Elemér 2024. február 28.
logo

Rejtélyes akció az Etihad felett, a Burnley elhatárolódott

Magyar Nemzet
2020.06.23. 10:52
Rejtélyes akció az Etihad felett, a Burnley elhatárolódott

A hétfő esti Manchester City–Burnley Premier League-mérkőzést – a hazai csapat 5-0-ra győzött – furcsa incidens előzte meg. Az angol első osztály csapatai csatlakoztak a Black Lives Matter-mozgalomhoz, amely az Egyesült Államokból indult George Floyd rendőri erőszak miatt bekövetkezett halála miatt. A játékosok a mozgalom jelszavát feltüntető mezben játszanak, és a találkozók kezdete előtt féltérdre ereszkednek.

Ez történt most az Etihad stadionban is, ám miután a futballisták felálltak, a mérkőzés kezdésének a pillanataiban egy repülőgép jelent meg az égen, amely egy White Lives Matter Burnley feliratú zászlót húzott maga után. Az egyelőre nem derült ki, kinek vagy kiknek az akciója volt ez a demonstráció, mindenesetre a Burnley FC már a szünetben hivatalos közleményt adott ki:

„A Burnley Futball Club határozottan elítéli a hétfőn este az Etihad stadion fölött egy repülőgép által húzott zászlóért felelős személyek tetteit. Szeretnénk leszögezni, hogy a felelősök nem szívesen látott személyek a Turf Moor stadionban. A tett ellentétes a klubunk szemléletével, és minden erőnkkel együttműködünk a hatóságokkal a felelősök azonosításában, és örökre kitiltjuk őket a mérkőzéseinkről. A klub büszke arra, hogy díjnyertes közösségi rendszerén keresztül harcol a nemi, vallási és faji megkülönböztetés ellen. Teljes mértékben egyetértünk a Premier League kezdeményezésével a Black Lives Matter-mozgalom támogatásáról, a játékosaink és az alkalmazottaink szívesen fejezték ki együttérzésüket térdeléssel a Manchester City elleni mérkőzés kezdete előtt. Bocsánatot kérünk a Premier League-től, a Manchester Citytől és mindenkitől, akinek fontos a Black Lives Matter-mozgalom.”

Ben Mee, a Burnley csapatkapitánya a klub honlapján arról beszélt, hogy a tettesek nem képviselik a klub és a szurkolók többségének szellemiségét, és szégyelli, hogy a történtek éppen a Burnley-hez, az ő klubjához fűződnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.