Faragó közkinccsé tette titkait

Kétség sem férhet hozzá, hogy a hetvenes-nyolcvanas években Faragó Tamás volt a földkerekség legjobb vízilabdázója. Sőt még akkor is csodájára jártak technikai tudásának, amikor már visszavonult, de nyaranta az Egyesült Államokban tartott kurzusokat. Ezeknek a bemutatóknak az anyagából készült annak idején oktatófilm, amit a legendás pólós most a Magyar Vízilabda-szövetség rendelkezésére bocsátott, ingyen és bérmentve.

Ch. Gáll András
2020. 04. 03. 7:18
Faragó Tamás
A legendás vízilabdázó tudása ma is etalonnak számít Fotó: MTI/Németh Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világszerte kedvelt filmet folytatásokban a Waterpolo.hu honlapon lehet követni, az első rész a labda felvételét mutatja be – az egyetlen probléma, hogy az a hihetetlen könnyedség, ahogy Faragó túl a negyvenen is végezte ezeket a gyakorlatokat, még a világ mai legjobbjai számára is nehezen megvalósítható.

– Egyhetes forgatás volt ez a kilencvenes évek közepén a Stanford Egyetem uszodájában, illetve a UCLA-n, napi hat-hét órát dolgoztunk, a végére hat kilót fogytam, versenyformába kerültem – idézte fel a felvétel körülményeit a montreali olimpia bajnoka, aki még tréfásan hozzátette, hogy attól tart, akik megnézik ezt az oktatófilmet, abbahagyják a pólót, rádöbbenvén, milyen sok tanulnivalójuk van még.

– Igyekeztem könnyen fogyaszthatóvá tenni a 25-30 perces anyagot, alatta Benkő Laci barátom zenéje megy. Azért fél óra, mert egy gyerek körülbelül ennyi ideig képes ébren tartani a figyelmét – magyarázta a legendás pólós.

A legendás vízilabdázó tudása ma is etalonnak számít
Fotó: MTI/Németh Ferenc

– Nálam a kulcsszó a rendszeresség, vagyis a rendszeresség hatékonyabb a módszerességnél. Lehetsz te a világ legjobb edzője, ha a második edzésre már nem jönnek le a tanítványok, akkor megette a fene az egészet. Azt gondolom, hogy ebben az abszurd helyzetben, amikor a sportolók nem tehetik ki a lábukat a szobájukból, legfőképpen nem mehetnek le az uszodába, és amikor mindenki az interneten tanul, akkor egyfajta mentális tréningnek is felfogható ezeknek a kisfilmeknek a megtekintése.

- Meg­győződésem, hogyha fejben sokszor elvégzed ezeket a gyakorlatodat, akkor ennek meglesz a gyakorlati haszna is. Ha gondolatban elképzeled a feladatot, lefekszel, és a tökéletes mozdulatsort egyszer, kétszer, tízszer, százszor végrehajtod, annak akár rövid idő elteltével óriási hatása lesz. Arról nem is beszélve, hogy itt többször visszanézheted, ami még inkább javítja annak az esélyét, hogy rögzüljön az, aminek rögzülnie kell. Mindig is az volt az alapelvem, hogy a pólóban minden fejben dől el, a mentális fölény volt a magyar vízilabda előnye az egész világgal szemben, s ahhoz szeretnék hozzájárulni ezzel a felajánlással, hogy ez a jövőben is így legyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.