Gereben Líviáért is küzd majd a válogatott Nisben

A héten megkezdte a felkészülést a női kosárlabda-válogatott a június 27-én kezdődő Európa-bajnokságra. A tegnapi sajtótájékoztatón a legtöbb szó a keret két, éppen hiányzó játékosáról esett, és kiderült az is, hogy miért nőtt sokat a magyar női kosárlabda tekintélye Európában.

2019. 05. 16. 15:06
null
Egyelőre az erőnlét megalapozásán van a hangsúly Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennyolc név szerepel a listán, de csak tizenhat játékos jött ki az edzésre. A női kosárlabda-válogatott egyik hiányzóját mindenki megemlítette a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón: Gereben Líviánál pénteken diagnosztizálták a leukémiát, és a Szekszárd mindössze 19 éves kosarasa nem a székesfehérvári edzőtáborba, hanem a fővárosba utazott, ahol meg is kezdték a kezelését. Senki nem mulasztotta el megemlíteni, hogy a szövetség, a szakmai stáb és persze az összes játékostárs szurkol neki, és szükség szerint támogatja a betegség elleni harcban. Székely Norbert szövetségi kapitány igen derűlátóan azt is mondta, hogy reméli, a novemberben kezdődő világbajnoki selejtezőkön már számíthat rá, a júniusi Európa-bajnokságon pedig érte is küzdenek majd.

Az Európa-bajnokság június ­27-én kezdődik, a magyar csapat a szerbiai Nisben játssza a csoportmeccseit Szlovénia, Olaszország és Törökország ellen. A közvetlen felkészülés hétfőn kezdődött meg, a csapat tíz napig van együtt, utána a játékosok kapnak öt nap pihenőt egyéni edzéstervvel, majd újabb tíz nap közös munkát követően megint szusszanhatnak öt napot, és június 7-től maradnak együtt az Eb-szereplés végéig. Székely Norbert a tizenhét kosarasból tizenkettőt vihet magával Nisbe, és ezen már sérülések esetén sem változtathat. Az engedélyezett egyetlen honosított a Sopron Basket amerikai-magyarja, Turner Yvonne lesz – ő a keret másik hiányzója –, aki jelenleg a Phoenix Mercury tagjaként a WNBA május 24-i rajtjára készül, de a magyar válogatott kedvéért júniusban megszakítja az ottani szereplését. Ennek már adminisztratív akadálya sincsen: a szövetség novemberben kérte meg Turner játékengedélyét a FIBA-tól, és a múlt héten meg is kapta.

– Yvonne már tényleg részben magyarnak érzi magát, anyagi áldozatot hoz azért, hogy velünk lehessen – mondta Székely Norbert. – A szövetségtől nem kap pénzt a válogatottságért, azokban a heteken a Phoenix sem fizeti, ő mégis az első hívó szóra igent mondott. Az egyik legjobb irányító Európában, szakmailag és az egyéniségét tekintve is illik a csapatunkba. Június közepén csatlakozik hozzánk, a fehéroroszok elleni két felkészülési meccsen már pályára is léphet.

Egyelőre az erőnlét megalapozásán van a hangsúly
Fotó: Teknős Miklós

Ez a két mérkőzés az utolsó teszt lesz június 21-én és 22-én, előtte Spanyolországban, majd Csehországban szerepel a válogatott egy felkészülési tornán komoly ellenfelekkel, köztük a csoportban vetélytárs törökökkel is. A keretről a kapitány úgy fogalmazott, hogy jó elegye a fiataloknak és a rutinos játékosoknak, és bár a szövetség visszafogott az Eb-n elérendő célt illetően, ő az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre jogosító első hat helyezés egyikét szeretné elérni.

Ez ambiciózus törekvés, komoly bravúrt jelentene, ugyanakkor tény, a magyar női kosárlabdának egyre nagyobb a tekintélye a kontinensen. Szalay Ferenc, az MKOSZ múlt héten újraválasztott elnöke egyenesen a szövetség zászlóshajójának nevezte a női szakágat, és nemcsak azért, mert a bajnok Sopron tavaly és az idén is bejutott az Euroliga négyes döntőjébe, ráadásul mindkétszer meg is rendezhette azt. Legalább ennyire fontos a bajnokság színvonalának az emelkedése, arra pedig tényleg büszke lehet a sportág, hogy a 2018 összes nagyobb utánpótlástornájának eredményeit figyelembe vevő rangsorban Európából csak a franciák előzték meg Magyarországot, és ez a második hely ígéretes jövőt sejtet a magyar női kosárlabdának.

Négy plusz egy külföldi

A férfi bajnokságban továbbra is öt nem hazai nevelésű játékos neve kerülhet be a jegyzőkönyvbe, de az ősztől kezdve egyszerre csak négy lehet közülük a pályán. A 2020/2021-es szezontól az alapszakaszban az első félidőben egy 23 évnél fiatalabb magyarnak szerepelnie kell.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.