Háfra bombagóljával is töltekezhet a válogatott a németek elleni meccs előtt

A hollandok elleni keddi vereség és a csoportkör zárása után volt ideje feltöltődni a női kézilabda-válogatottnak a dániai Európa-bajnokságon. Elek Gábor társ szövetségi kapitány a szombati ellenfél, a német csapat erényeit dicsérte, az Eb-újonc, Kácsor Gréta szerint a védekezés dönthet a középdöntő első meccsén. Kovacsics Anikó játszott a két évvel ezelőtt a németek ellen, amikor Háfra Noémi utolsó pillanatban szerzett átlövésével nyertünk 26-25-re. A csapatkapitány úgy látja, a 2018-as emlékekből lehet erőt meríteni a holnapi találkozóra.

Magyar Nemzet
2020. 12. 11. 13:58
Kovacsics Anikó
Kovacsis Anikó csapatkapitány szívesen emlékszik a legutóbbi németek elleni meccsünkre csapatkapitány Fotó: Claus Fisker Forrás: MTI/EPA/Ritzau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A csoportkör után a pár napos szünet alatt volt lehetőségünk egy kicsit feltöltődni, kiszellőztetni a játékosok fejét, és kielemezni a németek eddigi játékát. Ennek jegyében telt el az eddigi felkészülés – adott általános helyzetjelentést Elek Gábor társ szövetségi kapitány. Elek három német játékossal (Behnke, Stolle, Böhm) foglalkozik a Ferencváros klubedzőjeként, közülük ketten (Behnke, Bölk) kint vannak az Eb-n, s ez, a Bietigheim elleni idei BL-meccsek, valamint a német válogatott eddigi teljesítménye alapján tud levonni tapasztalatokat a holnapi mérkőzés előtt. – Zártan, jól védekeznek, ha „elfogadjuk” a faltjaikat, akkor nehezebb dolgunk lesz. Támadásban megvannak az induló embereik, stabil a visszarendeződésük. Jó meccsre van kilátás, a pillanatnyi forma fog dönteni – mondta Elek. Hozzátette, hogy egyelőre csak a németek elleni meccs van fókuszban, a románok majd a norvégok elleni találkozó még odébb van, addig nem is akarják terhelni a játékosokat a következő mérkőzésekkel. – Hatalmas információhalmazt kell eljuttatnunk a játékosoknak, káosz lenne abból, hogy ha egyszerre készülnénk mind a három középdöntős mérkőzésünkre – érvelt Elek, majd megjegyezte, hogy lesz csere a magyar válogatottban, de konkrét nevek nem hangoztak el.

Kovacsics Anikó a legutóbbi szép emlékekből tud merítkezni a németek elleni meccs előtt
Fotó: Claus Fisker / MTI/AP/

Kollégája, Danyi Gábor szerint nem véletlenül végzett a csoportkör első helyén az Eb előtt a futottak még kategóriába sorolt Horvátország, amely újabb győzelmének köszönhetően hatalmas lépést tett az elődöntő felé. – Tiszteletet parancsol az eddigi teljesítményük – méltatta a délszláv válogatottat Danyi. Ami pedig a magyar válogatott további menetrendjét illeti: a klubszinten a Győr edzőjeként dolgozó szakember hangsúlyozta, a magyar csapat a majdani eredményektől függetlenül nem feltartott kézzel játszik majd a topfavorit Norvégia ellen a középdöntő utolsó fordulójában.

Kovacsics Anikó köszönte szépen, jól van, kipihente magát az elmúlt pár napban. A csapatkapitány szerint mindkét arcát megmutatta a csapat eddig az Eb-n, de mivel az a célja a csapatnak, hogy további meccseket nyerjen a folytatásban, ezért a szép emlékekből szeretne merítkezni.

Például a két évvel ezelőtti győztes középdöntőből, a bombagóljával megnyert 26-25-ös meccsből? – kérdeztük az irányítótól. – A legutóbbi egymás elleni mérkőzésünket bravúrosan nyertük meg. Ebből építkezhetünk – mondta Kovacsics, aki ugyan találkozott az Eb helyszínén klubja, a Ferencváros német idegenlégiósaival, de nem beszélt velük a szombati meccsről. A tapasztalt játékos szerint a szervezett védekezés és a gyors gólok hozhatják meg a sikert a németekkel szemben.

Az Eb-újonc, junior világbajnok balátlövő, Kácsor Gréta csatlakozott az előtte szólóhoz. Az ő meglátása szerint a védekezés dönthet, „s ha mi ebből jól tudunk indulni, akkor bármelyik csapatot le tudjuk győzni az Európa-bajnokságon”. A váci játékos már túl van a kezdeti megilletődöttségen: a horvátok ellen többet várt saját magától, a szerbek elleni találkozón úgy érezte, tudott segíteni a csapatnak, a hollandok elleni csoportmeccsen viszont nem tudott hozzájárulni a válogatott teljesítményéhez.

Németh András, a Váci NKSE szakmai igazgatója lapunknak korábban kijelentette, hogy több bátorságot, kockázat-vállalást szeretne látni a fiataloktól, akik később meghatározó játékosai lehetnek a magyar válogatottnak, hiszen a képességeik erre predesztinálják őket. – András nekem is elmondta az észrevételeit – reagált Kácsor Gréta. – Van igazság abban, amit mondott. Próbáliok én is bátrabban játszani. Majd kiderül, hogy meghatározó leszek-e a válogatottban.

A Magyarország–Németország Eb-középdöntő mérkőzést szombaton 16 órakor (tv: Sport 1) játsszák.

A középdöntős csoport állása: 1. Norvégia 6 pont/3 mérkőzés (102-68), 2. Horvátország 6/3 (76-67), 3. Hollandia 2/3 (78-83), 4. Németország 2/2 (45-61), 5. Magyarország 0/2 (46-52), 6. Románia 0/3 (59-75).

A csoportok első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak. A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.