Korrupciós ügybe keveredett Gyárfás Tamás

Az úszósport nemzetközileg legismertebb szakírója, Craig Lord arról ír a Swimming World honlapon, hogy az Európai Úszó Liga (LEN) három vezető tisztségviselője, Paolo Barelli elnök, Gyárfás Tamás kincstárnok és David Sparkes, aki Gyárfással együtt a LEN Executive (a szervezet legfelső döntéshozó szerve) tagja, továbbá a világszövetség, a FINA Bureaujának is tagja, jókora összegeket fizetett ki egy olyan cégnek, az Elevan biztosítótársaságnak, amely eladdig ismeretlen volt a LEN tagsága előtt. A korrupciógyanús ügyben a svájci és az olasz ügyészség nyomoz.

Magyar Nemzet
2020. 05. 03. 20:26
GYÁRFÁS Tamás
Lelépés. Az egykori médiavállalkozót felbujtóként elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben Bartolo Consolo, a LEN korábbi elnöke tett feljelentést. Tudni kell, hogy a LEN 2013 óta 13 millió euró értékben kötött szerződést a közvetítési jogokra az EBU-val, az Európai Műsorsugárzók Uniójával. Az EBU illetékesei azonban arról nyilatkoztak, hogy harmadik féllel sohasem szerződnek, és mostanáig nem is hallottak Elevan nevű cégről.

Az esetről nemcsak a Swimming World, hanem a német Frankfurter Allgemeine Zeitung, az ausztrál Sunday Telegraph és a londoni The Times is beszámolt, a magyar hírközlő portálok közül pedig elsőként az Index tett róla említést.

A Swimming World szerint Barelli, Gyárfás és Sparkes írta alá 2016-ban az Elevannel megkötött szerződést. A cikk arról is beszámol, hogy az Elevanen kívül további két cég – a CIR-AUR és az Eurozona – is részesült nagyobb összegű átutalásokban „logisztikai szolgáltatásokért”, és ezekről az ügyletekről az említett három személyen kívül senki sem tudott. A cikk szerint a CIR-AUR tulajdonosa Barelli... Csakhogy Bartolo Consolo korábbi LEN-elnök tudomást szerzett ezekről a szerződésekről, és tavaly december 27-én jegyzékben hívta fel a figyelmet a pénzügyi szabálytalanságokra. A LEN sorozatban utalt át 20 000 és 24 400 euró közötti összegeket az említett cégeknek.

A cikk említést tesz arról, hogy Gyárfás cége állítja elő a nemzetközi szövetség közlönyét, a FINA Aquatics magazint, továbbá arról is, hogy a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnöke annak a bírósági tárgyalásnak a következő fordulójára vár, amelyben vádlott egy magyar üzletember 22 évvel ezelőtti meggyilkolásában – a vád szerint – játszott felbujtói szerepéért.

Nem sokkal azok után, hogy a magyar média is beszámolt az ügyről, a LEN közleményt bocsátott ki, amit szó szerint idézünk:

„A LEN (Európai Úszó Liga) teljes egészében visszautasítja azokat a gyanúsításokat, amelyek bizonyos médiahírekben megjelentek. Számos megbeszélés és a könyvvizsgálói jelentés kézhez vétele után a LEN Büro tagjai egyöntetűen egyetértenek abban, hogy az említett vádak alaptalanok. A LEN hangsúlyozza, hogy valamennyi testülete mindig is a helyes és átlátható működés elvei szerint cselekedett.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.