Két meccs után 1-1-re áll az ukránok elleni párharc

Balázs Attila kellemetlen vereségével kezdődött, majd Fucsovics Márton papírforma-győzelmével folytatódott a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis-kupa párharc első játéknapja a budapesti Sport11 rendezvényközpontban. Holnap a párosok következnek, majd két további egyes dönti el a találkozó kimenetelét.

2019. 09. 14. 16:21
FUCSOVICS Mrton
Budapest, 2019. szeptember 14. Fucsovics Mrton jtszik az ukrn Ilja Marcsenko ellen a tenisz Davis Kupa-osztlyoz Magyarorszg-Ukrajna mrkzsn Budapesten, a Sport 11 kzpontban 2019. szeptember 14-n. Fucsovics gyzelmvel egyenltettek a magyarok. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig minden úgy alakult, ahogy Balázs Attila eltervezte. Második számú játékosunk nagyon határozottan leszögezte a pénteki sajtótájékoztatón, összeállt a fejében a Szerhij Sztahovszkij elleni taktika a Davis-kupa párharc első napjára. Balázs forgatókönyve szerint egy gyors brékkel el lehet venni az ukrán játékos kedvét, s az lehet a győzelem záloga, ha végig ellenfele fonákjára játszik. Nos, ennek megfelelően Balázs rögtön elvette az ukrán szerváját, és kitartóan a gyengébbnek vélt ütésére játszott.

Igen ám, csak Sztahovszkij is belejött a meccsbe: visszavette az elveszett játékot, 3-3-nál érte utol Balázst, majd a szett végén még egy játékot elcsent a magyar riválisától, így 6:4-re behúzta az első szettet.

A folytatás nem a mi szánk íze szerint alakult: az ukrán meglépett 3:0-ra, Balázsnak csak felvillanásai voltak, végül 5:3-nál Sztahovszkij a meccsért adogathatott. A ranglista 136. helyén álló játékosunk hatalmasat küzdött, három bréklabdához is jutott, de egyiket sem tudta értékesíteni, így 1 óra 36 perc játék után kisebb meglepetésre Sztahovszkij megnyerte a mérkőzést 6:4, 6:3-ra.

„Rám kényszerítette az akaratát, gyakran szerva-röptézett, és amint tudott, jött fel a hálóhoz. Én nem tudtam megvalósítani az elképzeléseimet, s nem azért, mert nagyon rosszul játszottam, inkább az ellenfelem volt jó a mai napon. Tökéletesen felkészült belőlem” – méltatta Balázs Attila a mérkőzés győztesét.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A folytatásban minden szem Fucsovics Mártonra szegeződött: az önkéntes száműzetéséből visszatérő játékos kedvéért szinte megtelt a Sport 11 rendezvényközpont 2200 fős nézőtere. Előkerült a rég nem látott nemzeti színű zászló, közepén a Nyíregyháza felirattal. Fucsovics szülővárosából is eljöttek hát a törzsrajongók a kedvencük kedvéért.

Az MTK játékosa kicsit idegesen kezdett, elveszítette a saját adogatójátékát, sőt, ezt még egyszer megtette az első szettben, de mondhatni, hogy ennek nem volt különösebb következménye, hiszen ellenfele, Ilija Marcsenko háromszor is bukta a szervagémjét. Kicsit zanzásítva, így nézett ki az első szett, amelyet 6:3-ra nyert meg a ranglista 65. helyén álló játékosunk.

Nem volt ok az izgalomra a továbbiakban sem: Fucsovics 2-1-nél brékelte ellenfelét, majd ugyanezt megtette még egyszer, 4:2-nél, így másfél óra játék után a mérkőzésért adogatott. Könnyen abszolválta a feladatot, csak egy pontot engedélyezve Marcsenkónak, 6:2 lett a második szett. magabiztos győzelemmel tért vissza a Davis-kupa csapatba, még a salakon állva megköszönte a közönség szurkolását. Szeretettel fogadták, az biztos.

Nyilatkozatok

Köves Gábor, a Davis-kupa csapat kapitánya: „Annak ellenére, hogy simának tűnt az eredmény, Fucsovics Marci mérkőzése nem volt annyira egyértelmű. Attilának rengeteg esélye volt az első szettben, de nem csak a teniszével veszítette el a mérkőzést, inkább azzal, hogy ellenfele higgadtabb volt a kritikus helyzetekben. Marci nyugodtan játszott, de neki sem volt könnyű dolga. Győzelmi kényszerben, hosszabb kihagyás után lépett pályára. Szerintem jól kezelte a helyzetet, és megérdemelten nyert. Attila közelebb állt a győzelemhez, mint Marci ellenfele, Marcsenko, ha szabad így fogalmazni. Ha így nézzük, teljesen reális eredmény egy játéknap után az 1-1.

Lehet, hogy új szlogen lesz a Davis-kupában: the format has changed, but the spirit is still the same. Azaz, a lebonyolítás változott, de a küzdőszellem a régi. Ugyanolyan a játékosok hozzáállása, mint régen, amikor három nyert szettre játszottak.

Ami a párost illeti: nehéz mérkőzésre számítok az ukránok eddig mutatott teljesítménye miatt. Marci és Attila játssza a párost, és nincs mese, bírniuk kell. Fizikálisan nem volt annyira megerőltető a dolguk. Attilának lesz ideje kifújnia magát, Marci fizikálisan felkészült, őt nem hiszem, hogy megzavarja, hogy fél órával a páros után már újra egyénit kell játszania” – értékelt Köves Gábor.

Fucsovics Márton: „Nehezen indultam be, Marcsenko meglepően stabilan kezdett, remek fonák kereszteket ütött, egyszer-kétszer kifarolt a tenyeres oldalra, és onnan is nyerőket ütött. Tudtam, hogy bele fogok jönni. Éreztem, hogy lesz esélyem visszajönni az elveszített adogatójáték után, örülök, hogy gyorsan sikerült visszabrékelnem. Egy pillanatig sem éreztem, hogy győzelmi kényszerben kell játszanom. Tudtam, hogy én vagyok az esélyesebb, de azt is, hogy nehéz mérkőzés lesz. Szerencsére nem volt hosszú, kétszettes meccsünk volt, ezek után kicsit több idő jut a pihenésre. Vasárnap meg kell nyernünk a párost, és bízom benne, hogy Attila is meg tudja nyerni az egyes mérkőzését.

Hogy bírni fogom-e a terhelést? Még sosem próbáltam, hogy a páros után harminc percet pihenhetek. Lehet, hogy a páros jó bemelegítés lesz az egyesre. A holnapi egyes ellenfelem, Sztahovszkij meglepően jól teniszezett, jól variálta a játékát, megoldotta Attila ejtéseit. Jól kell fogadnom ellene, gyors, rövid labdamenetekre számítok. Jó érzés volt újra hazai közönség előtt játszani. Kicsit meghatódtam, miután megnyertem a mérkőzést, és hallottam a nézők ünneplését” – mondta Fucsovics.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.