Három ezüst és egy dacos arany

Kozák Danuta elvesztette négyéves veretlenségét kajak egyes ötszáz méteren, de ezt nem csapásként élte meg, csupán dacossá tette, aminek jeleként a négyessel mindjárt vigasztalódott is. Kenu kettesben győzött Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső is, s immár egyértelműen a tokiói játékok esélyeseivé léptek elő. A magyarok négy arany- és öt ezüstéremmel zárták a Minszkben zajló Európai Játékok kajak-kenu versenyeit, amelyet — utólagos megegyezésnek köszönhetően — Európa-bajnoksággá is nyilvánítottak. A mérleg nem rossz, de több számban nem csupán lehet, kell is javítani két hónap múlva a szegedi világbajnokságon.

2019. 06. 28. 10:36
KOZÁK Danuta; CSIPES Tamara; KÁRÁSZ Anna
Női kajak négyesünk az Európai Játékokon is megőrizte a veretlenségét Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökre utolérte Minszket a kajak-kenu versenyek végzete: feltámadt, sőt viharos erősségűvé fokozódott a szél; amivel persze a szabadtéri sportágak esetében számolni kell, csak éppen a a fehérorosz fővárosban is már-már irreálissá váltak a feltételek: a felső három pályán indulókat a többieknél jobban hátráltatta a szembeszél.

persze nem ezért kapott ki, hanem mert kissé lemaradt a rajt után, majd későn indította a hajrát, vagy leegyszerűsítve azért, mert Volha Hudzenka tegnap jobb volt nála. Ötszörös olimpiai bajnoknőnk legutóbb 2015-ben kapott ki K–1 500-on, akkor a hazai válogatón Kárász Anna – akivel tavaly óta párosban együtt lapátol – előzte meg. Nem öröm a vereség, de nem is tragédia. Kozák nem élezte ki a formáját az Európai Játékokra – szemben Hudzenkával, aki hazai pályán versenyezve ezt nem tehette meg –, továbbá Kozákot betegség is hátráltatta. A tokiói esélyeiről felelőtlenség lenne a minszki regatta alapján nyilatkozni, a szegedi világbajnokság az ő esetében is árulkodóbb lesz.

Az UTE 32 éves bajnoknője tegnap másik két számban is rajthoz állt: K–1 200-on megint csak második lett, ezt megelőzően a négyessel viszont – Kárász Annával, Csipes Tamarával és Medveczky Erikával egy hajóban – győzött.

– Egyesben is volt már bennem dac, ott is előbb indítottam, de akkor az nem volt elég. Most a célban egyébként úgy éreztem, nagyobb különbséggel nyertünk – értékelt Kozák arra utalva, hogy a magyar és a fehérorosz kvartett nagy csatát vívott egymással. Hasonló volt a koreográfia, mint egyesben és kettesben: a mieink üldözték a fehéroroszokat, s ezúttal sikerült is őket megelőzniük.

Női kajak négyesünk az Európai Játékokon is megőrizte a veretlenségét
Fotó: MTI/Kovács Attila

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső C–2 500-on nem bízott semmit sem a véletlenre, hatalmas fölénnyel lapátoltak elsőként célba. A magyar duó a duisburgi világkupán a világbajnoki címvédő, sőt évek óta egyeduralkodó kanadai Vincent nővérek legyőzésével már letette a névjegyét, az újabb sikerével után túlzás nélkül a tokiói játékok esélyesévé lépett elő.

– Nekünk kedveztek az extrém körülmények. Annyi munkánk van ebben a felkészülésben, hogy megmutatkozott, mennyivel erősebbek vagyunk a többieknél. Ezzel együtt nem gondoltuk volna, hogy ilyen fölényes sikert aratunk – nyilatkozta Balla Virág, amihez Takács Kincső hozzátette: – A vb-felkészülésünk egyelőre felfelé ívelő pályát mutat, reméljük, hogy Szegeden majd az időeredményünkből is tudunk még lefaragni.

Férfi kajaknégyesünknek ez egyenesen kötelező feladat. A Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István összetételű kvartett a 2-es pályáról rajtolt, s aligha véletlen, hogy a felső három pályán induló három egység lett a három utolsó helyezett. A hetedik hely akkor is csalódás, annál is inkább, mert a szegedi vb-n az első hat helyezett szerez majd olimpiai kvótát – mindjárt négyet, tehát a K–4 500-as hajó kulcsegység.

A kétszáz méteres finálék során a párosban világbajnoki címvédő Birkás Balázs újabb ezüstöt tett hozzá a magyar éremkollekcióhoz. Ötezer méteren ismét legyőzte a portugál Pimentát, így két arannyal gazdagodott Minszkben, s vb-győzteshez illően Bodonyi Dóra is nyert ezen a távon. Összességében tehát négy aranyat és öt ezüstöt, az olimpiai számokra bontva pedig három aranyat és négy ezüstöt szereztek a mieink, ami jól hangzik, de ha az olimpiai kvótaszerzés felől közelítünk, akkor lehet hiányérzetünk.

Elődöntős nők

Az Európai Játékokon női asztalitenisz-válogatottunk (Póta Georgina, Pergel Szandra, Madarász Dóra) 3-0-ra legyőzte az ukránokat, ezzel bejutott a csapatverseny elődöntőjébe. Pótáék ma délelőtt a második helyen kiemelt románokkal mérkőznek meg a döntőbe jutásért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.