Kétszáz felett

A hétfőn véget ért vb-selejtezők legeredményesebb európai játékosa Vojvoda Dávid volt, a szolnoki kosaras mind a tizenkét meccsen szerepelve 202 pontig jutott.

2019. 03. 01. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar keblet dagasztó adatokat hozott nyilvánosságra a FIBA, a világ kosárlabdázóinak szövetsége. A hétfőn véget ért vb-selejtezők legeredményesebb európai játékosa Vojvoda Dávid volt, a szolnoki kosaras mind a tizenkét meccsen szerepelve 202 pontig jutott. Nem mellbedobással lett első, az utána következő spanyol Quino Colom csupán 164-ig, a cseh Jaromir Bohacik pedig 163-ig jutott. A 16,8-as pontátlagával befért a top ötbe is, de akik megelőzték, azok csak hat, illetve nyolc nyolc selejtezőn léptek parkettre.

Vojvoda Dávid a 2017-es Európa-bajnokság óta fokozatosan tényezővé vált Európában. Ezt bizonyította az is, hogy egy hete, az olaszok elleni selejtezőn a klasszisokkal teletűzdelt ellenfél külön figyelmet fordított a semlegesítésére, egy taljánnak mindig az volt a feladata, hogy elszívja a levegőt a gumicsuklójú magyar elől, márpedig külön testőrt nem rendelnek akárki mellé ebben a sportágban sem. Végre tehát nemcsak a Barcelonában vitézkedő, a már az NBA küszöbére is eljutott hanem Vojvoda Dávid neve is ismerősen cseng a kontinensen a férfi kosárlabdázók között, szinte érthetetlen, mit is keres még itt, a magyar bajnokságban.

Nyilván jó pénzt, ha még nem sikerült elcsábítani Szolnokról, ám ennek inkább örülnünk kell, mint bánkódnunk. Az ő egyéni érdeke persze azt diktálná, menjen, próbálja ki magát ott, ahol ezt a játékot magasabb szinten űzik, és ha a klubkosárlabdát nézzük, Európa zömében szinte csak ilyen helyet találna. Ám nem minden a pénz: Keller Ákost például úgy vonzotta a fejlődés vágya a francia bajnokságba, hogy itthon az ottaninál magasabb fizetéssel is marasztalták, nyilván Vojvoda számára is az új, a magyarnál nehezebb kihívások jelenthetnék ennek a fejlődésnek a zálogát.

Egy rossz szót sem szólhatunk tehát, ha a nyáron úgy dönt, belevág a külföldi kalandba. Ugyanakkor szembesülhetünk majd azzal, hogy mekkora űr tátong mögötte. Abba bele se gondoljunk, hogy ha euroligás csapat szerződtetné, Hangához hasonlóan őt is elveszítené a válogatott, mert erre azért kicsi az esély. A hazai közeg azonban az egyetlen, még itt lévő klasszisa nélkül maradna, és a háttérben sajnos nem tolonganak az új Vojvodák, akik a közel- vagy akár kicsit távolabbi jövőben a helyére léphetnének.

És ez akkor is komoly, egyelőre megoldatlan gond marad, ha Vojvoda a nyártól valamilyen oknál fogva továbbra is Szolnokon szórja majd a kosarakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.