Kiállás az állva maradók mellett

A nemzetközi sajtó a győztes finn Valtteri Bottas (Mercedes) mellett a másik két dobogóst, a monacói Charles Leclercet (Ferrari) és a brit Lando Norrist (McLaren) méltatja a szezonnyitó Formula–1-es Osztrák Nagydíj után, de a lapok és az internetes portálok foglalkoznak a futam előtti szolidaritási hisztériával is. Nevezetesen azzal, hogy hat pilóta nem térdelt le a többiekkel együtt, mert nem ezt találják a megfelelő gesztusnak a rasszizmus elleni harcba hívásra.

2020. 07. 07. 11:48
Austrian Grand Prix
Lewis Hamilton és Valtteri Bottas fekete szerelésben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt csaknem négy hónapos csúszással kezdődött meg a világbajnokság, és eseménydús futamot láthattunk. Valtteri Bottas ugyan rajt-cél győzelmet aratott, de mögötte a sorrend az utolsó pillanatig kérdéses volt azután, hogy a hajrában az élmezőnyből (Mercedes) Alexander Albon (Red Bull) kilökéséért, Sergio Pérez (Racing Point) pedig bokszutcai sebességtúllépésért egyaránt öt másodperces időbüntetést kapott. Lando Norris a végén megfutotta a verseny leggyorsabb körét, így a hatszoros világbajnok Hamilton hiába ért célba másodikként, dobogóra sem állhatott, csak negyedik lett a spielbergi pályán, ahol a húsz autóból csak tizenegy ért célba.

A futam nagy vesztese Albon, aki szinte biztosan felállhatott volna a dobogóra, akár annak a legmagasabb fokára is. Ha Hamilton nem száll belé, akkor második helyről, friss lágy gumikon jó eséllyel támadhatta volna az élen haladó Bottast is, aki már jócskán elhasznált, kemény keverékű abroncsokat nyüstölt.

– Úgy gondolom, hogy megnyerhettük volna a versenyt. Szinte már elmentem Hamilton mellett, és Bottasra fókuszáltam, amikor Lewis belém jött. Csak rajta állt, hogy baleset lesz-e vagy sem – nyilatkozta Albon, Hamilton azonban nem ismerte el a vétkességét. – Alig hiszem el, hogy megint összeakadtunk Alexszel, de egyszerű versenybaleset volt, amikor kanyarodtam, egymáshoz értünk. Sajnálom, hogy így alakult – summázott a Mercedes pilótája, aki a tavalyi Brazil Nagydíjon történtekre utalt, amikor az utolsó előtti körben ütötte ki a versenyből a harmadik helyen haladó Albont. Hamiltont akkor is megbüntették öt másodpercre, így végeredményben hetedik lett, de Interlagosban elismerte a hibáját.

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas fekete szerelésben
Fotó: Reuters

„Biztonsági autós szakaszok, kicsúszások, balesetek és büntetések. Az év első viadala elképesztő hajrát hozott Lewis Hamilton időbüntetésével, amely a második helyébe került a brit világbajnoknak. Valtteri Bottas megérdemelten nyert, Charles Leclerc megmentette a Ferrarit, Lando Norris pedig meglepetésre lett harmadik. Carlos Sainz Hamilton mögött ötödikként zárt, de akár második is lehetett volna” – a spanyol Marca tömör összefoglalója jól visszaadja, mennyire eseménydúsra sikeredett az idénynyitó.

A médiában téma az is, hogy a futam előtt a pilóták nagy része fél térdre ereszkedett, ezzel is jelezve a rasszizmus elleni elkötelezettségét. (A szimbólum négyéves, a tengerentúl az amerikaifutballból indult.) Hat pilóta – a monacói Leclerc, a holland (Red Bull), a finn Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), a spanyol Carlos Sainz (McLaren), az orosz Danyiil Kvjat (Alpha Tauri) és az olasz Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) – azonban nem térdelt le, csak felsorakozott a többiekkel, mert szerintük ez nem megfelelő gesztus, és sokkal inkább tettekre van szükség.

„Minden versenyző, beleértve Leclercet is, End Rasism (Vessünk véget a rasszizmusnak) feliratú pólót viselt” – emeli ki ugyanakkor a honlapján a Daily Mail a Ferrari-pilóta fotója alatt. „Kevin Magnussen egyike volt a tizennégy térdelőnek, de elmondta, hogy nem a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom támogatójaként, hanem a rasszizmus szélesebb körű elítélése mellett állt ki” – írja az ESPN vezető amerikai sportcsatorna honlapja. Az orosz Szport-Ekszpressz a hír közlése mellett olvasói hozzászólásokat sorol: „Respekt azoknak, akik állva maradtak”, „Hurrá, Danyját nem lehetett manipulálni!” „Maradtak még normális emberek”. Oroszországban egyöntetűen állnak ki Kvjat és a „hatok” mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.