia meccse lett az első az Eb-történetben, amelyen mindkét csapat hibázott a büntetőpontról.

2021. 06. 18. 14:24
tizenegyes
Ronaldo tizenegyesből is betalált Gulácsinak Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Európa-bajnokságon egyelőre nem jeleskednek a labdarúgók a büntetők értékesítésében. A hat megítélt tizenegyes közül mindössze kettőt váltottak gólra. Ebből a szempontból egyetlen korábbi Eb-n sem zártak ötvenszázalékos mutató alatt a futballisták.

Az Eb-történelem hajnalán a büntetőrúgás magyar specialitásnak számított: az 1960 és 1976 között megrendezett öt négyes döntőben csak Magyarország javára ítéltek tizenegyest, nekünk viszont háromszor is. Az 1964-es bronzmeccsen Novák Dezső, az 1972-esen Kű Lajos váltotta gólra a büntetőt, utóbbi tornán viszont az elődöntőben Zámbó Sándor hibázott, pedig hosszabbításra menthetett volna a szovjetek ellen.

A magyar szereplés ezek után negyvennégy évig szünetelt, büntetőt pedig a 2016-os visszatérés óta nem végezhettünk el. Ellenünk viszont kettőt is ítéltek, öt éve Izland, idén Portugália volt a kedvezményezett.

Ronaldo tizenegyesből is betalált Gulácsinak Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nem meglepő módon a negyvennégy éves magyar távollét alatt sem maradtak tizenegyes nélkül az Eb-k, az első, 1980-as létszámemelés óta minden tornán volt büntető. A legtöbb a 2000-es, belga–holland közös rendezésű viadalon, szám szerint tizenhárom. Annak ellenére, hogy 2016-ban a létszámemelés miatt 31-ről 51-re nőtt a meccsek száma, ez a rekord nem dőlt meg Franciaországban. A mostani ütemben viszont idén meglehet a kétes értékű csúcs: az eddigi tizennyolc meccsen megítélt hat büntető meccsenként 0,33-as átlagot jelent, a 2000-es 0,32-vel szemben. Azt az elképesztő büntetőáradatot ellenben – szerencsére – nem látjuk viszont, ami a VAR-korszak első nagy tornáját, a 2018-as világbajnokságot jellemezte: Oroszországban meccsenként átlagosan 0,41 tizenegyest ítéltek a játékvezetők, sokszor videós segítséggel.

Spanyolország is tart negatív rekordot: az Eb-történelemben összesen négy tizenegyest hibázott el, többet, mint bármelyik másik válogatott.

Vissza az Eb-khez: 2000 a csúcs a kihagyott tizenegyesek számát tekintve is: a tizenhárom büntetőből öt maradt ki. Az akkori elődöntőben Hollandia lett az első és eddig egyetlen csapat a kontinensviadal történetében, amely egy találkozón két büntetőt is elhibázott, hogy aztán a 0-0-t követő szétlövésben még három rontott tizenegyes kerüljön fel a csapat neve mellé... (Ezt leszámítva cikkünkben nem vesszük figyelembe a tizenegyespárbajt, csak a mérkőzés során szabálytalanságért megítélt büntetőket.)

Az elhibázott büntetők számát tekintve még nincs meg a negatív csúcs az idei Európa-bajnokságon, a sikerességi arányban viszont efelé tart a viadal. A hatból négy elrontott tizenegyes 66 százalékos arányt jelent, az eddigi negatív rekord 50 százalék az 1972-es (kettőből egy) és az 1988-as (négyből kettő) Eb-hez fűződik.

Ha megkapják a lehetőséget, az arányon még javíthatnak a labdarúgók az Eb további meccsein, Ukrajna és Észak-Macedónia viszont már összehozta azt, ami korábban még nem fordult elő az Eb-történelemben: egymás elleni meccsükön mind a két csapat tizenegyest hibázott.

...

Kövesse a magyar labdarúgó-válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.