Hosszú Katinka: Kristóf világcsúcsa inspiráció az egész nemzetnek!

Egyet aludtunk Milák Kristóf aranyérmére, egyszersmind az úszás történetének legfantasztikusabb 200 méter pillangójára, de ez még nem volt elég ahhoz, hogy az úszóvilág kijózanodjon a mámorból. Ez csütörtök délelőtt is tapasztalható volt, amikor az Arena vendégházában napjaink két óriásával, Adam Peatyvel és Hosszú Katinkával beszélgettünk.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 25. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A valaha volt egyik legjobb férfi mellúszó – Gyurta Dániel és a japán Kitadzsima mellett –, a Kvangdzsuban már két aranyérmet szerző és 100 mellen 56.88 másodperces világrekordot úszó brit Adam Peaty sajtóértekezlete közben én is szóhoz jutottam, és megkérdeztem tőle: öt napja tart már a világbajnokság, ennyi idő alatt melyik teljesítmény gyakorolta rá a legnagyobb hatást?

 

Adam Peaty világbajnok úszó

– Mondanom sem kell, hogy Milák világcsúcsa a 200 méter pillangón. Éppen a last call roomban ültem, készültem a 4x100 méteres mixed vegyes váltóra, és a tévé képernyőjén figyeltem az úszását. Majdnem elfelejtettem kimenni a rajkőhöz. Lenyűgöző volt – mondta a világbajnok úszó.

Hosszú Katinkával hosszasabban beszélgettem, és nem csak Milákról. De persze elsősorban róla...

– Őszintén, nem is találok szavakat arra, amit tegnap véghez vitt. El fog telni egy kis idő, mire megemésztjük ezt az 1:50.73-at. Annak voltunk tanúi, ahogy történelmet ír egy 19 éves srác. Emlékszem, én is ennyi idős voltam, vagy inkább egy évvel idősebb, amikor 2009-ben Rómában megnyertem első világbajnoki aranyérmemet 400 vegyesen. Nagyjából sejtem, Kristóf min megy most keresztül. Sohasem tudtam, milyen, amikor egy magyar végignézi egy másik magyar világcsúcsdöntését...hát most átéltem. És csodás érzés volt. Hatalmas inspiráció nekem, a tapasztalt úszónak, de az egész magyar úszósportnak, sőt, tovább megyek: egész Magyarországnak! Kristóffal most már jó ideje reggelente együtt úszom a Duna Arénában, és együtt edzünk az erősítőteremben is, úgyhogy elég jól ismerem őt. Annyira büszke vagyok rá! Alig várom már, hogy megint együtt eddzünk! Amúgy mindig is jók voltunk a pillangóúszásban, nekem is jól megy. A pillangó a legnehezebb úszásnem, de mi, magyarok szeretünk edzeni, tudunk küzdeni, a pillangót valóban nekünk találták ki – mondta a magyar úszósztár.

 

Megkérdeztem a háromszoros olimpiai bajnokot, aki már Kvangdzsuban is szerzett egy vb-aranyat – összességében a nyolcadikat -, hogy milyen a viszonya Kristóffal, és hogy komolyan veszi-e majd a 200 méter hátat a vasárnapi 400 méter vegyes előtt.

– Kimondottan jó a kapcsolatunk Kristóffal a jelentős, tizenegy éves korkülönbség ellenére. Próbálok mondani neki egy-két dolgot, adni tippeket, elmondani neki, milyen problémákkal szembesültem, amikor annyi idős voltam, mint ő. Nem beszélve arról, hogy benne van a csapatomban, amely az újonnan alakult profiligában, az ISL-ben indul. Persze mit is taníthatnék én neki, aki már maga is nagy bajnok?! Ettől függetlenül mindig mondom neki, hogyha bármi gondja akadna, csak bátran forduljon hozzám, és én segítek neki. Ami pedig a 200 hátat illeti: igen, nagyon komolyan veszem – mondta

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.