Kedden már a jövőjükért játszanak

A Puskás Aréna megnyitó mérkőzése után a magyar főszereplők fantasztikus élményt emlegettek, bár sajnálták, hogy nem sikerült legalább egy döntetlent kiharcolni.

Ch. Gáll András
2019. 11. 15. 23:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a magyar válogatott csapatkapitánya szerint hinniük kell abban, hogy győztesen jönnek majd ki a Wales elleni sorsdöntő meccsből.

- Olyan volt ez a megnyitó, olyan ez a stadion, hogy innentől kezdve minden adott ahhoz, hogy komoly történelmet írhasson a válogatott. Picit nehézkesen indult, és olyan gólt kaptunk az elején, majd még egyet, hogy a legrosszabbtól tartottam, de aztán, hála Istennek, jól reagáltunk ezekre, de természetesen az is kellett a talpra álláshoz, hogy pozitív energiákat kapjunk a szurkolóktól. Szép támadás végén gólt szereztünk, és aztán voltak még lehetőségeink. Összességében voltak olyan pillanatai is a meccsnek, amelyek teljességgel elfogadhatatlanok, főleg a kedd szempontjából, úgyhogy ezeket feltétlenül át kell beszélnünk. Kedden nem lehet ilyesfajta elcsúszás, akár védekezésben, akár támadásban. Mindenképpen hinnünk kell abban, hogy gólt tudunk, és gólt fogunk szerezni. Cardiffban kőkemény ki-ki meccs lesz, és hinnünk kell abban, hogy győztesen jövünk ki belőle. A mai meccs hangulatáról csak csupa nagybetűkkel tudok nyilatkozni, még nem is tudtam feldolgozni ezt a hihetetlen élményt. Köszönöm ennek a majdnem hetvenezer embernek, aki kijött és biztatott bennünket, és mögöttünk állt. Tudjuk, hogy kedden mi a feladatunk, és hogy a jövőnkért játszunk. Ezt a nézők is kifejezték a „találkozunk fél év múlva” szövegű transzparensükkel, és ebben a találkozásban, az Eb-n, mi is hiszünk.

Baráth Botondtól azt kérdeztem, milyen volt testközelből Luis Suárez és Edinson Cavani, a Barcelona és a PSG világklasszisa.

- Teljesen más, mint amihez hozzászoktam, fantasztikus játékosok, könnyedén veszik a futballt, nem izgulják túl a dolgokat, remekül értik a dolgukat. Fizikumukat tekintve is hihetetlenül erősek, rutinosak, nehéz ellenük játszani, tudják használni a testüket, tudják, mikor kell odatenni magukat, hogy kibillentsék a védőket. Nagyon kellett figyelni rájuk! Kikaptunk, kikaptunk, és az is igaz, hogy az uruguayiak annyira nem tették oda magukat, de szerintem ez egy jó felkészülési mérkőzés volt, hiába maradtunk alul. A stadion, a gyepszőnyeg így tökéletes, ahogy van, a közönség pedig mindig is jó volt, és mindig is jó lesz.

Vida Máté arról beszélt, hogy a bemelegítés alatt nem nagyon tudott összpontosítani, annyira lenyűgözte az új Puskás Aréna varázsa.

- Hú, nagyon nehéz szavakat találni rá, örülök, hogy egy ilyen szép stadionja lett az országnak. A közönségről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Szép este volt, mi is megpróbáltunk mindent. Nagy öröm az országnak, hogy egy ilyen remek arénája épült. Nyerni szerettem volna, még egy ilyen világklasszis csapat ellen is. Azt látni kellett, hogy például Suárez, még ha nem is akarja, akkor is jó helyre teszi a labdát... Az 1-2 elfogadható eredmény, nem vagyunk csalódottak, kedden győzni akarunk. Kalmár Zsoltinak nem néz ki jól a lába, de remélem, a walesi meccsig felépül. Nekem ez a mérkőzés tapasztalatot adott, hogy a gyorsnál is gyorsabban kell futballozni. És fizikálisan hogyan kell felvenni a párharcokat. Egy Suárez, egy Cavani, egy Bentancur ellen rengeteget lehet tanulni. Nem lehetetlen felvenni ezt a ritmust, csak ahhoz ilyen helyeken kell játszani.

sajnálta, hogy két gólt kapott, de büszke arra, hogy jó védései is voltak.

- A szövetségi kapitány is mondta, hogy az elmúlt hetekben mutatott jó formám jutalma volt ez a mai meccs, hogy a Puskás Aréna megniytóján én védhettem. Ettől függetlenül számomra nem kérdéses, hogy továbbra is Gula (Gulácsi Péter – a szerk.) a válogatott első számú kapusa, és ő fog védeni Cardiffban. Nekem csak az a dolgom, hogy amikor lehetőséget kapok, igyekezzem kihozni magamból a maximumot. Én még ennyi ember előtt sohasem védtem, nem is voltam, csak az Eb-n, de ott nem jutottam szóhoz. Fantasztikus élmény volt nekem és a társaimnak is.

Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), a válogatott egyik újonca, akinek remekül sikerült a bemutatkozása, elárulta, valószínűleg Cardiffban is pályára lép majd.

- Csodálatos érzés volt ez a negyedóra, amit kaptam, ennél már csak az lesz szebb érzés, ha tavasszal megszületik a kislányunk. Akkor majd ennek a meccsnek az élménye a második helyre fog csúszni. De hihetetlen érzés volt pályára lépni ebben a stadionban, annyi néző előtt. Még nem tudom, mi lesz Walesben, de a mester azt mondta, ha ma jól teljesítek, akkor valószínűleg Cardiffban is pályára lépek. Szerintem ma nem vallottam szégyent. Hidegrázós, leírhatatlan érzés volt ebben a stadionban játszani. A mester azt kérte, hogy adjam önmagamat, nem ijedtem meg az ellenféltől, ha kellett, keményen odaléptem, köszönöm, ha úgy gondolják, jó teljesítményt nyújtottam. Ha valaki három hónapja arról beszél nekem, hogy játszani fogok a Puskás Aréna megnyitóján, akkor azt mondom neki, nem hiszem el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.