Káosz előzi meg a magyar bajnokságot, de ezt a FIBA okozza

Bár október 3-án indulna a magyar kosárlabda-bajnokság a nőknél és a férfiaknál is, a szövetség nem tudja elkészíteni a sorsolást. Erről a nemzetközi szövetség, a FIBA Europe tehet, amely eddig csökönyösen ragaszkodott az Euroliga és a Bajnokok Ligája októberi rajtjához és hagyományos lebonyolításához, ám ez a jelenlegi járványhelyzetben lehetetlen helyzetbe hozza a klubokat. A hölgyeknél úgy tudni, sikerül kompromisszumot kicsikarni a FIBA-ból, amely a férfiaknál egyelőre húzza az időt.

2020. 09. 10. 21:45
Perl Zoltán; Bruinsma, Evan; Ferencz Csaba
Szombathelyen húzóemberré emelkedett Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Káosz uralkodik az európai kosárlabdában. Elsőre talán keménynek tűnik ez a megfogalmazás, de nehéz lenne másként jellemezni azt az állapotot, hogy ma a FIBA Europe miatt – ez a kontinentális szekciója a világszövetségnek – ma például nem tudni, hogyan zajlik le a magyar bajnokság, és így van ezzel a legtöbb ország szövetsége is.

A káosz oka, hogy a FIBA Europe-on belül sincs egység abban, hogy miként rendezzék meg a kezében lévő két legrangosabb nemzetközi sorozatot, a nőknél az Euroligát, a férfiaknál pedig a Bajnokok Ligáját. A hónap elején a Magyar Nemzet megírta, hogy előbbiben a Sopron Basket, utóbbiban pedig a Falco Szombathely szerencsétlen választásra kényszerülhet: ha október közepén a FIBA szándéka szerint elindul mindkét sorozat, akkor az utazási nehézségek és a járványügyi előírások miatt itthon a bajnokikon nem tudnak kiállni.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára akkor derűlátóan nyilatkozott a káosz feldolgozásáról, a Sopron Basket a magyar szövetség támogatásával ugyanis életképes megoldást javasolt, amelynek köszönhetően a nemzetközi sorozatokat januárra halasztva, a bajnokság programját pedig addig sűrítve minden érdek érvényesülhetne, ám azóta ezt a FIBA lesöpörte az asztalról. Egész egyszerűen ragaszkodik az október közepén történő induláshoz, ami roppant nehéz helyzetbe hozza az érintett klubokat – a női Euroligában a Diósgyőr is érdekelt a selejtezőkön – és az október 3-án rajtoló sorsolását elkészítő MKOSZ-t is.

Gráczer György, a Falco ügyvezetője erről ezt mondta:

– A FIBA-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a sorozat selejtezői után döntenek a Bajnokok Ligája lebonyolításáról. Ezután derül ki, hogy október közepén, vagy esetleg január elején indítják csak el a 2020–2021-es szezont. Az MKOSZ ennek tükrében két variációt vázolt fel a tegnapi tájékoztatásában. Amennyiben a Bajnokok Ligája rajtját januárra tolják, akkor szerda–szombat ritmusban lesznek a bajnoki mérkőzések december végéig. Ha időben kezdődik a BL, akkor egyáltalán nem lesznek hétközi bajnoki fordulók. A Falco azonban ebben az esetben nem tud pályára lépni azokon a hétvégéken, amikor hétköznap nemzetközi meccsünk van, hiszen a hazatérést követően nincs elég idő – a járványügyi előírásoknak megfelelően – elvégezni a két koronavírus-tesztet. Ezeket a találkozókat később kell pótolni, ami hatalmas hátrány lehet nekünk.

