Jake Hepple nem követett el bűncselekményt, de kirúgták

A rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt Jake Hepple, az a 24 éves fiatalember, aki felelős azért, mert június 22-én a Manchester City–Burnley labdarúgó-mérkőzés kezdése előtt egy repülőgép egy White Lives Matter Burnley feliratú molinót húzva tűnt fel az égen a stadion felett. A munkahelye ennek ellenére kirúgta, és elveszítette az állását a barátnője is.

Magyar Nemzet
2020. 07. 05. 16:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port vert fel az eset: június 22-én a Manchester City–Burnley Premier League-mérkőzés kezdése előtt a manchesteri Etihad Stadion felett egy repülőgép egy molinót húzott maga után ezzel a felirattal: White Lives Matter Burnley. Azaz: A fehér életek számítanak Burnley, az utolsó szó nyilván aláírásként szolgál. A Burnley csapatkapitánya, Ben Mee a mérkőzést követően úgy nyilatkozott, hogy ő és a csapattársai szégyellik a történteket, a klub elnöksége pedig már a mérkőzés szünetében közleményt adott ki, amelyben elhatárolódott az akkor még ismeretlen ember tettétől, bocsánatot kért, és ígéretet tett, hogy ha kiderül a felelős személye, akkor őt élete végéig kitiltják a klub rendezvényeiről.

Ez meg is történt. Egy bizonyos Jake Hepple nevű fiatalember találta ki és finanszírozta az akciót. Az ügyben a lancashire-i rendőrség indított vizsgálatot, és azt állapította meg, hogy a 24 éves Jake Hepple nem követett el bűncselekményt. Ennek ellenére a munkahelye, a Paradigm Precision mérnöki iroda elbocsátotta őt az állásából, amit a cég szóvivője így indokolt: „Befejeztük az egyik alkalmazottunknak a Manchester City–Burnley mérkőzésen elkövetett tettével kapcsolatos vizsgálatot, és megállapítottuk, hogy megsértette a társaságunk politikai gyakorlatát és elveit. Az illető már nem dolgozik a vállalatnál. A Paradigm Precision semmilyen formában sem tolerálja a rasszizmust, és teljes mértékben elkötelezett a sokféleség és a befogadás iránt.”

Fotó: Facebook/Jake Hepple

Jake Hepple barátnője, Megan Rambadt kiállt a társa mellett a közösségi oldalán, amiért a munkáltatója őt is elbocsátotta a szépségszalonból, ahol dolgozott. A The Sun szerint a Solace Foot Health & Reflexology nevű szépségszalon igazgatója nem más, mint Jake Hepple édesanyja, a repülőgép pilótájának pedig bevonták a repülőtér-használati engedélyét.

Jake Hepple ezt nyilatkozta a kirúgása után a Daily Mail online kiadásának: – Nem vagyok rasszista. Tudom, sokan most annak hisznek, de ez nem igaz. Rengeteg fekete és ázsiai barátom van, és ezt a molinót a Black Lives Matter mozgalom ihlette. Nem a mozgalmat vagy a színes bőrű embereket akartuk megbántani, hanem úgy gondolom, azt is fontos elismerni, hogy a fehér élet is számít. Csak ennyit szerettem volna elmondani, sok ember, a klub tagjai és a munkáltatóm is túlreagálták a történteket. A rendőrség védelmet ajánlott arra az esetre, ha valaki az eset miatt engem vagy a családomat megfenyegetne. Nem értem, mások miért kezelnek úgy, mint egy bűnözőt, a reakciók egyszerűen nevetségesek.

A Facebook-oldalán kijelentette, hogy nem bánta meg, amit tett, és nem kér bocsánatot senkitől sem. A „Suicide Squad”, a szélsőjobboldali Burnley-rajongók csoportja pedig ugyanott elégedettségének adott hangot, mondván, hogy mivel a média ennyire felkapta ezt az ügyet, lényegében célba ért a „White Lives Matter Burnley” üzenet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.