Formula–1-es Magyar Nagydíj: később és nézők előtt?

Elképzelhető, hogy nem az eredetileg tervezett augusztus 2-án, hanem augusztus 23-án kerül a Formula–1-es Magyar Nagydíjra. S akkor talán már nézők is lehetnének a Hungaroringen.

2020. 05. 02. 17:50
null
Mogyoród, 2016. július 24. A világbajnoki címvédõ Lewis Hamilton, a Mercedes csapat brit versenyzõje az élen a Forma-1-es Magyar Nagydíjon a mogyoródi Hungaroringen 2016. július 24-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt a Formula–1-es világbajnokság első tíz futamát elhalasztották vagy végelegesen törölték, és jelen állás szerint július 5-én az Osztrák Nagydíjjal kezdődik meg a vb. A versenynaptár további része azonban képlékeny, és az sincs kőbe vésve, hogy a sorban következő versenyekre az eredeti időpontban kerül sor. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója korábban leszögezte, hogy nyitottak minden megoldásra, ami magában rejti a lehetőséget, hogy a Magyar Nagydíjra nem a tervezett augusztus 2-án kerül sor.

A Formula–1 jogtulajdonosa, a Liberty Media számára a legfontosabb az, hogy minél több versenyt lehessen megtartani, és természetesen meg kell felelni a logisztikai kihívásoknak, hogy a csapatok gond nélkül átérjenek a következő helyszínre. S persze nem mindegy az amerikaiaknak, hogy vannak-e nézők a futamokon, mert akkor bevasalhatják a tetemes jogdíjakat a rendezőktől, ellenkező esetben viszont csak kevesebb összegre tarthatnak igényt.

A grandprix.com honlap értesülései szerint a 2020-as vb tizenkilenc futamból állna, és ami bennünket érint, a Magyar Nagydíjra nem augusztus 2-án, hanem augusztus 23-án kerülne sor. S ennek azért is van jelentősége, mert a kormány döntése értelmében Magyarországon augusztus 15-ig nem lehetnek tömegrendezvények, 23-án viszont, ha javul a járványhelyzet, akár már szurkolókat is fogadhatna a Hungaroring.

Az elhalasztott bahreini (Szahír), vietnámi (Hanoi), kínai (Sanghaj), spanyol (Barcelona), azeri (Baku) futamot megrendeznék, a holland (Zandvoord) és a szingapúri (Marina-öböl) futam viszont nincs benne az új versenynaptárban. Utóbbi kiesése meglepő, mert az eredeti naptár szerint szeptember 20-án lenne esedékes, és eddig szó sem volt a törléséről. A grandprix.com szerint Ausztriában (Spielberg), majd utána Angliában (Silverstone), később pedig Bahreinben két futamot rendeznének.

A belga nagydíjra (Spa-Francorchamps) az eredeti tervek szerint augusztus 30-án, az olaszra (Monza) szeptember 6-én kerülne sor, s ugyan két olyan országról van szó, amelyet a járvány különösen erősen sújt, mindkét pályán készülnek a rendezésre. Mi több, az olaszok két futamnak is otthont adnának, Angelo Sticchi Damiani, az Olasz Autóklub elnöke közölte, hogy Monza mellett Imola és Mugello is beszállna a vb-sorozat helyszínei közé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.