Finoman szólva is arcpirító döntésre szánta el magát az Arsenal

A koronavírus-járvány miatt költségcsökkentésre hivatkozva megvált a szurkolók által hőn szeretett kabalafigurájától, Gunnersaurustól az Arsenal labdarúgócsapata. A maszk alatt rejtőző Jerry Quy huszonhét éve állt a klub szolgálatában. A drukkerek felháborodása után a csapat játékosai közül legtöbbet kereső Mesut Özil sietett a dinoszaurusz megmentésére.

Magyar Nemzet
Forrás: Daily Mail, Evening Standard2020. 10. 06. 11:46
Gunnerosaurus, Arsenal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus miatt kialakult helyzet mélyen érintette a sport világát, a kieső jegybevételeket, a televíziós közvetítési díjak hiányát a legnagyobb klubok is megérezték. Több megoldással is próbálták ellensúlyozni a bevételkiesést az egyesületek, elbocsátásokkal, fizetéscsökkentésekkel vagy éppen az angol kormány segítségét felhasználva küldték szabadságra dolgozóikat.

Az Arsenal augusztusban jelentette be, hogy megromlott pénzügyi helyzetén ötvenöt alkalmazottja elbocsátásával kíván javítani. A megosztó döntést azzal magyarázták, hogy a felnőttcsapat erősítése élvez náluk prioritást.

Ezt az állításukat támasztották alá tegnap is, amikor az átigazolási időszak utolsó napján bejelentették az Atlético Madrid védekező középpályása, Thomas Partey szerződtetését. Ugyancsak hétfőn láttak napvilágra a hírek, hogy a költségcsökkentés jegyében a klub kirúgta a kabalafiguráját. A csapat drukkerei – Piers Morgan angol televíziós műsorvezető vezetésével – felbőszültek a döntésen.

Nem véletlenül, hiszen a rendkívüli népszerűségnek örvendő Gunnersaurus, vagyis a szerepét betöltő Jerry Quy 1963 óta hűséges szurkolója a csapatnak, 1993 óta pedig az Arsenal alkalmazásában is áll. Quy részese volt a klub elmúlt huszonhét év legfontosabb történéseinek, mint a 2003/04-es veretlenül végigjátszott idénynek. Ráadásul a vírusszünet alatt és után sem hagyta magára a csapat szurkolóit, a közösségi médiában mutatta meg, miből állt Gunnersaurus számára az otthoni munka, többek között videóbeszélgetést is folytatott más klubok kabalafiguráival.

Az Ágyúsok vezetőinek elmondása szerint a döntés csak átmeneti, és a nézőkkel együtt a dinoszaurusz is visszatér az Emirates stadionba, de a szurkolók inkább a saját kezükbe vették az ügyet, hogy megmentsék kedvencüket. Létrehoztak egy Mentsük meg Gunnersaurust nevű Gofundme oldalt, ahol adományokat gyűjtenek, hogy a kabalának további 65 millió évre biztosítva legyen a jövője a csapatnál. Hetvenezer font összegyűjtését tűzték ki célul. Rajtuk kívül a városi rivális Chelsea kabalaoroszlánjai is kifejezték együttérzésüket Gunnersaurus iránt.

Az Arsenal döntése azért is visszás, mert amellett, hogy a kevesebbet kereső alkalmazottakra nincs pénze, a játékosok közül legtöbbet zsebre tévő Mesut Özil – kezdetben sérülés miatt – már június óta nem lépett pályára, ebben az idényben még kispadra sem nevezte Mikel Arteta vezetőedző. A német középpályásnak ennek ellenére heti 350 ezer font üti a markát. Emellett a klub szeptember közepén kötött új kontraktust legfontosabb játékosával, Pierre-Emerick Aubameyanggal, akinek egyes hírforrások szerint heti 250 ezer fontra, mások szerint heti 350 ezerre emelték a fizetését, továbbá a hétfőn zárult átigazolási időszakban szerződtetett Willian és Partey is a bértábla elejére kerültek. Ennek fényében a szurkolók dühe nem jogtalan, kíváncsian várjuk, hogy fogja kezelni PR-baklövését a londoni klub.

Özil, a megmentő

Az egyesület helyett végül a már emlegetett Mesut Özil oldotta meg a problémát, aki délután a Twitteren közölte, a jövőben átvállalja Jerry Quy fizetését.

– Nagyon szomorú voltam, hogy Jerry Quyt, klubunk központi figuráját, a mi híres és hűséges Gunnersaurusunkat huszonhét év után kirúgták. Ezért felajánlom, hogy amíg az Arsenal játékosa leszek, addig állni fogom a nagy, zöld fickó fizetését – írta a német labdarúgó, majd egy következő tweetben hozzátette – hogy Jerry folytathassa a munkáját, amelyet olyannyira szeret.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.