Kolumbusz a kiindulópont

Szerda éjjel a Chelsea nyerte meg az Európa-ligát, a bakui fináléban 4-1-re verve az Arsenalt, és a Bajnokok Ligájában máris jön a másik angol házidöntő, a Liverpool és a Tottenham szombati összecsapása a legrangosabb európai futballtrófeáért a madridi Wanda Metropolitanóban. A spanyolok szeretnék azt hinni, hogy felkészültek a nem éppen jó hírű szigetországi drukkerek fogadására.

2019. 05. 31. 14:33
People pose next to a giant replica of the UEFA Champions League trophy that is displayed outside the Royal Palace in Madrid
Már alakul a hangulat a spanyol fővárosban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a negyeddöntős párharcok első felvonásán a Liverpool Barcelonába látogatott, a Vörösök néhány kapatos szurkolója a városközpontban gyanútlan turistákat lökdösött az ottani szökőkútba, ami persze annál azért jobb, mintha kések kerültek volna elő, de így sem vitték jó hírét a ’Pool táborának. Így talán szerencsésebb, hogy a BL-döntő előtt nem a Liverpool, hanem a Tottenham csapatának szurkolói zónáját, egyben gyülekezési pontját jelölték ki a Kolumbusz-emlékműnél, amit egy kis mesterséges tó ölel körül…

A Spurs drukkerei szombaton az 5-ös jelzésű, zöld metróvonalon, majd némi gyaloglással északnyugatról közelíthetik meg a stadiont, a Liverpool szurkolói pedig délről a 2-es vonallal, ami piros színű, passzol hozzájuk, és ők is sétálnak egy kicsit. A stadionnak amúgy van közvetlen metrómegállója, a 7-es, sárga vonal mentén található, ám jobb a békesség, ezzel a semleges szurkolók közelítik meg a helyszínt.

Már alakul a hangulat a spanyol fővárosban
Fotó: Reuters

Ők lesznek többségben, mert az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az Atlético Madrid 68 ezer fős befogadóképességű stadionjában a két csapatnak együttesen 33 226 belépőt bocsátott a rendelkezésére. Mondani sem kell, mindkét oldalon többre lett volna igény, így kisorsolták a szerencséseket.

A legolcsóbb jegyekért 60 fontot (22 ezer forint), a legdrágábbakért 513-at (190 ezer forintot) szurkoltak le, de az útra kelőknek azzal is számolniuk kell, hogy ezen a hétvégén a szállodai szobák árai az egekbe szöktek. Tegnap délutánig a háromcsillagos és az annál magasabb kategóriájú belvárosi hotelekben a férőhelyek 95 százaléka így is gazdára talált.

A vendégfogadásra készülnek a helyi rendfenntartó erők is, mintegy 4700-an ügyelnek a biztonságra. Sporteseményhez kapcsolódva ilyen nagy mozgósítás még nem volt Madridban. A spanyolok tettek egy nem éppen vendégbarát intézkedést: a szurkolói zónákban nem lehet kivetítőkön nézni a mérkőzést.

Deklaráltan ezzel is arra ösztönzik az angolokat, hogy csak azok utazzanak Madridba, akik belépőjeggyel rendelkeznek. Attól persze ne féltsük a jegy nélküli vendégeket, hogy nem találnak olyan kocsmákat, ahol megnézhetik a mérkőzést.

Az idei BL-döntő immár a negyedik, amelyet az UEFA a Pepsivel együttműködve koncerttel vezet fel, és ezúttal a Grammy-díjas Imagine Dragons izzítja be a hangulatot, a hírek szerint káprázatos pirotechnikai show-val. S bár a Spotify-on tavaly legtöbbször streamelt, világszerte hatalmas rajongótáborral rendelkező zenekarról van szó, most azért Mohamed Szalah-t, Sadio Manét, Virgil van Dijkot vagy éppen a túloldalról a sérüléséből felépült Harry Kane-t többen várják.

Élvezni a pillanatot

Kínálja magát egy kvízkérdés: ki az a labdarúgó, aki Bajnokok Ligája- és El-döntőben is gólt szerzett, az első, aki BL-, El-, világ- és Európa-bajnoki aranyat is nyert és kétszer emelhette magasba az európai Szuperkupát is? Nos, teljes nevén Pedro Rodríguez Ledesmának (képünkön) hívják a 31 éves spanyol csatárt, akit a világ Pedróként ismer, és szerdán a Chelsea-vel lett teljes az említett dicsőséglistája. A londoni együttes 4-1-re győzte le az Európa-liga döntőjében a másik londoni csapatot, az Arsenalt úgy, hogy a gól nélküli első félidőt követően gólfesztivált rendezett: a 49. és a 72. perc között négy gólt szerzett, miközben az ellenfele csak egyszer, 3-0-nál tudott eredményes lenni.

Fotó: Reuters

kezdte a gólgyártást, majd következett Pedro, végül is lőtt kettőt, az Ágyúsok részéről a csereként egy perccel korábban beállt Ibowi válaszolt. – Nagyon jók voltunk, gyorsan mozgott a labda a csapatrészek között, elképesztően jó érzés a győzelem, újabb európai trófea, újabb gól a döntőben – lelkendezett Pedro a lefújás után. – Újabb nagy kupa, amelyik a mienk lett, megérdemelten vihetjük haza, mi voltunk a jobb csapat, a legjobb az egész sorozatban. Utóbbi állítással lehetetlen vitatkozni, hiszen a Chelsea a tizenhárom El-meccséből tizenkettőt megnyert, csak a Mol Vidi tudott tőle pontot rabolni a csoportkörben.

A döntő legjobb játékosa egyébként az az Eden Hazard lett, aki tizenegyesből és akcióból is betalált, emellett gólpasszt is adott Pedrónak, és akiről még mindig nem tudni, marad vagy a híreknek megfelelően a Real Madridhoz igazol. Ő erről ellentmondásosan nyilatkozott: „Két héttel ezelőtt meghoztam egy fontos döntést… Azt hiszem, ez volt a chelsea-s búcsúmérkőzésem, de természetesen a futballban soha nem lehet biztosra menni. Még nem tudom, hol folytatom, de pár nap múlva nyilvánosságra hozom.”

A 60 éves Maurizio Sarri az edzői pályafutása legnagyobb sikerét aratta az El megnyerésével. Arra a kérdésre, hogy marad vagy megy a Juventushoz, elkerülte a választ, arra hivatkozva, hogy most csak élvezni akarja a pillanatot. Honfitársai, az olasz újságírók tudják, hogy Sarri mester igazi láncdohányos, és a győzelem után a sajtótájékoztatón megajándékozták egy pakli cigarettával. Be is járta a világot egy fotó: Sarri, nyakában az aranyéremmel, dohányzik a kispadon – így élvezte ki azt a pillanatot. (P. Gy. L.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.