Hatalmas kavarodás után húzta be a kilencvenkettediket Hamilton

Izgalmasan indult, unalmas lett a vége: Lewis Hamilton nyerte a Formula–1-es Portugál Nagydíjat Valtteri Bottas és Max Verstappen előtt. A hatszoros világbajnok brit pilóta idei nyolcadik, pályafutása kilencvenkettedik győzelmét aratta vasárnap, ezzel megelőzte Michael Schumachert és egyeduralkodó lett a futamgyőzelmek számának tekintetében.

2020. 10. 25. 16:23
Lewis Hamilton
Portimao, 2020. október 25. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje kiugrik autójából, miután megnyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Portugál Nagydíját az algarvei pályán a dél-portugáliai Portimaóban 2020. október 25-én. MTI/AFP/EPA/Jorge Guerrero Fotó: Jorge Guerrero
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valamikor, ezen a Formula–1-es versenyhétvégén lehetett volna esélyük az ellenfeleknek, hogy megszorongassák a Mercedest, hiszen a portimãói versenypálya a német istállónak is ismeretlen terep volt. De hiába az izgalmas, új pálya, a Portugál Nagydíj nem ígért sok izgalmat, hiszen a szabadedzéseken és az időmérőn is végig az éllovas Mercedes tarolt. A gyakorlásokat Valtteri Bottas nyerte, a pole-pozíciót pedig a hatszoros világbajnok szerezte meg csapattársa, Bottas és (Red Bull), Charles Leclerc (Ferrari) és Sergio Pérez (Racing Point) előtt.

A vasárnapi ebéd után a sportág szerelmesei így a legnagyobb nyugalomban ülhettek le a televízió elé és várhatták a délutáni szuszogást a V6-os motorok duruzsoló hangja mellett. Erre néhány percet várniuk kellett, hiszen az első körök – egy kis esőnek köszönhetően – nem várt kavarodást hoztak. Hamilton magabiztosan eljött az indulás után, márkatársa, Bottas nem tudta megtartani a második helyet, Verstappen elment mellette, de a finn gyorsan visszaszerezte az elvesztett pozíciót. A holland ezután is aktív volt, Sergio Pérezzel koccant, aki megpördült és mexikói visszaesett az utolsó helyre. Hideg és csúszós volt a pálya, a közepes gumikeverékkel versenyző Hamilton nem tudta felmelegíteni az abroncsait, Bottas átvette tőle az első pozíciót. A lágy keverék viszont kiválóan működött, a második körben a hetedik helyről induló Carlos Sainz (McLaren) feljött az élre – Sainz, Bottas, Hamilton, Norris, Verstappen volt az első öt sorrendje. Az esős idő másik nyertese az Alfa Romeo versenyzője, Kimi Räikkönen volt, aki tíz pozíciót javított az első két körben és a hatodik helyre lépett elő.

Sainz pünkösdi királysága nem tartott sokáig: amikor bemelegedtek a közepes abroncsok, már nem tudta tartani a mögötte autózókat. Szép sorban, a hatodik körben Bottas, a hetedikben Hamilton, a nyolcadikban Verstappen is elment mellette. A rossz rajtja után Leclerc is összekapta magát, és feljött a negyedik helyre – eközben csapattársa, Sebastian Vettel a tizenötödik volt. Bottas leszakította magáról Hamiltont, Verstappen fényévekkel maradt le a vezető duótól.

Lassan eljött volna a bóbiskolás ideje, de a pilóták két előzéssel még ébren tartották a nézőket. Előbb Lance Stroll (Racing Point) merész módon próbált elmenni Lando Norris (McLaren) mellett, de ehelyett ütközött a két versenyző. A kanadait később öt másodperces büntetéssel sújtották. A már emlegetett másik előzés sikeres volt, Lewis Hamilton Bottas mögé lopózott, majd a célegyenesben – játszi könnyedséggel – ugrotta át csapattársát.

 

A verseny második fele még hátravolt, de az izgalmak már elmaradtak. Ekkor már semmi nem állt a nézők szunyókálásának útjába, hiszen Hamilton esélyt sem adott csapattársának, folyamatosan növelte előnyét az élen. A verseny vége előtt tíz körrel a brit több mint 15 másodperccel vezetett Bottas előtt, leintésre pedig már majdnem 26 másodpercre növelte a különbséget. Verstappen fért még fel a dobogóra, a további tíz sorrendje Leclerc, Gasly, Sainz, Pérez, Ocon, Ricciardo és Vettel.

A hatszoros világbajnok Lewis Hamiltonnak ez idei nyolcadik, pályafutásának kilencvenkettedik győzelme, amivel megelőzte Michael Schumachert (91) és egyeduralkodó lett a futamgyőzelmei számának tekintetében. Már csupán a világbajnoki címek számában marad el a német legendától, de a pontverseny állását tekintve a hetedik cím megszerzése is csak idő kérdése lehet Hamilton számára. Ahogyan a Mercedesnek is zsinórban a hetedik bajnoki cím elhódítása, amit Portugáliában még nem tudott megvalósítani.

Az idény egy hét múlva Imolában, az Emilia Romagna Nagydíjával folytatódik.

A vb-pontversenyek állása

versenyzők:

1. Hamilton 256 pont

2. Bottas 179

3. Verstappen 162

4. Ricciardo 80

5. Leclerc 75

6. Pérez 74

7. Lando Norris 65

8. Alexander Albon 64

9. Gasly 63

10. Sainz 59

11. Lance Stroll 57

12. Ocon 40

13. Vettel 18

14. Danyiil Kvjat 14

15. Nico Hülkenberg 10

16. Antonio Giovinazzi 3

17. Kimi Räikkönen 2

18. Romain Grosjean 2

19. Kevin Magnussen 1

csapatok:

1. Mercedes 435 pont

2. Red Bull 226

3. Racing Point 126

4. McLaren 124

5. Renault 120

6. Ferrari 93

7. Alpha Tauri 77

8. Alfa Romeo 5

9. Haas 3

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.