 

Gráczer György Fotó: Falcokc.com

 

Bodnár Péter ehhez annyit tesz hozzá, hogy ez persze csak akkor jelent gondot, amikor a Falco külföldön játszik, a hazai meccseket követően nem kell kivárni ezt a tesztidőszakot, ám a gond ettől még jelentős. Ugyanebből kiindulva a Sopron Basket is lehetetlen helyzetbe kerülhet a női Euroligában. Török Zoltán ügyvezető a FIBA döntése alapján, amelyben az megerősítette az októberi kezdést, a hét elején kijelentette, hogy az Euroligában roppant eredményes klubja – az utolsó két végigjátszott kiírásban második, majd negyedik lett, és mindkétszer meg is rendezte a négyes döntőt – megfontolja az indulást a nemzetközi porondon. A programok összeegyeztethetetlensége mellett az anyagi terhek is elviselhetetlenek lennének most, hiszen külföldre kevés gép repül, az utazások kiszámíthatatlanok, a charter pedig távolságtól függően 6-10 millió forintba kerül utanként, ami nem férne bele egyik magyar csapat büdzséjébe sem, amit a heti körülbelül egymillió forintos tesztelések is megterhelnének.

Csakhogy, mint Gáczer Görgy szavaiból is kiderül, talán mégis van remény meggyőzni a FIBA-t, hiszen a káosz senkinek sem jó. A Bajnokok Ligájában a nemzetközi szövetség az időt húzza, megvárja a selejtezőket, megrendezi az előző kiírás tavaszról mostanra halasztott nyolcas döntőjét, és utána dönt. Ez persze nem vigasztalja az MKOSZ-t, ezek szerint szeptember 26–27-e előtt nem tudja ugyanis kiadni az október 3-án kezdődő bajnokság sorsolását. Arról a magyar klubok döntenek, hogy legyen-e a középszakasz, mindenesetre a cél az, hogy amíg a járvány engedi, a lehető legtöbb mérkőzést megrendezzék. Ha lehetséges, akkor nézők előtt, hogy a bajnokság befejeződhessen. A szponzorok ugyanis a lejátszott meccsek után fizetnek, és ha megint csonka maradna a bajnokság, a támogatások is csonkák lennének.

 

Török Zoltán Jelena Brooksszal és Fegyverneky Zsófiával Fotó: Sopron Basket

 

A hölgyeknél a napokban újabb egyeztetés történt. Mint kiderült, a FIBA Europe-nak csak három befolyásos vezetője ragaszkodik az Euroliga októberi rajtjához, maga a szervezet rugalmasabb lenne. Ezen a videókonferencián olyan rangos csapatok, mint a török Fenerbahce, az orosz Dinamo Kurszk, a spanyol Salamanca és a Sopron Basket végül azt jelezte, hogy nem akar utazgatni, a világ legjobbja, az orosz Jekatyerinburg ugyanakkor azt mondta, neki nincs kifogása a hagyományos rendezés ellen, neki van saját repülőgépe, akkor és oda megy, ahova éppen kell…

Egyelőre az álláspont hivatalosan nem változott, de informálisan már tudni lehet, hogy kompromisszum született: a csoportmeccseket decemberben tornák keretében rendezik meg, addig a csapatoknak nem kell külföldre utazniuk. A káosz ezzel megszűnne, és a magyar bajnokság is tervezhető lenne. Török Zoltán a Magyar Nemzetnek az mondta, ez vállalható megoldás annak ellenére, hogy például a soproni szurkolók így csak akkor látnának Euroliga-meccset, ha sikerül megszerezni az egyik torna rendezési jogát. Azt már mi tesszük hozzá, hogy manapság felesleges ennyire előre nézni, ki tudja, hogy decemberben lehetnek-e nézők kosárlabda-mérkőzésen.

Az MKOSZ-nek egyelőre a káosz miatt fel van adva a lecke, nehéz lesz így lebonyolítani a bajnokságot. A korábban említett célok mellett van egy harmadik is: minél kevesebb meccs maradjon el. Ha egy csapat nem tud kiállni fertőzések miatt, alap esetben 0-2-vel elveszíti a mérkőzést, de a szövetség Bodnár Péter szerint mindent megtesz majd, hogy ha a roppant sűrű programban akad lehetőség, akkor azt pótolni lehessen.

Ám most, egyelőre a FIBA térfelén pattog a labda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.